2021-05-13 12:02:46, Boldog névnapot Szervác,Imola !
Kereés az oldalon

A türelem rózsája

Lipták Márk - 2019-04-28 10:00:00
Elv/érzek
Türelmetlenség Álmok Vágyak Útkeresés
 
2019_0327113652_hitcher-1536748__340.jpg
 
 
A türelem rózsája
 
Számomra mindig is gondot okozott a türelmetlenség. Amióta elkezdtem élni a felnőttek életét igyekszem ezt a hibámat orvosolni, és nyugodtan a napokat megélve türelemmel csinálni a dolgaimat. Mindig mindent azonnal akartam; gyerekként felnőtt lenni, felnőttként gazdag lenni. Hogy azon nyomban vegyek egy autót, egy házat, legyen egyszerre három gyerekem, egy hét alatt beutazzam az egész világot. Kénytelen voltam behúzni a kézi féket, és rájönnöm, hogy lassítsak. Olyan végesnek érzem az időmet; pedig még csak az idén töltöttem a huszonnegyedik életévemet, mégis úgy érzem rohan az időm, rohan mindenki ideje. Sok keserűséget okoz a türelmetlenség, sok csalódás ért engem emiatt.
Ha számot veszünk a élet értelméről, akkor rájövünk hogy a türelem a válasz. Türelem kell a szerelemhez, a gyerekneveléshez, az autó vásárláshoz, a lakás építéshez, a gazdagodáshoz, és legfőként az öregedéshez. A türelmetlenségem egyik legfőbb okozója a saját magam útjának keresése. Számtalan dolgot kipróbáltam; több munkaterület, tevékenység, hobbi, de még mindig keresem önmagam. Nem tudom hányan vannak így, a saját korosztálybeliekre gondolok, de nálam ez a fő probléma. A kapkodásom, a határozatlanságom terel az őrületbe. Pedig a kérdés igazán egyszerű, úgy mint maga a válasz is.
Mi az, amit szeretsz csinálni? Mi az, ami érdekel? Erre a válaszom sok fajta; a főzés, az írás, a zene, az emberek, a filmek, a videózás, a gyereknevelés. Elvesztem a sok út közepette, és így alakult ki a türelmetlenségem. Magyarán azonnal akarok egy saját éttermet, azonnal híres író akarok lenni, azonnal rocksztár akarok lenni, azonnal megakarom oldani az emberek problémáit, azonnal akarok egy filmet készíteni, azonnal akarok videókat csinálni, és azonnal akarok apa lenni. Tényleg az őrület határán vagyok, igaz?
Most már csak egy nagy levegő, kifújom és haladok szépen, lépésről-lépésre. Az Isten, vagy Sors, vagy bármilyen erő, vallás, ki hogy vallja az életet, mindig a megfelelő irányba tereli az embert. A mi-miért okozat. Nagyon sok dologra kapom meg a választ, hogy miért történik most az, ami éppen történik, és mi lesz az eredménye. Vagy, hogy miért következett be.
Ezáltal könnyebb a türelmet megtanulnom; azzal a tudattal, hogy azon az úton vagyok, ahol lennem kell.
Bár a kétség és a félelem bennem motoszkál; miből lesz pénzem, mikor lesz saját házam, mikor lesz az esküvőm, eltudom tartani a családom? És mivel a türelem a jelenre összpontosít és a jövőben lesz eredménye, addig kissé bizakodva és kétséggel várom a holnaputánt, a jövő évet, a tíz évet.
Mi az, ami szintén számít? Hogy teszed, amit tenned kell, és várod a jutalmat. Ám lehet teljesen mást kapsz, amire vágytál; ez lehet jobb, lehet rosszabb is. Mindenre a miért kérdésre megkapod a választ. Nem jó úton haladtál, ezért máshova rakott át az élet. Engem ide-oda rakosgat, már megszoktam.
Úgy érzem egy helyben vagyok, vagy csak nagyon-nagyon lassan haladok. Vajon miért? Itt a kérdés, tessék!
A türelmetlenségem miatt érzem az állást. Ezen hibámat nem javítottam ki teljesen, valószínűleg sosem fogom, de muszáj kezelnem a dolgot.
Vajon miért könnyebb másnak?
Vajon miért nehezebb másnak?
Minden miértre van válasz. És te megtudod válaszolni ezeket.
Miért tartok ott, ahol tartok? Mert az élet visszaterel oda, ahonnan elakartam szakadni, és most türelmesen várnom kell, amíg visszatérek oda. Miért nehéz választanom, miért nem tudom ki vagyok, és mi a feladatom? Nem kell döntenem, minden lehetek; szakács, író, zenész, rendező, apa.
Az élet lehetőség, amit ki kell várni. Várni kell, amíg fel nem állít a székről, és azt nem mondja, hogy ideje indulnod! Lesznek rossz utak, lesznek jó utak. Tedd fel a kérdést, és válaszolj rá! Tudod a választ!
 
Lipták Márk
loading...


Szólj hozzá Te is!