2022-08-19 23:19:33, Boldog névnapot Huba !
Kereés az oldalon

Az új őrület: chia puding

Németh Klaudia - 2017-06-29 12:00:00
Fakanál vagy habverő?
chia mag chia puding chiapudding healthyfood egészséges ételek mentes ételek gluténmentes puding gluténmentes ételek egészséges életmód egészséges receptek különleges ételek különleges receptek chia

Te otthon vagy a gasztronómiában? Követed a legújabb #healthyfood trendeket? Esetleg te is halikrának nézted az első pillanatban? Az elmúlt évben hatalmas divat lett a chia mag. Azonban ennek az új trendnek nyomós oka is van!

A chia mag ugyanis az új szuper élelmiszer, amely letaszította a quinoat a képzeletbeli dobogó legfelső helyéről! A chia mag ugyanis gluténmentes, a chia mag egészséges, a chia mag tele van omega3 ásványi anyaggal és a chia mag valami egészen újat mutatott az étkezőasztalon!

Ez a magocska több ezer évet várt a valódi hírnévre, pedig ókori elődeink szívesen fogyasztották már, és a katonák, harcosok étkezéseibe is be volt iktatva. Sőt az aztékoknál fizetőeszközként is használták. Ezután a történelem nem csak a térképet rendezte át, de a chia magot is száműzte a konyhából. A mexikóiaknak volt csupán pár gyengébb próbálkozása, de különösebb áttörést nekik sem sikerült elérniük. Végül 1990-ben felfedezték a magban rejlő potenciált és lassan, nagyon lassan bekerült a köztudatba! A chia mag a növény virágjában található, amelyet közel 3 méteres egyedekből kell a megfelelő eszközökkel kiverni.

A mag népszerűségének oka viszont nem a történelmében keresendő. Sokkal inkább egészségügyi hatásai miatt vált "divatossá". A chia magnak ugyanis magas ásványi anyag tartalma van, tele van omega3 zsírsavval és magas az antioxidáns tartalma is. Ezeken felül kálcium, foszfor, kálium, mangán tartalma sem elhanyagolható. A chia magot pedig egyre többen építették be a diétájukba is. Ez pedig nem is meglepő, hisz az apró magok felszívják magukat, és ez által hamar elérhető a telítettség érzete. Továbbá a chia mag kalória tartalma elenyésző, rosttartalma viszont magas! Felszívóképessége pedig lassítja a szervezetbe jutó cukrok felszívódását. 

Tehát, ha valami újra vágyunk, ha valami különlegessel akarjuk meglepni a kedvesünket, akkor érdemes egy látványos chia pudinggal várni haza. 

Viszont figyelembe kell venni az érem másik oldalát is! Bár a chia mag nagyon egészséges, túlzott fogyasztása mégsem ajánlott. Ugyanis magas rosttartalma súlyos egészségügyi károkat is okozhat. 

2017_0629124038_19436419_253151788506360_1579550239730171904_n.jpgA kép a cikk írójának tulajdona.

Az ebből adódó problémák viszont csak napi nagy mennyiségű fogyasztás esetén következhetnek be. Tehát ez ne tántorítson el attól, hogy beiktasd a saját értendedbe is. Ha pedig kedvet kaptál az új #healthyfood őrülethez, akkor mutatok neked egy chia puding receptet. Íme:

Chia puding

Hozzávalók (3-4 adag)

  • 4 dl kókusztej
  • 4 ek. chiamag
  • 5 g kókuszreszelék
  • stevia/eritrit édesítő

Elkészítés:

A kókusztejet a kókuszreszelékkel kavarjuk össze és forraljuk fel. Ha felforrt azonnal vegyük le és hagyjuk kihűlni. A kihűlt kókusztejünkhöz adagoljuk hozzá a chia magot és az édesítőnket. Néhány órát állni kell hagyni, hogy a chia magok megszívják magukat és már kész is a gél állagú chia pudingunk.

Persze ízlés szerint hihetetlen variációkkal fogyasztható ez az étel és számtalan módon díszíthető is. Ha pedig kipróbáltad, kérlek oszd meg velünk az eredményt! 

Jó étvágyat!

loading...


Szólj hozzá Te is!