2020-05-28 06:34:05, Boldog névnapot Emil,Csanád !
Kereés az oldalon

Kamuoldal: így ismerd fel!

Pásztor Dániel - 2020-03-25 10:00:00
Beszéljünk másról
kamuoldal szabadonébred ujvilágtudat felismerés kamu ócskadizájn

A koronavírus manapság és az elkövetkezendő hónapokban fenekestül felforgatja az életünket, és bizony komolyan kell venni, természetesen nem árt tájékozódni a témával kapcsolatban, különösképpen, ami az elővigyázatosságot, megelőzést, tüneteket érinti. Valamint a vírushelyzettel kapcsolatos bármilyen egészségügyi információkról, ami rálátást adhat a helyzet komolyságára, de egyúttal arra is, hogy ne keltődjön tovább bennünk sem a felesleges pánik.

A pánikkeltés az egyik legkártékonyabb dolog az ember fizikai, és lelki egészségére is, és a hitelesen tájékoztató weboldalak mellett sajnos vannak olyanok is, amelyek sokszor hitelesnek tűnnek még az értelmiségnek is, ha járatlan az internetes oldalak világában.

Rengeteg cikk és lista keletkezett az álhír, konteo, és egyéb kamuoldalakról, amelyek részletesen tárgyalják, hogyan ismerjük fel ezeket, és hogyan szűrjük meg a tartalmukat, valamint konkrét szemléltető példákat tartalmaznak. Az egyik legfrissebb és legalaposabb feltáró cikket itt olvashatjuk.

A linkelt cikk kiválóan bemutatja tartalomra, hogyan lehet felismerni, és kiszűrni ezeket. De vizsgáljuk meg egy kicsit külsőségek, jellemzők szempontjából is. Ezért, ha az alábbiakat észleljük, NE HIGGYÜNK EL SEMMIT EZEK TARTALMÁBÓL, de lehetőleg NE IS KATTINTSUNK RÁ!

 

1. A név:

Általában gyakran állnak az ilyen weboldalak nevei szószerkezetből (pl. szabadonébredők, mindenegyben, egyazegyben, tudasfaja), vagy sokszor egész tagmondatokból (pl. eztnézdmeg, tudnodkell) állnak. 

Továbbá vegyük észre, hogy egyes jellegzetes weboldalnevek igen gyakran visszatérnek más webcímmel, amelyek nem ugyanazok, csak a korábbi weboldal népszerűségét kihasználva rábukkanni ezeknek a másolására. A másik ok pedig, hogy bár sikeresen megtudja a hatóság ezeket szüntetni ugyan, de sajnos újra felbukkannak. Erre tipikus példa a mindenegyben.com, mindenegybenblog, mindenegyben.co és társai, de ugyanilyen kulcsszó az újvilágtudat, vagy a híres hitelesnek tűnő újságok névrészletei: …Times, 24…., stb. 

Mindig valamilyen olcsó, ezoterikus misztikum rejlik a címben, ha ezt felismerjük, már rá sem kell kattintani. Példák: szabadonébredők, újvilágtudat, rejtélyekszigete, titokterminal, világfigyelő, világtitkai (bármilyen figyelő végződés), felfedés, eredet, és minden, amiben a titok szerepel. Továbbá ha „ufo” szó szerepel ezekben, akkor is biztosan kamuoldalra bukkantunk.

 

2. A webcím:

Gyakran a fent említett névvariációkkal blogspot.com, info, .co-ra végződnek. Rengeteg oldal természetesen .com-os, de azt leginkább magából a névből lehet felismerni, hogy kamuoldal. Továbbá felismerhetjük, hogy a blogspot.com, és a .info címek gyakran egy hiteles létező weboldal nevét viselik, és sokan felismerve pl. a 24-et, vagy a Timest, elsiklanak a webcím végződések felett, és emiatt gyakran a tapasztalt internetezők is bedőlnek ezeknek.

  

3. A dizájn:

A hitelesen tájékoztató, és profi online újságok, portálokhoz képest a weboldal nem kidolgozott, befejezetlennek tűnő, olykor giccses, de mindenképpen ízléstelenül összeszerkesztett.

A betűtípusok végtelenül egyszerűek, és a szövegek is fehér alapon vannak, nem beledolgozva a háttérbe, tehát látszik itt is, hogy nem túl profi a webdizájn, és bumfordinak, rusztikusnak hat, a szöveg és a háttér nincsen összhangban.

Ha a fentiekből bármelyiket észleljük, biztosan egy kamuoldalra bukkantunk, inkább ne is olvassuk el, ha jót akarunk magunknak. Továbbá a cikkek címei is szenzációhajhászak, de ezek önmagukban nem sajátos jellemzők, mivel az újságírásban egyébként is gyakori az üres szenzációhajhászat, sajnos ehhez még csak ezoterikus kamuoldal sem kell. 

Ha esetleg egy ismerősünk ilyesmit oszt meg, ne habozzunk figyelmeztetni! 

Vigyázzunk egymásra a való életben, és online is!

 

loading...


Szólj hozzá Te is!