2020-09-19 20:45:08, Boldog névnapot Vilhelmina !
Kereés az oldalon

Babaváró támogatás, ahogy velem történt

Pálfy Zsuzsanna - 2019-08-02 10:00:00
Nem tabu
Hitel támogatás babaváró kölcsön bank

Végre benyújtottuk a babaváró hiteligénylésünket. Laza másfélórás művelet volt „csak”, de ha holnap megszülök, már akkor is jogosultak vagyunk a tízmillióra.

Még mindig sok kérdés merül fel a hitellel kapcsolatban, ezért szeretném megosztani a saját tapasztalataimat, azokkal, akiknek még nem tiszta a dolog.

Először is ne a bankba menjek be egyből, hanem a Társadalom Biztosítóhoz, ami már Országos Egészségpénztár néven fut (OEP), ami már ismét meg fog, vagy már meg is változott, Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőre (NEAK). Másfélórás várakozás után sorra is kerültem, bár én még szerencsés voltam, mert volt, aki három és fél órát üldögélt, azért, hogy kapjon egy papírt. Mivel a páromnak nem volt ennyi ideje, ezt kivárni, ott helyben kértünk egy nyomtatványt, egy meghatalmazásról, amivel én intézkedhettem az ő nevében is. Megkértünk két fiatalt, akik szintén ott várakoztak, hogy letanúzzák ezt a nyomtatványt. Rendesek voltak, megtették.

Szóval, az OEP-nél kell kérni egy igazolást, arról, hogy 3 éves folyamatos jogviszonnyal rendelkezünk. Sajnos az én esetemben kiderült, hogy nem kaphatok igazolást, tehát jelenleg nem vagyok jogosult erre a hitelre, mert két évvel ezelőtt munkanélküli voltam, ami 30 napnál tovább tartott. Hiába dolgozom egyébként már tizenegy éve, és fizettem a TB járulékot magam után, amikor nem volt munkám, ez ebben az esetben nem számít. Majd jövő év március végétől igényelhetném, de szerencsére egy igazolás is elég, vagyis a férjemé. Ezért is volt jó, hogy írtunk gyorsan egy meghatalmazást, amit az előbb említettem. A párom igazolását, azonnal megkaptam, az enyémet, ami arról szól, hogy mikortól kérhetem ki ezt a papírt, egy-két nap múlva kipostázták.

Kell még munkáltatói igazolás, jövedelemigazolással együtt, amit természetesen a munkáltató ad ki. Nálam ez megint csak felejthető volt, mivel táppénzen vagyok, vagyis én jelenleg abszolút nem vagyok jogosult a babaváróra. Ez egy kicsit felháborított, mert hát nem jókedvemből vagyok táppénzen, hanem mert a munkaköröm nem engedi, hogy terhesen dolgozzak. És felmerül a kérdés a veszélyeztetett terheseknél, hogy akkor ők most így jártak? Szerencsére ebben az esetben is elég a férj egyedüli jövedelme, ha az meghaladja a kért összeget, amit a bankok határoznak meg. Minden bank más összeget mond, amit megint nem értek, hogy ez miért nem egységes, de biztos van rá megfelelő magyarázat. Visszatérve a táppénzes dologra, ott is lehet kiskaput találni, mert ha a másik fél jövedelme nem haladja meg a meghatározott összeget, akkor a táppénzen lévő jövedelmét is beszámíthatják.

Amikor még nem tudtam, hogy nekem nem kell jóformán vinnem semmilyen papírt a bankba, felhívtam a munkahelyemet, azon belül is a bérszámfejtést, hogy megkérdezzem, mikor mehetnék be elintézni ezeket a papírokat. Közölték, hogy mivel ők nem tudják, hány hónapra visszamenőleg kell adniuk az igazolást, először menjek be a bankba, ahol adni fognak egy papírt arról, hogy mire lesz szükség pontosan a hiteligényléshez, és majd ezután menjek be a munkahelyemre. így is lehet, de szerencsére az OTP internetes oldalán van egy kérdőív a babaváró támogatással kapcsolatban, amit ki kell tölteni, és azonnali visszahívást lehet kérni az üggyel kapcsolatban. A párom OTP-s, így ezt meg is tette, másnap vissza is hívták és mindent elmondtak a telefonban, hogy miket kell vinni, és ekkor derült ki, hogy tőlem konkrétan semmilyen papírt nem várnak az igényléshez.

Kaptunk időpontot, bementünk, elintéztük. Nyilván nekem is be kellett mennem, attól függetlenül, hogy ahogy ők fogalmaztak” velem nem tudnak mit kezdeni”. Alá kellett írnom a papírokat, mint a hiteligénylő társa, mert házastársaknak jár ez a támogatás, legalábbis egy háztartásban élőknek. Mindent részletesen elmondtak, bármilyen kérdés felmerült az üggyel kapcsolatban. Három-négy nap múlva fognak visszahívni, hogy aláírjuk a szerződést, ami már kevesebb időt fog igénybe venni. Akkor már vinni kell a terhes kiskönyvet, ha épp úton van a baba és a 91 napos magzati igazolást, amit a nőgyógyász orvos állít ki. A házasságlevelet nem mondták, hogy kellene, de biztos, ami biztos, mi visszük. A szerződés aláírásától számítva, 10 napon belül meg is fogjuk kapni a pénzt remélhetőleg.

Szóval, mi jelenleg így állunk, nem tudom más bankoknál, hogy működik, mi az OTP-vel meg vagyunk elégedve. Remélem ezzel is segítettem a még hiteligénylés előtt állóknak. Sok sikert, türelmet és kitartást kívánok nekik.

 

loading...


Szólj hozzá Te is!