2020-02-18 15:27:54, Boldog névnapot Bernadett !
Kereés az oldalon

Érdekességek a Mikulásról

Németh Klaudia - 2016-12-06 00:00:00
erosFeketeAktuál Mikulás december 6

Minden évben eljön ez a nap, ami a gyerekek egyik legjobban várt napja. A Mikulásnak írt levelekre, az esti tej és keksz előkészítésére, a cipőtisztításra én is jól emlékszem. December 5-e az egyik leghosszabb éjszaka volt évekig az életemben, de soha sem sikerült meglesnem a saját Mikulásom. A Télapó azonban jóval több érdekességet hordoz magában, mint azt elsőre gondolnánk.

A pirospozsgás, piros ruhás, nagyszakállú Mikulás valójában az eredeti kinézetéhez képest tinédzsernek számít, Szent Miklós maradványainak tanulmányozása után ugyanis egy ilyen kép rajzolódott ki a vonásairól:

2016_1206192327_miku2.jpg

Jól látod, a Mikulás eredetileg kreol bőrű és szürke szakállú volt. Továbbá az orra is törött volt - de tételezzük fel, hogy a rénszarvasokkal gyűlt meg a problémája...

A Télapó korai ábrázolásokon még lila köpenyt viselő öregúr volt, egészen a ’30-as évekig, amikor is a Coca Cola számára új öltözetbe bújtatta őt Haddon Sundblom. Ekkor kapta meg ma is ismert piros szettjét és hosszú, fehér szakállát.

Magyarországon mindössze kb. 170 éve örvendezteti meg a Mikulás a gyerekeket. Ez annyira nem is meglepő, ha azt a tényt veszem figyelembe, hogy a világon kb. 378 millió gyereknek kell egy éjszaka alatt ajándékot vinnie. Azért „csak” ennyi gyerkőcnek, mert pl. a hindu, mohamedán, vagy buddhista vallásban nincs mikulás.

Egy éjszaka alatt ennyi gyerekhez talán képtelenség eljutni. Több mint százmillió kilométert megtenni s közben körülbelül háromszor annyi gyerekhez eljutni csak úgy lehetséges, ha másodpercenként majd’ 250 ezer kilométert tesz meg a nagyszakállú. Azt hiszem, itt jön képbe, hogy néha kell hinni a csodában, mert ez fizikai képtelenség.

2016_1206192339_miku.jpg

Azt tudtátok, hogy a Mikulás más országokban sokkal jobb kosztot kap? Az angolok pl. húsos pitével és Cherryvel vagy sörrel várják. Tehát, ha választanom kellene, biztos itt akarnék mikulás lenni, vagy Írországban, mert ott Guiness sört és pudingot is kaphatnék ezen az estén.

Végezetül azokra is gondoltam, akik nem hisznek a csodában… Hisz’ ezeken az érdekességeken túl számomra a legkülönlegesebb a következő: tudtátok, hogy december 5-én nem csak a Mikulás ünnepli a születésnapját? Ezen a napon született 1901-ben Walt Disney. Ez pedig nem lehet véletlen! Márpedig ő rengeteg csodával ajándékozott meg már téged is.

loading...


Szólj hozzá Te is!