2021-12-02 05:25:55, Boldog névnapot Melinda,Vivienn !
Kereés az oldalon

Irány a Déli Kapu

Zsbán Máté - 2017-08-17 09:00:00
Programok
tánc néptánc folklórfesztivál déli kapu folklórfesztivál déli kapu nemzetközi folklórfesztivál

Az idén tíz éves Déli Kapu Folklórszövetség régiós szakmai szervezetként augusztus 17. és 19. között hatodik alkalommal szervezi meg nemzetközi programját, a Déli Kapu Nemzetközi Folklórfesztivált Pécsett, melynek keretében a régió folkműhelyei, hazai vendégek és több külföldi fellépő is képviselteti magát.

2017_0816164308_delikapu_2017_a6.jpg

Pécs városában sok az aktív folklór-közösség és mindig is nagy hagyománya volt az ilyen programoknak és fesztiváloknak, köszönhetően a Pécsi Kulturális Központnak és a két éve elhunyt táncművész-koreográfus Vidákovics Antalnak is, azonban 2005 körül ez a lendület alábbhagyott. A Folklórszövetség a Tanac Kulturális Egyesület és a Misina Kulturális és Táncegyesület kezdeményezésére alakult meg tíz évvel ezelőtt, amelyhez Somogy, Tolna és Baranya megye táncegyüttesei, zenekarai is csatlakoztak. Célja a régiós folklórélet koordinálása, kulturális innovációjának elősegítése, valamint a társas kapcsolati készségek, a közösségek, a nemzeti összetartozás erősítése a folklór jegyében. A Déli Kapu Nemzetközi Folklórfesztivál pedig a tagság közös ötlete volt: feladatuknak érezték, hogy a korábbi városban élő hagyományt, déli kulturális kapcsolatépítési tevékenységet közösen folytassák. Kevésbé nagyszabású, inkább családias jellegű fesztivált terveztek, mint amilyen a mediterrán vidékeken is jellemző, hiszen Pécsnek is ilyen a hangulata.

2017_0816165448_dkff.jpg

Nemzetközi gálával szlovákiai, szárd és kolozsvári együttes nyitja a programot augusztus 17-én. Másnap a Déli Kapu Folklórszövetség jubileumi sorozatának első eseményeként a tagszervezetek (Bátai Sárköz Néptánc Együttes, Sátorhelyi Néptáncegyüttes, Harka Táncegyüttes, Kozármislenyi Józsa Gergely Néptáncegyüttes, Misina Néptáncegyüttes, kaposvári Somogy Táncegyüttes és a Csurgó Zenekar) ünnepelnek közösen „reformátusos lépő” tematikával. A válogatás a magyar nyelvterület református közösségeinek tánchagyományait, a reformáció tánctörténeti lenyomatát fűzi csokorba. A záró nemzetközi esten, augusztus 19-én bosnyák, grúz, szlovák és erdélyi táncosok és zenészek lépnek színpadra. Pécsi testvérvárosból idén a kolozsvári Szarkaláb táncegyüttes és zenekara érkezik a fesztiválra. Nemzetközi vendég lesz a szarajevói Proleter Táncegyüttes, amely 1905-ös alakulása óta folyamatosan működik, de először lép fel hazánkban, így igazi kuriózum a műfajban. Szintén először lépnek fel szlovák táncosok: a VAH Ensemble Puchovból érkezik Pécsre, a szárd Grupa Folk Lunamatrona pedig partnerfesztiválunk, a Mohácsi Nemzetközi Néptáncfesztivál közreműködőjeként ad színpadi programot Pécsett.

2017_0816164308_kud-proleter_sarajevo_2017.jpg2017_0816164308_szarkalab-tancegyuttes_kolozsvar_2017.jpg2017_0816164308_vah-ensemble-puchov-slovakia-1.jpg
Képeinken balról jobbra: PROLETER Táncegyüttes (Szarajevó, Bosznia-Hercegovina), Szarkaláb táncegyüttes (Kolozsvár, Erdély), VAH Ensemble (Puchov, Szlovákia)

A fesztivál állandó napi programja 18:30 órakor a Széchenyi téri rövid bemutatókkal, majd táncházakkal indul. Onnan zenés-táncos felvonulással vonulunk a Pécsi Nyári Színházba (Káptalan utcai szabadtéri színpad), ahol 19:30-kor kezdődnek az esti gálák. Mint már említettem, augusztus 17-én és 19-én nemzetközi gálák, 18-án pedig a szervező Déli Kapu Folklórszövetség 10 éves jubileumi gálája kerülnek megrendezésre. Az előadások után lehetőség nyílik a színpadon a fellépőkkel együtt táncolni egy rövid táncház keretében. Az esti gálákra a jegy ára 1000 forint, jegyvásárlás az előadás helyszínén 18:30-tól lehetséges. A fesztiválról bővebb információk a Déli Kapu Folklórszövetség facebook oldalán találhatóak (https://www.facebook.com/DeliKapuFolklorszovetseg/?fref=ts).

loading...


Szólj hozzá Te is!