2023-03-31 21:04:19, Boldog névnapot Árpád !
Kereés az oldalon

Kismamák kigyúrva

Pálfy Zsuzsanna - 2019-08-27 10:00:00
Lelki Pillér
mozgás torna sport légzéstechnika

A várandóság alatt elvileg sok szolgáltatásról le kellene mondani, mint például a hajfestés, szolárium, műkörömépítés, masszázs. Sőt a mozizás, strandolás is kérdéses. Persze manapság ezeket lazábban kezelik a leendő anyukák, ami nem baj. Elvégre a nők ugyanolyan emberek maradnak, bizonyos szükségletekkel, mint terhesség előtt. Ez az állapot ne arról szóljon, hogy a kismamákat bezárjuk a szobába és feküdjenek egész nap a bal oldalukon, plusz még igénytelenek is legyenek.

Szerintem mindenki saját felelősségére döntse el mit vállal be, vagy kérdezze meg róla orvosát. Nekem a nőgyógyászom azt mondta, ami jól esik a mamának, az jólesik a babának is. Ezt a strandolás, mozizás, koncertre járás témakörre értette.

A terhességem eleje-közepe időszakában voltam moziban is meg strandon is, és hát esküvőkön általában hangosan szól a zene, de szerencsére egyiktől sem lett semmi bajom. Mi bajom lett volna végülis? A babával is minden rendben van, elvégre védve van a burokban és minden egyéb szövetek között.

A testmozgásról is megoszlanak a vélemények, bár személy szerint nagyon, nagyon fontosnak tartom a mozgást a kismamák számára is. Szerencsére van már lehetőség többféle edzésforma közül is választani, ami kifejezetten a terhes nőknek lett kidolgozva a séta, úszás és tánc mellett. Ilyen a Kismama Pilates, Kismama Jóga vagy a PreKanga. Az első kettő a nyújtást, légzéstechnikát és a mélyizmok erősítését szolgálja, míg az utolsó, inkább könnyebb kardió, lazító hatással bír.

Semmit sem kell túlzásba vinni, csak annyit és olyan gyakorlatokat kell végezni ezeken az órákon, ami jól esik. Mindemellett, az órák végét általában relaxációval zárják, ami kifejezetten jót tesz, mind a testnek, mind a léleknek.

A hasizom kivételével, minden mást érdemes edzésben tartani, hiszen tartani kell majd a gyereket, plusz a babakocsit, stb, stb. Arról nem is beszélve, hogy a terhesség egyik mellékhatását, a derékfájást is enyhítik a tornák. (Nyilván a veszélyeztetett terhesség esetében más a helyzet, ott sajnos szigorúan pihenni kell.)

Ráadásul a regenerálódás esetében sem mindegy, milyen gyorsan áll helyre a bőr állapota. No meg szüléskor is jól jön egy jól megtanult légzéstechnika, vagy a vajúdás idejének lerövidítése. Ez utóbbit, főleg a gátizomtornával lehet elérni, a vizelettartási problémák enyhítése mellett. Nem utolsó sorban akár a vizesedés akár a visszerek miatt is szükséges egy jó kis keringésjavító torna.

Az már egy érdekes kérdés, hogy az egyéb sportágak végzése terhesen, mennyire árthatnak vagy nem árthatnak. Ha várandóság előtt egy bizonyos sportot űz az ember, akkor szerintem nem okozhat gondot, ha babavárás alatt is folytatja ugyanazt a mozgásformát, természetesen enyhébb formában. Én ismerek olyat, aki ugyanúgy járt terhesen rúdtánc edzésre, vagy légtornára és senkinek semmi baja nem lett.

Szóval mértékkel a sportolás területén is mindent szabad. Nem elítélni kell azokat a kismamákat, akik kondizni járnak, hanem megtalálni a számunkra megfelelő mozgást, ami jól esik.

Természetesen a szülés után sem kell megfeledkezni a mozgásról.  Már alig várom, hogy részt vehessek a baba-mama tornákon. Valószínűleg azért nem bírok magammal, mert egyébként is sokféle sportot kipróbáltam már az életem során, a jógától kezdve a rúdtáncon keresztül a TRX-ig. Remélem a kisfiam is jól viseli majd és ő is szeretni fogja a testedzés különféle formáit.

 

loading...


Szólj hozzá Te is!