2022-01-28 19:54:52, Boldog névnapot Károly,Karola !
Kereés az oldalon

Amikre a gyerekeim megtanítottak

Andi - 2017-04-22 10:00:00
Pszicho
család gyerekszáj mire tanít a gyerek gyermeki gondolkodás vicces családi sztorik

Nincsen jobb tanítómester a saját gyerekeinknél. Azt hiszem náluk van a világ összes bölcsessége.


1. Ne vesztegessük az időnket szomorkodásra.

Meséltem a kisebbik fiamnak (aki 19 hónapos) a Gomba kalapja című mesét (Bogyó és Babóca történet). Elveszett a gomba kalapja, jaj, dráma van. Sír a gomba, szomorú. Vele szomorkodik mindenki. Láttam rajta, hogy jár a kis agya, egyszer csak felderült az arca, és előre lapozott hármat, a mese végére, ahol a probléma megoldódott, majd vígan felkiáltott: OTTAN!

Milyen igaza van! Ismerte a mesét, tudta, hogy van megoldás a problémára, és nem szerette volna végighallgatni a siránkozást. Térjünk egyből a boldog végre!

2. Kapcsolatot teremteni, barátságot kötni pofonegyszerű.
A nagyobb (pár hónap múlva hat éves) kisfiam szerint valaki addig idegen, amíg nem tudja a nevét. Így hát a számára szimpatikus emberekkel úgy kezdi a "barátság kötést", hogy bemutatkozik. Egyszerű, nem?

2017_0422121231_17793250_10209287638577870_1775172548_n.jpg

3. Az együttműködést is tanulni kell.
Milyen jó lenne, ha az ember azzal a képességgel születne meg, hogy tudja, hogyan kell viselkednie egy csoportban, egy közösségben. Az első ilyen találkozások a játszótéren erre tanítják őket. Add oda a lapátot a kisfiúnak, aki olyan szépen kéri tőled, és add neki vissza azt, ami az övé. Működj együtt. Építsetek együtt. Ne lökd le a csúszdáról, várj, amíg lecsúszik. Ez a szocializálódás kicsiben. Sok örömet tartogat, de annál is több frusztrációt. És lám, a felnőtt élet ugyanaz pepitában: engedd magad elé a boltban a babakocsist, add át a helyedet a kismamának, engedd be az indexelőt magad elé. Hányszor húzzuk a szánkat félre nap mint nap?

4. A világ csodálatos.
Tudom, hogy közhelyes, de amikor a fiaim szemeivel nézek egy építkezést, vagy egy kukásautót, amire éppen pakolják fel a szemetet, azon kapom magamat, hogy el vagyok bűvölve. Nem csak nézek. Látok!

5. A hangulat ragadós.
Ha kiegyensúlyozott vagyok, ha jó napom van, akkor nekik is az van. A nap ragyogóan süt, a kacagásunkat felkapja és messze repíti a lágy szellő. Ha ballábazok egész nap, akkor ők is elviselhetetlenek. Akkor minden kiesik a kezemből, összetörik, kiömlik, elkenődik. A nagyvilágban is pont így működik ez. Ha pozitív vagy, a napod, az életed is pozitív lesz.

loading...


Szólj hozzá Te is!