2021-10-24 05:43:41, Boldog névnapot Salamon !
Kereés az oldalon

Menni vagy maradni?

Kőhidi-Kovács Brigitte - 2017-04-11 10:00:00
Pszicho
menni vagy maradni? külföld külföldi munka honvágy

Mostanában sajnos sok ember fejében megfordul, hogy maga mögött hagyja a hazáját és külhonban próbál meg boldogulni. Mennyire igaz, hogy kint könnyebb az élet és a boldogulás?

Az ismerőseim között van pozitív és negatív visszajelzés is egyaránt. Valaki a kinti létre esküszik (Bár azért hazajönne, ha itthon is hasonló színvonalon élhetne tovább) és van, aki hazajött, mert nem érezte jól magát külföldön.

Gondoljunk bele! Nem lehet könnyű becsomagolni egy bőröndbe az életünket és magunk mögött hagyni mindent, a családot, a barátokat, a hazánkat. Mi a legfőbb motiváció? Nyilván a pénz, de meddig lehet bírni kint?

Úgy gondolom a kinti boldoguláshoz elengedhetetlen, hogy szerencsénk legyen. Nyilván előny, ha jó szakmával rendelkezünk, hiszen nagy a kereslet a hiányszakmák képviselői iránt és jó a bérezés is. Viszont elengedhetetlen egy alaptőke. Van, aki azért megy el, mert nem talál itthon munkát. Van, aki pedig azért, mert bár dolgozik, de nem tud belőle megélni.

Rengeteg kérdés merült fel bennem. Talán csak pár évre menjünk? Vagy hónapokra? Vagy örökre? És mi van a honvággyal, a családdal, a barátainkkal? Nem lesz egy természetes elidegenedési folyamat a távolságnak köszönhetően? Talán ideiglenesen jó megoldás lehet a külföldi út, de  lehet megoldás örökre? Szinte lehetetlen ezekre a kérdésekre jó választ találni.

Szomorúak a statisztikák. Hiába mondják, hogy jobban teljesítünk! Akkor miért fordul meg minden második ember fejében kortól és nemtől függetlenül az a gondolat, hogy összecsomagolva elhagyja a hazáját?

Eleinte biztos kirándulásnak is felfoghatjuk. Talán úgy is, hogy világot látunk, de akkor is nehéz, hisz hazahúz a szívünk. 

2017_0330140038_sunset-216872_960_720.jpg

Viszont mi van azokkal, akik maradnak? Azt szokták mondani, hogy aki itt marad, kalandvágyból marad és egy survivor. Ez tényleg igaz lenne? 

Tovább megyek. Vannak akik, hétvégére hazaugranak a „szomszédból”. Viszont esetükben is ott a család. A gyerekek folyton várják, hogy az apjuk hazaérjen. Vajon a gyerekekkel töltött időt vagy a gyerekek érdekében megkeresett pénzt helyezzük előtérbe? Miért ilyen nehéz az itthoni boldogulás?
Jó munkahely, megbecsülés, jó kereset, ami biztosítja a megélhetést és a munkája mellett talán ideje is marad a hobbijára. Legtöbbünknek csak álom az előző mondat.

A pénz lassan minden felett eluralkodik. A fiatalok miből induljanak el? Hitellel indítsák az életüket, vagy valóban jobb ötletnek tűnik, hogy pár évet lehúznak külföldön, megszedik magukat és hazajönnek? 
Mi van az idősekkel? 50-60 éves ember menjen el például szüretelni pár hétre, és azzal ideiglenesen oldja az anyagi gondjait?

Tehát akkor mi a megoldás? Menni vagy maradni?

Ördögi kör ez, amiben lehetetlen jól dönteni. Személyes véleményem, hogy pár év kint léttel csak nyerhetünk. Jól keresünk és megismerhetjük a világot és ezzel más nézőpontokat is. Viszont egyszer haza kell jönni! Hisz' mindenki hazatér oda, ahonnan indult.

Bízzunk benne, hogy hamarosan ezek a statisztikák megfordulnak, és itt is szép lesz!

loading...


Szólj hozzá Te is!