2024-05-28 05:17:40, Boldog névnapot Emil,Csanád !
Kereés az oldalon

Lehet hobby a néptánc?

Zsbán Máté - 2017-04-06 10:00:00
Művészet
néptánc magyar néptánc kitartás koncentrációképesség javítása koncentrációképesség hobbi szabadidő művészet magyar érték magyar hagyomány

2017_0405222043__dsc3059.jpg
A Misina Néptáncegyüttes "Legényavató" című koreográfiája (2016), fotó: Baumann Róbert

E havi témánk a hobbi és a szórakozás. Én azonban úgy döntöttem, egy olyan dologról szeretnénk írni nektek, ami jóval több számomra egy hobbinál. Egy olyan dologról, ami immáron több, mint 10 éve meghatározza az életemet: a néptáncról.

2007. szeptemberében kerültem be a pécsi Misina Néptáncegyüttesbe, ekkor kezdtem a harmadik osztályt. Az alsós osztályfőnököm volt egyben az iskolai néptánctanárunk, és ő szólt nekünk, hogy egy régi ismerőse új táncegyüttest alapított, melyhez tagokat toboroz. Osztályomból több mint tízen lettünk együtt "misinások", bár ma már sajnos csak hárman vagyunk tagok. Mivel együtt kerültünk be "osztályszinten" az együttesbe, így nem éreztük, hogy ez egy nagy különlegesség lenne. Így én is csak akkor döbbentem rá az egész magyar néptánckincs és a néptáncosok rossz megítélésére, amikor gimnáziumba kerültem. Itt a focisták, kosarasok előszeretettel hangoztatták (amolyan ősember módjára), hogy a néptánc nem sport, nem fárasztó, csak éneklős ugrálás, egy komolytalan móka. Ezért is döntöttem úgy, hogy pontokba szedem, mennyi mindenen javít, mennyi mindent fejleszt az, ha az ember "néptáncol".

2017_0405210028__dsc4260.jpg
A Misina Néptáncegyüttes a pécsi március 15-ei ünnepélyen (2017), fotó: Baumann Róbert

Talán azt nem kell taglalnom, hogy milyen állóképesség fejlesztésen esik át az, aki táncol. Egyértelmű lehet az is, hogy egy átlagos próba előtt ugyanolyan bemelegítést kell tartani, mint az "igazi" sportok esetében. Erősíteni szintén ugyanúgy kell, hiszen (és remélem ezzel nem lepem meg a fél országot) a néptánc bokától nyakig az összes testrészünket és izmunkat igénybe veszi, "egész testes munka", ezért egy elhanyagolt előkészítést követően bármilyen baleset történhet. 
Ugyanakkor az állóképesség fejlesztést az élet minden területén javunkra fordíthatjuk, hiszen a mai munkaerőpiaci viszonyok között a munkaerő gyakorlatilag "áru", mindenkinek el kell adnia magát, ahol különös fontossággal bír az, hogy ki hogy jelenik meg, milyen kiállású, hogy viselkedik. Ha valaki tudja kontrollálni, irányítani a testét, az sokkal nagyobb megbízhatóságot sugall, így több eséllyel vághat neki egy többrostás interjúsorozatnak.

A tárgyi tudás szintén nem elhanyagolható. A tánc nem hajtható végre kellő háttérinformáció nélkül. Minden táncanyag előtt meg kell ismerkedni az adott terület kultúrájával, szokásaival és hagyományaival. Emellett rengeteg népdalt tanul az ember, ami a zenei fejlődést hihetetlen erővel és tempóval segíti. Ezt fokozzuk azzal, hogy a 21. század néptáncosai és koreográfusai már túlléptek a sima, autentikus koreográfiákon, melynek lényege csupán a tájegységre jellemző lépések bemutatása. Manapság tematikus koreográfiák készülnek, ezáltal rengeteget tanulhatnak a résztvevők, amikor közösen járnak körbe olyan hétköznapi témákat, mint a szerelem, születés, halál. Ebbe visz extra színt a táncszínházi vonal, amely történeteket, drámákat interpretál táncos formában színpadra, és a létrejött különösen izgalmas elegy biztos szórakozást biztosít a nézők számára.

2017_0405222043__dsc1412.jpg
A Misina Néptáncegyüttes "Makrancos hölgy" című előadása, fotó: Baumann Róbert

Egyszer egyik tanáromnak meséltem első közös óráink egyikén, hogy néptáncolok. Ő erre megkérdezte tőlem, hogy tudom-e, mi a nagyszerű a néptáncban. A válasz meglepett: az ember koncentrációs készségét a néptánc fejleszti a legjobban. És valóban! Gondoljunk csak bele: egyszerre hallgatunk egy zenét, amire énekelünk; ehhez párosul a táncolás, mely tánctechnikai szempontból is igénybe veszi az agyat, hiszen minden tájegység, minden terület tánca sajátos, különleges. És mivel ma már koreográfiákat készítünk, beállított folyamatokat is meg kell jegyezni, mert ha azt valaki elrontja, azzal sokat vehet el az elkészített mű színvonalából. Az egész pedig akkor válik igazi csodává, amikor az, hogy egyszerre négy dologra kell koncentrálni, már nem fárasztó és nehézkes, hanem ösztönös és gördülékeny.

Mára a néptánc alapvetően csoportos műfajjá vált, így elengedhetetlen az egymás közti kommunikáció. A néptáncosok különösen szoros közeget alkotnak, melyet a rengeteg közös fellépésre, sokszor minimális méretű, de mégis szerethető öltözőkre, és az akár 20 órás busz utakra igazán nem nehéz felépíteni. Az igazán jó közösség mégis az, amely családként tud működni, ahol ugyanúgy lejátszódnak a mindennapi viták, veszekedések, mint otthon, miközben a szeretet egyértelműen tapintható a levegőben. Sok olyan ember találhat rá valódi énjére egy ilyen közösségben, aki addig nem értékelte magát, esetleg szürkébb, unalmasabb személyiségnek titulálták. A tánc személyiségfejlesztő szerepe tehát megkérdőjelezhetetlen. A verbális kommunikáció mellett a térközi kommunikációban is sokat segíthet, mivel a testi érintkezés teljesen általánossá válik egy néptáncos számára. A  másik ember közelségét tehát általában jól le tudjuk reagálni, ezt pedig a hétköznapi szituációkba is könnyedén be tudjuk építeni.

A csoportban való létezés további előnye, hogy a néptáncosok bulijai sosem azok a kocsmában ülve "földiglerészegedős" esték. Mindenhol előkerülnek a zenék, a táncok, az igazi néptáncos időtől és helytől függetlenül bárhol képes táncra perdülni. A táncban tehát az érzelmeinket is sokkal könnyebb kifejeznünk, gondjainkat pedig elengednünk, így a táncos lélek egy sokkal nyíltabb, könnyebb élettel párosulhat.

2017_0405222043_dsc_0790.jpg
"Mezőföldi üvegezés", fotó: Baumann Róbert

A magyar néptánc és a néptáncosok megítélése napjainkban nagyon változatos. Mindenesetre az idősebb korosztály egyértelműen fontosnak tartja a magyar kultúra megőrzését, melyhez igyekeznek a jövő nemzedékét is felzárkóztatni. Ebben, amúgy nem is állunk rosszul, szerencsére egyre több kisgyermek iratkozik be az utánpótlás csoportokba, amikben van lehetőség arra, hogy továbbvigyék a magyar kultúrának ezt a jelentős vonalát. Remélem, hogy ez, a számomra tényleg fontos ügy, a következő generációk számára sem válik érdektelenné, és képesek lesznek ezt olyan színvonalon tovább éltetni és működtetni, amelyet a magyar néptánckincs megérdemel.

2017_0405222043__dsc4629.jpg
A Misina Néptáncegyüttes "Idegen földre ne siess..." című koreográfiája, fotó: Baumann Róbert

loading...


Szólj hozzá Te is!