2020-04-08 04:19:59, Boldog névnapot Dénes !
Kereés az oldalon

A nagy jogsi para

Nabana - 2019-09-22 10:00:00
Beszéljünk másról
kressz jogosítvány kresz tanfolyam jogosítvány szerzés mennyibe kerül a jogsi mennyibe kerül a jogosítvány megszerzése kezdő vezető

Előre mindenki figyelmét felhívnám, hogy ezek a saját érzéseim és tapasztalataim. Lehet, hogy ezt más teljesen máshogy éli meg.

Szerettem volna naplószerűen írni az én kis „kalandomról”, de aztán rájöttem, hogy annyi időm sincs, hogy kellemesen leüljek megnézni egy filmet. Nem gondoltam, hogy ez sétagalopp lesz, hiszen ismerem magam. A műszaki dolgok és a fizikai nagyon nem az én világom, amit be lehet seggelni és viszonylag gyorsan meg lehet érteni, na az megy, de ami bonyolult szálakból áll az körülbelül annyira távol áll tőlem, mint Makó Jeruzsálemtől. 

Kezdeném az elején. Igazából nem nagyon gondolkoztam azon, hogy jogosítványt szeretnék, ugyanis nem nagyon engedhettem meg magamnak, hiába dolgoztam, félre annyit nem tudtam tenni, hogy abból egy jogosítványt ki lehessen fizetni, bár azt azért hozzá tenném, hogy én szeretem, ha annak, amit elkezdek meg van alapozva az anyagi oldala, tehát nem 0, azaz nulla forinttal belevágni. Aztán történt, hogy a fizetésem megemelkedett, ez pedig szabad keretet teremtett, amit bőszen elkezdtem félrepakolgatni. Aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve beraktam a pénzemet az OTP autó nyereménybetétkönyvébe (teljességgel reklám mentes), mert hát ez is a spórolás egy fajtája. Úgy voltam vele, hogyha nyerek is, maximum lesz egy autóm, amit nem használok ki. Veszíteni nem veszítek vele semmit, ugyanis a pénzemhez bármikor hozzájuthatok, kamatot nem kapok utána, ennek a hozama az, hogy talán nyerek egy autót. Na de úgy, hogy ezt a kis spórolt pénzt összeszedtem már talán lett is volna bátorságom belevágni. Aztán láttam egy videót, ahol az egyik Youtuber épp dokumentálta a saját KRESZ és forgalmi tanulmányait, meg úgy amblokk a jogsiparát. Valamikor ekkor ért meg bennem az elhatározás, hogy na jó, akkor én is bele akarok kezdeni. 

A legfőbb szempont az áron kívül az volt, hogy legyen a munkahelyem közelében (tehát ne kelljen még utazgatni hozzá), mert hát még hazabuszozni és beérni az oktatásra nem lett volna megoldható. Így hát kiválasztottam az autósiskolát. Előtte azért kicsit számolgattam, hogy mégis mennyiben fog megállni, de azért az állam a padlón koppant. Írd és mondd, bővebb becsléssel nagyjából 250.000 Ft környékén áll meg, de inkább 300.000 Ft, mert hát valljuk be rendkívül kevés az esély, hogy először átmegy az ember a forgalmi vizsgán. Egy jóóó nagy levegő után mégis belevágtam. Augusztus 21-én kezdtem hát bele az egész folyamatba és az első észrevétel teljesen laikusként: nem árt, ha rengeteg szabadidőd van, egy jó feneked, hogy tudj ülni a könyv felett (én pl. csak ajánlani tudom, mondjuk, én jobban megjegyzem a szöveget, ha látom, jegyzetelek). Ne hagyj ki egyetlen órát sem, ha tantermi oktatást választasz, mert bár rendkívül kellemetlen, nem maradsz le az anyaggal. Ha kérdésed van az oktató meg tudja válaszolni, így nem fogod a marhaságot az agyadban elraktározni. 

A beiratkozás után kaptam egy kicsivel távolabbi időpontot, hogy nagyjából mikor kezdődhet majd az oktatás, addig pedig feladatba kaptam, hogy menjek el orvoshoz, megcsinálni az alkalmasságit. Gyakorlatilag egy tíz perces procedúra után a kezemben volt a papír, miszerint alkalmas vagyok a vezetésre egészségügyileg, mindez 7200 Ft-ért. Gyakorlatilag az egyben kifizetett kresz tanfolyammal és az orvosi alkalmasságival máris ott álltam, hogy 26.200 Ft + a könyv 3.000 Ft, ami így máris 29.200 Ft-ra nőtt. 

De mindent összevetve egyelőre még nem bánom, hogy belevágtam. Szeretném legalább nagyobb lépcsőfokoknál dokumentálni a helyzetet, remélem menni fog, mert az idő az most nem az én javamra játszik. A következő részben már magáról az oktatásról szeretnék mesélni, hogy én hogyan éltem és élem meg, mit tapasztaltam, mire figyeljetek.

 

loading...


Szólj hozzá Te is!