2020-07-11 22:35:38, Boldog névnapot Nóra,Lili !
Kereés az oldalon

Vitaminok és a szülésfelkészítés. Kell, nem kell?

Pálfy Zsuzsanna - 2019-09-16 10:00:00
Nem tabu
vitamin szülésfelkészítés kismama mozgásfejlődés reflex terhesség

A vitaminok szedése nagyon fontos, legalábbis ezt halljuk mindenhonnan. Én, személy szerint sosem szerettem szedni, mert hát nehogy már, majd egy tablettától jusson a szervezetem vitaminokhoz. Szerencsére mindig sok zöldséget, gyümölcsöt ettem, amiről azt hittem elég, de később sok helyen azt lehetett olvasni, hogy ezek fogyasztása édes kevés, ráadásul a mai világban a zöldségek is gyümölcsök is agyon vannak vegyszerezve, meg ugye szennyezett a talaj, mindemellett a bolti termékek csupa íztelen vagy víz ízű valamik, amiknek a fogyasztása nem is esnek jól.

Ráadásul már a piacon beszerzett élelmiszerekben sem lehet már teljesen megbízni, ahogy hallottam. Szóval maradnak a tabletták, mint étrendkiegészítők.

A terhesség alatt mégfontosabb a vitaminpótlás, amin persze én megint csak bosszankodtam, hogy hát régen sem kellett a kismamáknak szedni ilyeneket, és senkinek semmi baja nem lett. Valóban, csak régen nem is volt ennyi szennyezett táplálék, ami inkább árt, mint használ, egyrészt, másrészt nem is vitték ennyire túlzásba a kismamák gondozását, óvását, mint manapság. Vagyis, amikor anyukának kihullott a haja vagy a foga, esetleg a bőre, körme is tönkrement, nem gondoltak arra, hogy vitamint kéne pótolni.

Szóval bekellett látnom, hogy szükséges a terhesvitaminok szedése, bár manapság „hatalmas” babák születnek. Sokan azt mondják, hogy a vitaminok miatt, mások meg azt, hogy a hormonokkal teli víz és csirkefogyasztás miatt. Hogy mi az igazság? Ki tudja? Az tény, hogy a világ mindig változni fog, az okokat meg hiába keressük, úgysem fogunk egységes, értelmes válaszokat kapni.

Én így a harmadik trimeszterben már nem szedem a terhesvitamint. Magnéziumot, vasat és C-vitamint szedek. Ha ezek mellé még szedném a többit is, az a nagy marék tabletta már felérne egy étkezéssel.

Egyik barátnőm, aki szintén babát vár, ő is leállt a vitaminok szedésével, mert már most túl nagynak számít a babája mérete, mint kéne. Ő 3 héttel „fiatalabb terhes”, mint én. Sőt, az én babám is már nagyobbnak számít, az átlagnál, pedig még öt hét hátra van a szülésig. Természetesen ezek becsült mérések, valószínűleg nem akkora súllyal fog születni a gyerkőc, mint amit megállapítanak.

Szóval ez a vitamin kérdés is lehet egy vita tárgya: szedjük, ne szedjük, mennyit szedjünk stb. Talán a válasz erre is a mértékletesség, bizonyos készítményeknél főleg. A vas és a magnézium szedése azért „vicces” dolgokat tud produkálni, az egyik székrekedést okoz, a másik hasmenést. Aki azt gondolja, hogy a kettő együtt jól kiegészíti egymást, az téved. Én most ezekkel a problémákkal küzdök, mert hát szedni kell mindkettőt, viszont a mellékhatásai problémát okoznak. Ilyenkor legyen okos az ember. Végül arra jutottam, hogy szedem a maltofer vastablettát, mellette pedig felváltva a magnosolv por készítményt, (ezt akkor, ha azt akarom, hogy legyen eredmény a wc-n), és a magnézium citrátot (ezt meg akkor, ha már túl sok az eredmény a wc-n). Persze drága pénzért lehet olyan termékeket vásárolni, amik nem okoznak gondot.

A vitaminok szedése, nem szedése mellett, még érdekes kérdés a szülésfelkészítés órákon való részvétel, vagy nem részvétel.

Mi a párommal nemrég kezdtünk el járni, pontosabban, eddig egy órán vettünk részt, és még van hátra 5 db, tehát összesen 6 db óráról van szó, amiből, 3, négy órás, a maradék 3 csak kettő. Az utóbbi 3 is lehetne négy órás, ha jelentkeztünk volna babamasszázsra. Mert ezeken a tanfolyamokon, nem csak a vajúdásról van szó, hanem a baba gondozásáról, elsősegélynyújtásáról, egyéb vizsgálatokról.

Szerintünk baromi sok ez a hat hét, ennyi órában, (persze nem ingyen) és ha én naivan nem hiszem azt, hogy ezeken kötelező részt venni, valószínűleg nem is jelentkeztem volna. Az első óra után viszont beláttam, hogy nem volt ez olyan rossz ötlet, mert megtudtam egy csomó dolgot, mint például: milyenek a jóslófájások, vagy hogy mikor kell ténylegesen bemenni a kórházba, mit jelent a cg: 3000-es adat, amit a terhes kiskönyvbe írnak. Itt a 3 db nullán van a hangsúly, mert az azt jelenti, hogy zárt a méhszáj, ami még a szülés előtt egy-két hónapban jónak számít.

A másik információ, ami nagyon hasznos volt, hogy az OPT vizsgálat mit is jelent valójában. Az „O” betű az oxitocin-ra (méhösszehúzóra) utal, amitől egyből megijed mindenki, hogy úristen akkor most beindították a szülést! De nem, ez a vizsgálat még csak oxitocin próbát jelent, vagyis az infúzióba még csak nagyon nagyon kevés ilyen anyagot adnak be. Ezzel a méhlepény keringését nézik, ami eltarthat akár hetekig is, szóval nem kell attól tartani ennél a vizsgálatnál, hogy beindították a szülést. Viszont sajnos ezt az időszakot a kórházban fekve kell eltölteni, nem lehet ambulánsként intézni.

Még, ami érdekes volt az órán, a bizonyos reflexek kialakulása, elhagyása a már megszületett babáknál.  Erről órákat lehetne beszélni, mi mit jelent. Talán az egyik legfontosabb a kereső-szopó reflex, ami a táplálkozás során válik fontossá. Hogyha ez a reflex továbbra is fennmarad, nem épül le egy idő után, komoly gondokat okozhatnak a gyermek fejlődésében. Az egyik ilyen probléma lehet, hogy nehezen lesz érthető a beszéde, vagy hogy csúnyán eszik, szopja az ujját még 5 évesen is vagy akár a rossz kézügyesség is.

Vagy a kúszás-mászás időszaka is rettenetesen fontos, mert ha az kimarad, később tanulási nehézségei lesznek az iskolában, mert a váltott kezes-lábas kúszás az agyi fejlődésére is hatással van. És még meg kell említenem azt is, hogy ne erőltessük sem az ültetést, sem a járást, hagyni kell, hogy magától induljanak be ezek a mozgások a gyereknél. Ha azt vesszük észre, hogy a korának megfelelő mozgása nem jelentkezik, például: 4-5 hónapos korában nem fordul még át egyik oldaláról a másikra, akkor kell elvinni egy szakemberhez.

Rengeteg mindenről lehetne még írni, beszélni, de ezért jók ezek az órák, amik régen nem voltak és nem tudták az anyukák, mi mit jelent, mire kell figyelni, miért teljesít rosszul a gyerek az iskolában. Ahogy sorra vettük ezeket a reflexeket, és azok rossz leépüléseit, hogy mik a következményei akár felnőttkorban, felfedeztem magamon is ezeket a hatásokat, mint például: nem tudok megmaradni egyhelyben a széken, magam alá húzom a lábam, fészkelődök stb. Ez egy nyaki reflex rossz leépülése miatt alakult ki.

Ám úgy, ahogy vannak előnyei ezeknek az óráknak, úgy vannak hátrányai is. Itt is elhangzanak bizonyos információk, amik mások, mint amit a védőnő mond, mondjuk a magzatmozgás figyeléséről. Teljes összezavarást kelt az emberben, most akkor hogyan figyeljem? Mik számítanak nagy mozgásnak? Csak pánikot keltenek a kismamákban, ha valami nem úgy történik, ahogy azt elmondták az órán.

Ugyanis a terhesség 34. hetétől el kell kezdeni a leendő anyukának számolni a magzat mozgását. Na most ebből is ezer változatot lehet hallani, például: reggel 6-tól, este 6-ig legyen meg a 20 mozgás; 12 órában legyen meg a 20 nagyobb mozgás; Ébredéstől este 6-ig legyen meg a 20 nagy mozgás. Na most mi számít nagy mozgásnak? A szülésznő szerint a jó nagy rúgások, és az, hogy „átúszkál” egyik oldalról a másikra.

Olyan verzió is van, hogy csak 10 mozgást kell nézni, és a kis mozgások is számítanak, úgyhogy teljes káoszt okoznak a fejekben ezek az információk. Természetesen nálam is okozott némi pánikot egyik nap, amikor egész délelőtt nem mozgott a pici. Szerencsére ebéd utántól beindult, és egész délután meg este mozgolódott, így megúsztuk az ügyeletet. Én egyébként reggel 8-tól este 8-ig szoktam számolni (este 6-ig megszokott lenni a 20 mozgás) és a kisebb mozgásokat is beleszámolom mert szerintem is számít. Egy nap 20-szor nem fog hatalmasat beléd rúgni a baba és úszkálni sem fog, főleg, ha nagy a magzat és nincs elég helye a nagy mozgásokra.

Ezalatt a 7-8 hónap alatt ez volt a második nagyobb bepánikolásom a várandóság alatt, ami szerintem nem is rossz arány, főleg első terhességnél, úgyhogy büszke vagyok magamra, de már nagyon várom a végét.

 

loading...


Szólj hozzá Te is!