2024-02-22 02:47:24, Boldog névnapot Gerzson !
Kereés az oldalon

Aurora LaForge- koronavírus naplója I. rész

Aurora LaForge - 2020-03-22 10:00:00
Beszéljünk másról
koronavírus szeged vásárlás pánik spejzolás gyűjtögetés félelem

COVID-19 - Egy szegedi lány naplója - Aurora LaForge tollából

Országos a pánik. Rémhírek terjengenek. "Van a kórházban 3 koronavírus gyanús, onnan tudom, hogy a gyerekem bent van". Meg "lezárják egész Szegedet". Persze ez kamu. De álljanak itt a tények!

Úgy érzem magam kicsit, mintha egy zombis játékban lennék. A túlélés a tét. Persze nem azért, mert pánikolok, hanem mert más pánikol, és mázsaszám vesz meg mindent. Nekünk meg (sok más embertárssal persze) a párommal nem marad annyi, amivel tényleg ki lehet húzni két hét-egy hónap lezárást. Az a baj, hogy ez a lezárás kell. Én eleinte speciel nem tartottam veszélyesebbnek a vírust egy influenzánál, tüdőgyulladásnál. De mára rájöttem, hogy az álláspontom közel sem volt megfelelő. Mert az mind tény, hogy gyorsan terjed, nincs még ellene vakcina, és sajnos az egészségügy sincs készen rá (világszinten sem, nemhogy kishazánkban), hogy egy ilyen helyzettel szembeszálljon. 

Hol lehet akkor megfogni ezt a kis „férget”? Ott, ha elzárjuk egymástól a potenciális fertőzöttet a potenciális áldozattól.

Egyelőre egyszerűen nincs jobb megoldás. Azt viszont nagyon nagy gondnak tartom, hogy a köztudatba ez a betegség egy rendkívül halálos veszedelemként ivódott be. Pedig a mélyszegénység okozta éhezés, a közúti balesetek és sok más krónikus betegség is rengeteg áldozatot szed. Emiatt a riogatás és pánikkeltés miatt 20-40 kilóval veszik az emberek a lisztet és cukrot, pedig abból még csiriz, vagy egy tisztességes sógyurma se lesz, nemhogy kaja. 

Én már tegnapelőtt be akartam vásárolni, de a Kedves nyugtatgatott: csak túlparázod, te is pánikolsz, ezt a két kisboltot itt, a világvégén nem rámolják ki. Nos, nem a fenét! Tegnap aztán meglepődve nézett végig az amúgy általában roskadásig telt konzerves polcoknál, amin 12 db készétel, 5 db gomba, 8 db kukoricakonzerv volt. Azaz kevesebb, mint fél polc összesen. Ma pedig, az amúgy mázsaszám kapható húsok helyett összesen 5-6 kilónyi csirkemellre csodálkozott rá, amiből elhoztunk úgy 2,5 kilónyit. 

Szóval úgy érzem magam, mint egy zombis játékban, ahol fosztogatni kell a kajáért, a túlélésért; és lenyomni a sok egyéb kapzsit. Pedig nem olyan sok a szükséglet, még úgy sem, hogy szeretjük a hasunkat. Került a kosárba a csirkemellen felül (amit 2-2 darabjával újra zacskózva fagyasztottam) mirelit zöldség levesnek vagy köretnek, túrós derelye, 10 db konzerv (készétel és olajoshal vegyesen), hamburgerhusi (a Kedves túl sok panírozott cuccot evett agglegény korában és azoktól még most is rosszul van), halrudak, egy kis rizs, egy kis tészta. Csak olyasmi, ami amúgy sem árt, ha van a fagyasztóban, szekrényben lustább időszakokra. 

Nem vettem 40 kiló lisztet, 20 kiló cukrot, 8 olajat, 16 tejet. Csak amivel túlélünk egy háromhetes-hónapos lezárást esetleg. Annál többet úgyis felesleges felhalmozni, ránk romlik, meg szüksége lesz rá másnak is. 120 doboz készétel konzervvel nem vagyok nagyobb biztonságban 1-2 hónapra, mint tízzel. Húsz kiló liszt se ment meg jobban, mint az a kettő, ami alapból itthon van. Nem háborúra készülünk, hogy mindenből száz legyen itthon. De ezt sajnos nem mindenki gondolja így. Ahogy az '56-os forradalom során is volt, aki úgy halt éhen, hogy a szekrényeiben ott volt harminc kiló kenyér. Mert nagy a pánik, a vírus miatt. 

Közben egyébként még csütörtökön bezárta a kapukat az egyetemek és a kollégiumok. ( Azóta pedig az iskolák is- a szerk. ) Itt Szegeden sok a külföldi diák, akik albérletben vannak. És sok az olyan magyar diák, akik dolgoznak az egyetem mellett. Ezek miatt az albérletpiacon is kezd uralkodni a pánik. Visszaadjam-e a kaukciót a hazaköltöző németnek, kiadjam-e a lakást addig a magyarnak. Aki kollégista volt, annak persze nem mindegy, hogy havi 20-ért vagy 80-ért bérel szobát, ezért is lett a maga idejében kollégista. Káosz van és zűrzavar. Úgy érzem magam, mint egy zombis-túlélős játékban. Már csak a katana és a tubusos sajt hiányzik egy jó kis Walking Dead részhez...

( A cikk készítése óta közel egy hét telt el. Mindez bizonyítva, hogy a helyzetet komolyan kell venni és jelenleg napról-napra változik minden. Vélemények, adatok, statisztikák, mintavételek és fertőzöttek száma is. A cikk készítése óta több fontos intézkedés is megszületett pl. bezártak az iskolák országos szinten. Kérünk titeket, mert nem tudjuk eleget hangsúlyozni MARADJATOK OTTHON és GYŐZZÉTEK MEG ERRŐL IDŐS HOZZÁTARTOZÓITOKAT IS! - a főszerkesztő )

2020_0321130302_89799080_2758275324290737_2796432135316045824_o.jpg

 

loading...


Szólj hozzá Te is!