2022-01-28 19:36:22, Boldog névnapot Károly,Karola !
Kereés az oldalon

A paleo diétáról

Kőhidi-Kovács Brigitte - 2017-04-09 10:00:00
Pszicho
paleo paleo diéta diéta fogyókúra életmód divat-e a paleo diéta

Napjainkban egyre elterjedtebb a paleo étkezés. Viszont mit is jelent és mit foglal magában a paleo diéta? Miért lett hirtelen ilyen felkapott? Valós megoldás vagy csak divat?

A paleo étrend leginkább egy életstílus. Ami sok kitartást, türelmet igényel, hiszen nem ugorhatunk le a pékségbe, egy kis kajáért. Nem is olyan egyszerű eldönteni, hogy mit ehetünk és mi az, amit kerülnünk kell. A paleo diéta visszanyúl a gyökerekhez és olyan ételekre helyezi a hangsúlyt, amit már az őskorban is fogyasztottak. Először erre a mondatra összeráncolhatjuk a szemöldökünket. Mi az, hogy az őskorból vett "étrendet" követi? Aztán, ha belegondolunk nem is hülyeség. Hisz' mennyi gyorskaját eszünk, felgyorsult az életünk, nincs időnk főzni és egészséges alapanyagokból ételt készíteni. Egyszerűbb beülni valahova kajálni, mint otthon főzőcskézni. 

A diéta által viszont elérhető pl. lényegesen magasabb életkor, jobb egészség és kevesebb megbetegedés.
A diéta során fontos, hogy kerülni kell a krumplit, szóját, búzát, rozst, árpát, babokat, borsót, lencsét, tejtermékeket és még sok-sok mást. Ez pedig még csak az alapszint! Ez után kell magunkat még inkább beleásni ebbe a diétába. Hát nem egyszerű...! 

Jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor mit lehet egyáltalán enni?  A válasz pedig, hogy paprika, paradicsom, padlizsán, egészséges maglisztből készült kenyér, halak, gyümölcsök. Főzéshez pedig kókusz-olajat vagy avokádó-olajat javasolnak. 

Nem olcsó mulatság sajnos, de aki egészségügyi szempontból követi a diétát kénytelen áldozni rá, akármennyire is drága. Nézzük meg a különbözőféle liszteket. Megjegyzem ezek 800 forinttól kezdődnek és egyáltalán nem kilós kiszerelésben kaphatóak.

2017_0330120801_omelette-1071021_960_720.jpg

Mit együnk, ha ezt a diétát kell követnünk? 

Ötletek ebédre:

  • pörkölt savanyúsággal
  • sültkolbász mustárral (cukormentessel!)
  • csirkecomb zöldségekkel
  • csirkemell sült zellerrel

Persze ennél nagyobb a repertoár, ezek szimplán csak ötletek.

2017_0330120801_breakfast-1058726_960_720.jpg

Viszont buliban, vagy akár étteremben a paleo követők könnyen koppanhatnak. Nem minden étterem van erre az életmódra felkészülve. Hisz' desszertből sem lehet akármit enni, mert a cukrot is kerülni kell. Vannak már paleo-étrendet követő helyek, de egyenlőre ritkán fordulnak elő. Társasággal is nehéz dolga van az embernek, hiszen a többség bármit ehet. Ebben az esetben pedig ki engedjen? Egy nem paleo-snak nem biztos, hogy egy paleo-s étel bármi élvezetet is nyújt. Viszont illik tiszteletben tartani mások döntését, diétáját.

Mit ne mondj egy paleo-étrendet követő embernek:

  • Csak kóstold meg, ugyan, nem lesz semmi bajod tőle!
  • Ne légy már olyan finnyás!
  • Ez csak egy divatdiéta, ne játszd meg magad!

Ez pedig csak a kezdet. A bizonyos diétákat követő embereket sok kritika és megbélyegzés éri. Nektek van ezzel kapcsolatban tapasztalatotok? Akkor várjuk, hogy osszátok meg velünk: titeket, mivel kergetnek mások őrületbe.

2017_0330120821_summer-905042_960_720.jpg

 

loading...


Szólj hozzá Te is!