2022-05-21 14:50:53, Boldog névnapot Konstantin !
Kereés az oldalon

Vizsgára fel!

Németh Klaudia - 2017-05-03 10:00:00
Bűvös 7es
vizsgadrukk tippek tanuláshoz tippek tanuláshoz az utolsó napra hogyan tanuljam meg egy nap alatt segítség tanuláshoz vizsga érettségi érettségi megoldás

Itt van! Megérkezett a kicsit sem várt vizsgaszezon! A gyomrunk görcsben, az agyunk kavarog, nem tudunk koncentrálni, pánikolunk és a párnánk alá rakott könyvtől várjuk, hogy a betűk kússzanak az agyunkba és próbálják magukat megtanulni!

Sajnos utóbbi nem működik, és nekem sosem sikerült még a fényképes memóriámat is csúcskategóriásra fejleszteni, amely szerint 100 oldal néhány perc alatt megjegyezhető és egyfajta fényképezőgép szerint működve a szemünk raktározza a fontos információkat. Ha valaki viszont birtokában van a képességnek és ez átruházható, akkor pár napra igényt tartanék rá, ha nem gond!

Ha viszont ez sem sikerül, akkor is teljesíteni kell a kötelezettségeinket. Legyen szó érettségiről, szakvizsgáról, egyetemi, vagy főiskolai vizsgaszezonról vagy diplomavédésről. Egy a lényeg, hogy meg kell csinálni! Nem mások miatt! Nem azért, hogy bizonyíts a szüleidnek, a barátaidnak vagy a munkahelyi kollégáidnak! Csakis magad miatt kell megcsinálnod!

Azt hiszem nincs nagyobb önbizalom növelő, mint a siker! Az érzés, hogy valami megvalósul és létrejön. Ez még akkor is így van, ha a gimis éveidet végig lógtad, az egyetemi napjaid bulizással teltek, vagy többet lógtál el az órákról, mint kellett volna. Akkor is meg kell csinálnod magad miatt!

Ha fényképezni nem is tudok, azért azzal tisztában vagyok, hogy az agyam többre képes, mint azt sokszor gondolom! Eszméletlen mennyi mindent meg lehet tanulni egyetlen nap alatt is! A világ egyik legértékesebb dolga, ha az értékeket pénzben mérjük az a gyémánt. Mi az, ami elengedhetetlen a gyémánthoz? A nagy nyomás! Úgyhogy hajrá, csináljuk meg és hozzuk létre a mi kis saját gyémántunkat! Tudod azt a keményfedeles izét, ami sokak szerint semmire sem jó csak, hogy kitöröld vele! Azért ez nem így van!

El vagy késve, több ezer oldalt kellene még átnézni, vagy előröl mindent? Esetleg nincs idő, hogy az elnyert tudás leülepedjen? Tudom miről beszélsz! Nem először csinálom én sem! A végére ott a finisben minden tiszta lesz, és a saját teljesítményedet igen is tudod hozni, mert muszáj lesz. Azonban mondok pár tippet hátha segítek!

1. Rendszerezz!

Gondolom nagy a szobád ugye? Legalábbis egy papírhoz képest lényegesen méretesebb. Az első és legfontosabb, hogy a fecnikre írt jegyzeteidet próbáld meg rendszerezni. Válogasd őket szét és a padlón pontosan annyi kupacba helyezd, ahány tárgyból teljesítened kell! Ja, hogy anyud le fog szidni, hogy "putri van a szobában!"? Nyugodtan mondd neki, hogy muszáj teljesítened, és a rendszerezés az első lépés! Kénytelen lesz elfogadni, mert ha sokáig vitázik, akkor az idődet rabolja, ami alatt akár egy tétel is átnézhető lett volna.

2017_0427084647_tenor.gif

2. Vázlat!

Az első sokk, akkor ér, mikor az 5 oldalas tételt a kezedbe veszed és rájössz, hogy legalább 117 db van még ezen kívül. Először is megnyugtatlak nem mind öt oldal. Van amelyik 1-2 , de lesz, amelyik 5-nél is több. Bocsi! Viszont sokat segíthetsz magadnak, ha a memorizáláshoz vázlatot használsz. 

Egy kis cetlire pár szót írj fel magadnak, és próbáld ez alapján elmondani a tételt. Ha a fényképezős technikád nem is tökéletes, erre a cetlire hamarabb fogsz emlékezni, mint az öt oldalra. Éles helyzetben pedig jól fog jönni.

2017_0427084957_nemar.gif

3. Írj puskát!

Ha valamit egyáltalán nem tudsz megjegyezni, akkor írj puskát! Na nem azért, hogy magaddal vidd vizsgára! Ezt borzasztóan ellenzem. Ennek pedig az az oka, hogy ezzel az ártatlan emberek vizsgáját is kockáztatod. Azonban az agy érdekes játékos. Ha puskát írsz a megjegyezhetetlen szavakról, biztos lehetsz benne, hogy megjegyzed és végül nem lesz rá szükséged! 

2017_0427085241_profi_puskazas_dolgozat.gif

4. Mondd fel!

Nagyon sokan ott rontják el a szóbeli vizsgákat, hogy akkor szembesülnek a saját hangjukkal először. Lehet, hogy bugyuta dolog, de mondd fel nyugodtan magadnak, anyudnak vagy a pasidnak, barátnődnek! Ez megnyugtat téged, hogy tudod az anyagot! Továbbá fény derül az esetleges hiányosságra és a szóbeli felelést is gyakorolod. Utóbbi pedig nagyon fontos, hisz' bármelyik egyetemistát megkérdezheted, hogy magabiztossággal és határozottsággal a legnagyobb baromság is eladható!

2017_0427084058_v_amikor_megban.gif

5. Kávézz!

Persze csak mértékkel, de a kimerültségnek egy bizonyos határán kell valami doppingszer. Nem azt mondom, hogy most kezdj el egy liter feketét meginni úgy, hogy soha előtte nem ért még egy tejeskávé sem a szádhoz. Viszont ha szükséged van még energiára mértékkel nyugodtan megihatsz egyet-egyet, ha a korod engedi. Nem! Nem úgy mint én, aki lassan már koffeinen él! 

Ha a kávét pedig ellenzed állítólag a szőlőcukor is hatásos! Nekem viszont sosem jött be!

2017_0427082934_tumblr_myda6u0igf1t3r7q9o1_400.gif

6. Színek!

Ha nem jött be a jegyzetelés és már nincs idő arra, hogy cetlizz, akkor színezz! Nem úgy, mintha neon sárga festéket öntenél a lapra. Csak mértékkel! Legfontosabb szavakat, fő címeket és megjegyezhetetlen rövid kifejezéseket. Hidd el, hogy rengeteget segít a memorizálásban!

2017_0427090744_giphy.gif

7.Aludj!

Az utolsó estén ne akard megváltani a világot! Semmi értelme nem lesz már és a legfőbb probléma a kimerültséggel lesz. Hatkor menj el lefürödni, indíts el egy filmet és pihenj. Biztos stresszes leszel, de akarj elaludni! Ne a telefonod nyomkodd, hanem pihenj! A legtöbb, amit magadért tehetsz, hogy frissen mész el a vizsgára és igyekszel a maximumot kihozni magadból. Ehhez pedig elengedhetetlen lesz, hogy rápihenj erre a napra!

2017_0427083730_vizsga3.gif

+1! 

Fogadd el, hogy a tanáraid nem azért vizsgáztatnak, hogy megbuktassanak. Ez nem azt jelenti, hogy ne készülj! De hidd el, hogy még az a tanár is a legtöbbet akarja belőled kihozni, akivel éveken át köptetek egymásra. Soha nem látott arcukat fogják neked megmutatni és nagyon segítőkész lesz veled! 

Sok sikert mindenkinek a vizsgákhoz!

 

loading...


Szólj hozzá Te is!