2021-05-13 11:17:14, Boldog névnapot Szervác,Imola !
Kereés az oldalon

Hol volt hol nem volt a Szépség és a Szörny

Andi - 2017-03-28 10:00:00
Filmajánló
filmajánló szépség és a szörnyeteg szépség és a szörnyeteg kritika kritika filmkritika

Egy az egyben visszarepített a kislánykoromba. Anyukám VHS kazettán elindította a mesét, én pedig Belle-ként táncoltam, pörögtem, forogtam és teli torokból énekeltem a Hol volt hol nem voltot. Ugyanez a kedves érzés kerített a hatalmába a film nézése közben, legszívesebben táncra perdültem volna.

A sztorit, gondolom, nem kell bemutatni, de a rend kedvéért dióhéjban: az önző és gonosz herceget egy varázslónő szörnnyé változtatja, kastélyának szolgálóit pedig berendezési tárgyakká. Az átok akkor törik meg, ha a hercegre rátalál az igaz és viszonzott szerelem, mielőtt a varázslónő által odaadott rózsa utolsó szirma is lehullik. Ha ez utóbbi megtörténik, a herceg örökre szörnyeteg marad, szolgálói pedig rozsdás kacatok. 

Hogy a film ilyen szépen visszaadta azt, amit a meséből megismerhettünk, a csodás képi megjelenítés mellett a még csodásabb színészi játék tette lehetővé. Érdekes módon nekem nem is a két főszereplő, a Belle-t alakító Emma Watson és a Szörnyeteget megformáló Dan Stevens játéka volt a legkiemelkedőbb, sokkal inkább a mellékszereplőké, mert ők tették a történetet olyan könnyedén hömpölygővé.

2017_0327084507_17499632_10209204062288515_1693777052_o.jpg

Kifejezetten Gaston "cimborája" (értsd: talpnyalója) Lefou, azaz Josh Gad volt az, akinek a személyét végig vártam felbukkanni, annyira szórakoztatóan adta az esetlen, bénácska kis majmot, akinek élete egyetlen célja Guston ajnározása. Ő egyébként baromi tehetséges karakterszínész, ebben a szerepben is otthonosan mozgott. És hogy említsek nagy neveket is, a gyertyatartót, Lumiert, Ewan McGregor játszotta, a teáskannát, Mrs. Potts-ot pedig nem más, mint Emma Thompson. 

A rendező, Bill Condom, amellett, hogy abszolút hű maradt a megismert meséhez, a látványon kívül még olyan varázst is adott hozzá (ó, ha abban a festői falucskában élhetnék!), ami a néző szinte minden érzékszervére hatott. Ilyen meseszép színeket, ilyen csodás kastélyt, ilyen pompás ruhát, amit Belle kapott a nagy táncoláshoz, ilyet valóban csak álmodni lehet: a fű olyan zöld, a rózsa olyan vörös, mint álmainkban, és szinte érezni az illatokat, a zene pedig... magával ragadó. Ettől a látványtól, ettől a mesétől még az is meglágyul majd egy kicsit, aki elvből csak Star Wars-t jár moziba nézni Imax 3D-ben.

loading...


Szólj hozzá Te is!