2022-08-19 23:16:14, Boldog névnapot Huba !
Kereés az oldalon

Miért csak megélünk és nem élünk?

Németh Klaudia - 2017-07-10 10:00:00
Pubi
statisztika megélhetés garantált bérminimum létminimum minimélbér mire megy el a fizetésem megélhetés létfenntartás hogyan spóroljak? gyermekvállalás statisztika fizetési statisztika

Ma Magyarországon a minimálbér 127.500 Ft, a garantált bérminimum pedig 161.000 Ft. Egy pillanatra jól hangzik, de ez csupán a bruttó bér, ami a járulékok levonásával jelentősen megcsappan. Laikusként úgy tudnám mondani, ezeknek az összegének körülbelül a 2/3-a, amely a zsebünkbe vagy a kártyánkra kerül. Ma a különböző járulékok melyeket a nyugdíj, az egészségügy, a munkaerőpiac számára fizetünk meg 33.5%-a a fizetésünknek. Tehát, ha nincs gyerekünk, nem vagyunk elsőházasok és nincs súlyos egészségügyi problémánk se, akkor ezt a pénzt biza mi sosem látjuk!

A garantált bérminimum megszerzésének feltétele a szakirányú végzettség. Tehát nem elég, hogy szakmát szereztél, ennek a bérnek a megszerzéséhez a legtöbb esetben a megfelelő elhelyezkedés is szükséges. Persze a rendszer hibás. Sok helyen nem ezek a bérek vannak, esetleg teljesítménybérek és saját bérezése van egy adott cégnek. A minimálbér azonban elméleti síkon kötelező. Nem véletlen minimálbér. Ez alól kivételt képez a közmunkaprogram, amelyben dolgozó emberek zöme körülbelül 54.000ft-os fizetésből próbál megélni. Azonban ezen felül is sok munkahelyen különböző mondvacsinált dolog miatt az emberek nem kapják meg a minimum bért sem.

127.500 Ft nettó értéke 84.788 Ft. Statisztikák alapján pedig Magyarország lakosainak száma folyamatosan csökken, és jelenleg körülbelül 9.830.000 ember él itthon. A tankötelesség 16 éves korig tart. Azonban 15 évesen már vállalhatnak munkát a gyermekek szülői beleegyezéssel. Magyarországon körülbelül 4.352.000 ember dolgozik. Ebből 301.000 fő 25 év alatti és 42.000 ember betöltötte a nyugdíjkorhatárt. Tehát az általános felfogás szerint ma itthon körülbelül 4 millió ember próbál eltartani 10 millió embert. Ez azt jelenti, hogy minden dolgozó emberre 2,5 ember élelmezése, iskoláztatása, gyógyszerezése, napi szükséglete jut.

Talán nem is kellene folytatnom, hogy hova is tűnik el ennyi pénz, mert mindenki érzi és látja. Azonban mégis másszunk bele a statisztikába!

2017_0628175011_nevtelen.png

Természetesen a statisztikák a népbutítás egyik legcsodálatosabb eszközei. Komoly matematikai számítások, amelyek kicsit sem tükrözik a valóságot. Ezek alapján a minimálbérből elméletileg kivitelezhető egy személy kényelmes megélhetése. Azonban pontosan az általánosítással van a probléma. Vegyük sorba! Az élelmezés 20 ezerből való kivitelezése egy fő részére már ott megbukik, ha valaki intoleranciában szenved. Egy gluténérzékeny sütéshez, főzéshez szükséges lisztmennyiségének az ára önmagában körülbelül 8-10 ezer forint havonta. A kenyerek ára 1500-2000 között mozog, ez 300-500 g kenyeret jelent. Ugye nem kell tovább részleteznem?

A szeszes italok és dohánycikkek elengedhető dolgok az életben, így ezeket nem szeretném kivesézni. 2700 Ft körülbelül 1 doboz cigaretta és 4 doboz sör ára egy teljes hónapra.

Ruházkodás 3400 Ft-ból? Ne menjünk márkás üzletekbe csupán a sarki kínaiba! Zokni 350 Ft, alsónemű 600 Ft, póló 3000 Ft, nadrág 5000 Ft, cipő 5000 Ft. Ezek nem feltétlen havi szinten vásárolandó dolgok, de azt hiszem, ha havi 3400 Ft-ot költenénk ruházkodásra elég sok szakadtruhás ember szaladgálna az utakon.

Amit még kiemelnék a listából, azaz egészségügy és az oktatás. Ezek mellett nem tudok szó nélkül elmenni. Egy olyan országban, ahol ilyen magas a betegek száma, ahol a gyógyszerek az egekben vannak ez az összeg finoman szólva is nevetséges. Egy megfázás, egy bokarándulás, egy szemgyulladás is több ezer forintos kiadás. Tény, ezek nem feltétlen havi kiadások. Azonban ritkán adatik meg az a szerencse, hogy a családban senki ne legyen soha beteg. 

Az oktatás 1000 Ft alatti költségkerete? Innen jönne az ingyenes oktatás fogalma? A szomszéd faluba busszal eljutni havi 1500 Ft-os bérletet jelent, a rendszeres füzet, toll, ceruza, rotring, radír, körző, vonalzó megvásárlása is azt hiszem jelentősen megdobja a havi 700 Ft-os keretösszeget. Az ingyenes oktatás nem létezik, még akkor sem, ha statisztikailag próbálják ezt alátámasztani!

Azonban a bosszankodáson nézzünk kicsit tovább! Egy átlag család véleményem szerint 2 felnőtt és 2 gyermekből áll. Ha édesanya és édesapa is dolgozik, akkor átlagosan körülbelül 190000-235000 Ft között keresnek, ha a gyermekük még családi pótlékra jogosult. Mivel négyen vannak, így máris megérkeztünk a 47500 Ft-os 1 főre jutó költségkerethez. Ez pedig elkeserítő hisz' statisztikailag is 76000 Ft szükséges Magyarországon a megélhetéshez. Pedig nem mehetünk el az mellett, hogy ennek a statisztikának az összegét a tehetős, jómódú emberek húzzák felfelé és én is egy átlag keresettel bíró családot említettem meg, amelynél sok százezer ember él rosszabbul.

Mire megy el a fizetésünk? Leginkább arra, hogy megpróbálunk megélni. Hisz ma Magyarországon statisztikák támasztják alá, hogy egy havi munkánk után kapott bér csupán saját magunk ellátására elegendő. Sarkosítva tehát a gyermekeinkre a havi 10 ezer forint adókedvezmény jut és semmit sem segítettünk a nyugdíjas szüleinken, akik mindig is támogattak minket. Hisz' egy elöregedő társadalom szerves részei vagyunk, ahol élni nincs lehetőség, csak megélni.

 

loading...


Szólj hozzá Te is!