2023-03-31 20:24:17, Boldog névnapot Árpád !
Kereés az oldalon

Januári felfrissülés: Hogyan éljük túl az ünnepek utáni ürességet?

Hogenádler Mercédesz - 2020-01-08 10:00:00
Lelki Pillér
Szorongás ünnepek karácsony depresszió újvév lehetőségek

Januári felfrissülés: Hogyan éljük túl az ünnepek utáni ürességet?

 

Létező jelenségről van szó, ha azt halljuk valahol, hogy "ünnepek utáni depresszió" vagy "ünnepek utáni szorongás". Bizonyára mindannyiunkkal megesett már, hogy a decemberi ünnepi időszakot követően elfog egy üresség érzés. Visszacsöppenünk a szürke hétköznapjainkba, vissza a gondokhoz, a munkahelyre. Sokat számít természetesen az is, milyen életszakaszban vagyunk éppen, ez fokozhatja, illetve mérsékelheti ezt az érzést. Mindenesetre hoztam pár ötletet, ami segíthet túlélni az ünnep utáni időszakot:

 

  1. Tervezz!

Készíts tervet a következő évedről. Gondold át, mik azok a célok, amiket az előző évben nem sikerült elérned, és tűzd ki őket újra - kivéve, ha már nem fontos számodra vagy új céljaid vannak. A lényeg, hogy legyen egy cél, ami visz előre. Gondold át a lépéseket, amelyeket megtehetsz a célod felé, és indulj el rajta. Hidd el, ez lendületet ad.

 

  1. Fordulj befelé!

Fordulj kicsit befelé. Nézz tükörbe képletesen. Képzeld el, hogy leülsz egy kényelmes fotelba, veled szemben tudatalatti önmagad. Beszélgess vele, mit mond neked? Mire figyelmeztet? Mindent megtettél eddig azért, hogy boldog légy? Az az ember vagy most, amilyen lenni szerettél? Ha ezek közül valamelyik kérdésre "nem" a válasz, akkor van egy kis dolgod önmagaddal is! Hajrá!

 

  1. Köszönöm lista!

Gondold végig, miért lehetsz hálás az előző évből. Írd le ezeket. Közben igazán érezd át a hála érzését. Segít, hogy kicsit optimistábban lásd a világot, és néha átértékeld az életet, ha nagyon letörött a bili füle. 

 

  1. Keress valamit, ami boldoggá tesz!

Legyen az egy régebbi hobbi, amelyre már rég nem szántál időt, vagy akár egy új elfoglaltság, amitöl érzed, hogy boldogabb vagy. Csináld azt, ami boldoggá tesz!

 

Régebben én is küzdöttem az ünnepek utáni szorongással, azonban idén betartom az újévi fogadalmam és elkezdtem tervezni, olyan dolgokkal foglalkozni, amik boldoggá tesznek. Sőt, elkezdtem tervezni azt is, mennyi klasz helyre fogok idén elutazni. Lefoglaltam a szállásokat, megnéztem a programterveket. Így már nyoma sincs a szorongásnak és izgatottan várom a következő évet, ugyanis nagyon izgalmasnak ígérkezik! 

 

Neked vannak terveid 2020-ra? Van hobbid, ami boldoggá tesz? Írd meg nekünk hozzászólásban és oszd meg a cikket az ismerőseiddel! Tervezzetek együtt!

loading...


Szólj hozzá Te is!