2022-12-05 09:15:35, Boldog névnapot Vilma !
Kereés az oldalon

Öt dolog, amit a gyerekektől tanulhatunk

Keszler Zsófia - 2019-07-13 10:00:00
Nem tabu
gyermek tanulás életmód

Volt alkalmam sok időt gyermekek társaságában tölteni és megfigyelni, hogy, hiába lettünk felnőttként érettebbek, bölcsebbek, vannak bizonyos dolgok, amikre a gyerekek sokkal fogékonyabbak. Ők bátrabbak, önfeledtebbek és úgy általában sokkal boldogabbak és jobban tudják élvezni az életet. Felnőttkorunkra viszont már lemondunk az élet apró csodáinak megfigyeléséről, és elveszünk a rohanó világban. Azonban arra biztatok mindenkit, hogy időnként keresse meg magában a belső gyermeket, és legyen felszabadultabb. Íme, öt dolog, amit szerintem a kis lurkók jobban csinálnak nálunk:

1.    Őszinteség

A gyerekek még annyira nem foglalkoznak azzal, hogy mit gondolnak róluk mások, ezért sokkal ösztönösebben cselekszenek és mondanak ki dolgokat. Gondolataikat és érzelmeiket nem fojtják el, mint ahogy mi tesszük gyakran felnőttként. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindent kifejezésre kell juttatni és toporzékolni, ha valami nem tetszik, azonban ennek a fajta őszinteségnek megvannak a pozitív oldalai, például az, hogy a gyermekek a jó dolgokat is sokkal gyakrabban érzékeltetik, és mondják ki. Képesek őszinte szeretettel tekinteni azokra, akik közel állnak hozzájuk.

2.    Örülni az apró dolgoknak

A gyerkőcök még sokkal egyszerűbben látják az életet, nem bonyolítják túl, épp ezért számukra az apró dolgok is képesek nagy örömet okozni, olyan dolgok, amikkel felnőttként nem foglalkozunk az állandó rohanás és idegeskedés miatt. Pedig érdemes lenne néha lelassítani, rácsodálkozni a minket körülvevő világra, illetve észrevenni a hétköznapi csodákat, őszintén engedni magunknak, hogy megéljük a boldogságot minden nap. Fontos, hogy tudjunk örülni a madárcsicsergésnek, egy aranyos kiskutyának, vagy annak, hogy kirándulni megyünk.

3.    Játékidő és alkotás, avagy szakíts időt arra, amit szeretsz

Minden kisgyereknek szüksége van a játékra és kikapcsolódásra. Egyszerűen jó látni az arcukon az örömöt, amikor teljesen bele tudnak feledkezni az alkotásba és a játékba, legyen szó akár gyurmázásról, színezésről és rajzolásról vagy legózásról. Néha nekünk is szükségünk van arra, hogy kizárjunk mindent és belemerüljünk egy kreatív tevékenységbe vagy valamilyen hobbiba. Mindenki megérdemli az ilyen fajta feltöltődést.

4.    A mozgás öröme

Ha megfigyeljük, észrevehető, hogy a gyermekeknek rengeteg energiája és mozgásigénye van. És mint tudjuk a mozgás boldogsághormonokat termel, sokat segít, hogy egészségesebbek és vidámabbak legyünk. Kicsi korban a szabadban való játék és futkározás a nap legjobban várt pillanata. Így a kicsik még nem élik meg „kötelezettségként” a mozgást. Visszaemlékezve nem is volt annál jobb, mint a játszótéren vagy kertben fogócskázni és kúszni-mászni. Miért is ne mennél el felnőttként a barátokkal egy parkba focizni, kidobózni, vagy bármilyen aktív, szórakoztató tevékenységet folytatni.  A mozgásra rengeteg lehetőség van, csak ki kell választani azt a formát, amelyik a legélvezetesebb számunkra.

5.    Kevesebb szorongás több nyitottság


A kicsik még nem aggódnak nap mint nap azon, hogy milyennek látja őket és mit vár el tőlük a környezetük. Természetesen nekik is megvannak a maguk problémái és félelmei, de általában hamarabb elengedik a rossz dolgokat. Ezen kívül olyan nyitottsággal tekintenek a világra, ami nekünk már sokszor elképzelhetetlen. Tele vagyunk negatív érzésekkel és kételkedéssel. A gyerekek pedig előítéletek és kifogások nélkül mennek előre. Ha elesnek, felállnak, ha pedig valami nem sikerül nekik, újra próbálják anélkül, hogy elhitetnék magukkal, hogy képtelenek rá. Érdemes néha ezzel az elszántsággal közelíteni a dolgokhoz és rengeteg jó élménnyel gazdagodhatunk.


És még lehetne folytatni a sort, hogy miket érdemes átvenni a csöppségektől. Úgy gondolom a sok szabály, elvárás és megfelelni akarás mellett fontos és szükséges, hogy néha kicsit lelassítsunk és visszatérjünk gyermeki énünkhöz.

loading...


Szólj hozzá Te is!