2023-03-31 20:06:50, Boldog névnapot Árpád !
Kereés az oldalon

Természetben eltöltött idő terápiás céllal

Keszler Zsófia - 2019-09-12 10:00:00
Lelki Pillér
természet erdő relaxáció

Milyen jó dolog néha kiszakadni a megszokott városi környezetünkből és elrejtőzni egy csendes nyugodt helyre, ahol az autók zaja helyett a madarak csicsergése és a víz csobogása hallatszik, a képernyő helyett a zöld fű és a fák lombjai adják a kilátást, és a növényektől tiszta levegőhöz juthatunk a szmog után. Mindannyian vágyunk arra, hogy visszatérünk abba a környezetbe, amitől az évek során jelentős mértékben elszakadtunk. Mai felgyorsult világunkban sokkal kevesebb időnk van visszavonulni a természetbe. Pedig szükséges lenne. A természetben tartózkodás, visszaállítja ez ember felborult lelki egyensúlyát. ahogy egyre távolabb kerülünk tőle, annál inkább feszültté, fásulttá válunk, és sokunknál jelenik meg a túlzott szorongás, illetve egyéb mentális és testi betegségek. Ez vajon véletlen? Nem hiába javasolják a szakemberek, hogy tölts minél több időt a szabad levegőn, távol a városi nyüzsgéstől.
 
Évezredekkel ezelőtt, teljesen a természet részeként éltünk, ez belénk van kódolva és vissza is vágyunk oda, annak ellenére, hogy a civilizáció és a technikai eszközök foglyai vagyunk. Elég csak megnézni a még ma is létező elszigetelt törzseket és népcsoportokat, akik még részei az élővilágunknak, teljesen más életforma. A nélkülözések ellenére az ilyen közösségek tagjai tisztelik az állatokat, a növényeket, és egymást, nem aggódnak teljesen felesleges dolgokon.

Az ökoterápia tehát nem valami légből kapott dolog, tudományos kutatással is igazolható, hogy az embernek mennyire szüksége van arra, hogy a természet elemeinek közelében legyen. A japánoknál erre egy külön fogalom létezik, az úgy nevezett Shinrin-yoku, szó szerint erdő fürdő. A kifejezést arra használják, amikor relaxációs célból, valamint az egészséged megőrzése vagy javítása érdekében az kilátogatsz az erdőbe. Az 1980-as években kezdett elterjedni. Az erdő fürdő jótékony hatásainak kutatója, Miyazaki Yoshifumi, tudományos szemmel közelíti meg  a természet gyógyító erejének jelentőségét. Könyvet is írt a Shinrin-yoku-ról. Az egyik kísérletben például stresszhormon, a kortizol szintjét vizsgálták meg azoknál, akik részt vettek a felmérésben. „A kortizol szint, növekszik, hogyha stresszes vagy, és nyugodt állapotban csökken. A kísérlet során azt tapasztaltuk, hogy az emberek stresszhormon szintje az erdei séták során látványosan csökkent, ami azt jelenti kiegyensúlyozottabbak lettek.”-állítja Miyazaki. Továbbá, nem csak a stressz elkerülésében segít az erdő terápia, fizikailag is rengeteg jótékony hatása van. Csökkenti a magas vérnyomást, illetve Miyazaki szerint hozzájárul ahhoz, hogy megőrizd az egészségedet, és ellen tudj állni a betegségeknek és könnyebben le tudd győzni azokat. Hiszen köztudott, hogy ha kiegyensúlyozottabbak vagyunk, az immunrendszerünk is erősebb és ellenállóbb. Nem utolsó szempont, hogy boldogabbá s tesz. A kutatás szerint azok a gyerekek, akik többet tartózkodnak a szabadban kevésbé gyakran betegszenek meg, segít a lelki és szellemi fejlődésükben, és sokkal kreatívabbak lesznek, ha felfedezhetik a körülöttük lévő élővilágot.

Akadnak, akik nem szeretnek kirándulni, vagy idejük nincsen egy erdei kiruccanáshoz, azonban már heti egy két óra elvonulás, akár egy parkba, vagy valamilyen természet közeli helyre is sokat javíthat a közérzeteden. Amennyiben ez is nehezen kivitelezhető, rendezd be a házad vagy az íróasztalod növényekkel, vagy alakíts ki az erkélyen egy kis zöld övezetet. Akár a természet bizonyos elemeinek jelenléte is segít ellazulni. Fontos, hogy valamilyen szinten mindig kapcsolatban maradjunk vele, hiszen igényünk van rá.

loading...


Szólj hozzá Te is!