2022-06-26 08:11:03, Boldog névnapot János,Pál !
Kereés az oldalon

Mi legyen a macskával?

Pálfy Zsuzsanna - 2019-08-10 10:00:00
Nem tabu
Macska baba vita háziállat

A babavárás időszaka alatt sok kérdés felmerül, ami vitákat vált ki az emberek között. Az egyik ilyen, hogy tarthatunk-e kisállatot ilyenkor magunk mellet vagy sem? Főleg, ha macskáról van szó.

Nos, nekem pont van egy macskám, már 4éve, attól függetlenül, hogy sosem szerettem őket, de a párom nagyon szeretett volna egyet. Úgyhogy, amikor jött a lehetőség, valahogyan sikerült rábeszélnie, hogy vigyük haza magunkkal a kis Lujzi cicát. Kábé egy-másfél hónapos lehetett, amikor magunkhoz vettük, ezért sem volt nehéz levennie a lábamról.

Szóval, Lujzika már velünk van egy ideje, és akkor, amikor hozzánk került, eszembe sem jutott, hogy ez problémákat, pontosabban kérdéseket vethet fel a várandóság alatt.

Mindenki ezt kérdezte tőlem, amikor teherbe estem, hogy „hát és mi lesz a macskával?” Én meg értetlenül kérdeztem vissza, hogy "mi lenne?”

Mert, hogy a macska milyen káros a magzatra. Persze, tényleg káros lehet, ha egy utcán kóborló koszos cicával kezdünk el nyalakodni, de ezt valahogy nem tudom elképzelni senkiről, nemhogy egy terhes nőről.

Elmondtam az orvosaimnak is, hogy macska van a háznál, szerencsére nem estek kétségbe. Mivel már pár éve velünk van, ráadásul minden oltást megkap rendszeresen, így nem okozhat bajt. Emellett, benti cica, szóval nem eszik sem egeret, sem madarat, ami miatt veszélyt jelenthetne a magzatra. Annyit mondott a nőgyógyász, hogy ne puszilgassam és az almot most ne én takarítsam, ennyi. Nem kellett plusz vizsgálatokat elvégezni emiatt.

Nem mondom, hogy ezalatt a hét hónap alatt, amióta gyereket várok, nem kezdetem el én is utánaolvasni vagy kérdezni. Kicsit rá is paráztam egyszer, hogy mi van, ha tényleg ártalmas lehet a cica a picire. Bár ez szerintem, ilyenkor természetes, főleg első babánál. Pár hétig távolságtartóbb lettem vele, de aztán azon gondolkodtam, hogy ezzel csak rosszabbat teszek. Nem akartam, hogy negatív élményként élje meg a babával kapcsolatos dolgokat. Miután megnyugtattak az orvosaim is, meg a férjem is, már nem csinálok belőle ügyet. Most már újra hagyom, hogy odabújjon hozzám, vagy hogy doromboljon a hasamnak. Ráadásul többször hallottam, hogy ha kutya vagy macska van a kisgyerek mellett a háztartásban, az csak erősíti a szervezetük védekezőképességét. Manapság, úgyis túlzottan féltjük mindentől gyerekeinket: mindent sterilizálunk, stb, stb, amivel csak azt érjük el, hogy kinyírjuk gyerekeink immunrendszerét. Most nem azt mondom, hogy koszban kell felnevelni őket, csak hogy anno nekem sem ártott meg egy kis természetes baci.

Nyilván nem fogom hagyni majd, hogy a macska és a baba kettesben maradjon, fél szemem rajtuk lesz minden pillanatban. Bár az én macskám, ahogy ismerem, inkább elfog bújni a baba elől, max megszagolja egyszer-kétszer, azután továbbáll.

Lényeg, ami lényeg, tarthatunk állatot a háznál terhesség alatt is egy kis odafigyeléssel, nem kell túl aggódni. A toxoplazmózist egyébként sem olyan könnyű elkapni, mint ahogy azt sokan hiszik, mindemellett, nem csak macskák ürülékében lehet megtalálni ezt a kórokozót, hanem a nem megfelelően hőkezelt ételekben is, szóval nem kell mindent a cicákra fogni.

 

loading...


Szólj hozzá Te is!