2024-04-18 09:49:16, Boldog névnapot Andrea,Lima !
Kereés az oldalon

2019 legfontosabb eseményei

Németh Klaudia - 2020-01-12 10:00:00
Beszéljünk másról
2019 2019 nagy eseményei 2019 legfontosabb eseényei huawei botrány politikai borkai ep választás egyenjogúság azonos neműek házassága ausztria Zente SMA Notre Dame Trónok harca Joker filmek sorozatok világ kult

Minden évben megállapítom, hogy egyre jobban rohan el mellettünk az élet. Évről-évre vagy a világ gyorsul, vagy magam sem értem mi történik, de bennem még mélyen él az előző ünnepek káosza is és már 2020. A napokban megannyi humor szembejött velem. A szokásos „idén még nem fürödtem” vagy „Olyan mintha tavaly lett volna!” dumákon túl meg lett lovagolva az „Újra itt vannak a húszas évek.” és a „Boldog Új Évtizedet!” szlogen is. Holott én még mindig úgy beszélek erről az évről, hogy „majd jövőre!” Persze ehhez társul, hogy nem egyszer ütöttem már el a dátumot is még itt cikk időzítések közepette is. De akkor beszéljünk kicsit a múlt év nagy történeteiről.

2019. Legkomolyabb lépése az egyenjogúság felé

2019. Januárja már erősen indított. Nem mehetünk el szó nélkül, hogy az év azzal kezdődött, hogy Ausztria elfogadta az azonos neműek házasságát. Nos emberek, hol vagyunk mi még ettől? Mikor lesz nálunk ekkora az elfogadás? Lássuk be, mi még addig sem jutottunk, hogy a családon belüli erőszakot a helyén tudjuk kezelni itthon és ne az áldozatok legyenek bűnösek a bántalmazásért.

2019. Nagy kütyü botránya

Kevésbé megosztó, de annál érdekesebb volt a Huawei botrány, amelyben Amerika csalással vádolta a Huaweit és ezzel szépen alávágott a mobilpiac feltörekvő ágának. Megjegyzem jómagam továbbra is Huawei párti vagyok, mert lényegesen olcsóbban kapom meg azt a minőséget, amelyet más készülékekkel méregdrágán érhetek el. Persze ez a vélemény szubjektív.

2019-ben a divatvilág

2019 mély gyászba borította a divatvilágot is, ugyanis elhunyt Karl Lagerfeld a Chanel korábbi kreatív igazgatója.

2019 az összefogások éve volt

Az orvostudomány is nagy léptekben nyomult idén is előre. Pl. Őssejtekkel kezelnek HIV betegeket. De itt ragadnám meg az alkalmat, hogy megemlítsük az SMA 1 betegekért történt összefogást, amellyel nem csak néhány gyereken segített a magyar összefogás, hanem komoly háttérfolyamatok indultak el a betegség kezelésének támogatásáért.

2019 másik nagy világméretű összefogása a Notre Dame tűzesetekor volt jelentős.  Lehetett ezt az ügyet szívügynek kezelni vagy éppen ellenezni, az egészen biztos, hogy az összefogás példaértékű volt és megmutatta mire is képes az emberiség, ha valami fontos a számára.

2019-ben is volt politika meg botrány

Magyarország politikai életében egyértelműen az EP választások nyert, de szorosan követte ezt az önkormányzati választások és a méltán hírhedt Borkai ügy.

2019 legjobb filmje

Kétség kívül 2019-ben a legnagyobbat a Todd Phillips alkotásában látható újra gondolt Joker volt. Itt jegyezném meg, hogy nem szívesen nézném újra, de színjátszás és tartalom szempontjából tényleg kimagasló volt. Pont annyira nyomasztó, hogy ne akarjak még egyszer szembe nézni vele milyen elkorcsosult világban is élünk és mivé lesz az ember benne, ha sosem hisznek benne. Bár személyes véleményem, hogy a ’19-es felhozatal filmek terén igen gyengére sikerült.

U.i. Hát peeersze, hogy nem felejtette el ( Nabana) a Bosszúállók végjátékát megemlíteni nekem, mint hiánypótlás. Elvégre a leginkább várt film egész biztosan az volt tavaly és elég szépen is kaszált. 

2019. A trónok gyásza

Ki ne emlékezne arra, hogy az év elején mennyire vártuk a Trónok harca újabb, befejező évadát. Na és ki ne emlékezne arra, hogy bár ne történt volna meg. Az év legnagyobb pofára esését határozottan elvitte ez a sorozat.

Nos ezek után kíváncsian várom mit is tartogat 2020 és, hogy hova jut a világ a következő 10 évben. Vajon tudunk még jobban rohanni, idegeskedni és egy percre sem kiszállni a mókuskerékből? Vajon merre tartanak a globális problémák, amelyeket a legtöbben még mindig az asztal alá söprünk. Vajon pár éven mennyire durvul el a migráció, a terror cselekmények és elég lesz 10 év, hogy Magyarországon valódi változások álljanak be?

Idén én nem fogadtam meg semmit és nem is akartam arról beszélni nekem mit adott 2019. Mert ekkora horderejű és felkapott hírek mellett kit érdekel, hogy tavaly se fogytam le.

Legyen 
boldog az idei évetek és sikeres ez az évtized! 

loading...


Szólj hozzá Te is!