2022-08-19 22:30:33, Boldog névnapot Huba !
Kereés az oldalon

Miért nem hordanak a nők szoknyát?

Németh Klaudia - 2020-06-05 10:00:00
Beszéljünk másról
szoknya női prinípium feminizmus női lét női ruha egyenjogúság szoknya kérdés miért nem hordanak a nők szoknyát a nő szoknyában nő férfi szoknya női szoknya

A napokban beszélgettünk Danival és bedobtam neki az aduászt, hogy mondjon nekem témát miről is írjak. Elvégre néha nem árt egy kis gondolat frissítés és amúgy is a férfi és a női agy merőben máshogy funkcionál. 

Ekkor pedig bedobta a nagy talányt miszerint „Miért nem hordanak a nők szoknyát?”

Kevés esélyt látok arra, hogy teljesen tisztában van azzal, hogy egy darab szoknya nincs a szekrényemben és gyerekkori szoknyás fotóimat látván is a rosszullét kerülget. De azért meg merem kockáztatni sejti, hogy nem épp ezt a vonalat képviselem, így elég jól kizökkentett a feladattal a komfort zónámból.

A témát először magamból kiindulva közelítettem meg. Én miért nem hordok szoknyát? Tegnap még úgy véltem elég gyorsan le tudom ezt a cikket, elvégre csupán kényelmi okai vannak. Az összeérő combok hamar kidörzsölődnek és a szoknyánál, csak a harisnyákért rajongok kevésbé. Aztán csak tovább boncolgattam önmagamat ezen a vonalon. Se harisnya, se szoknya, miközben kéz a kézben simán hordható lehetne még egy telt nő számára is mindez?! Akkor talán mégis más oka van az egésznek. 

Tehát íme az első körös válaszom, mely szerint én miért nem hordok szoknyát szinte soha:

Csupán külsőségekre levetítve a surlódó combok és a lógó has erősen megfékezi, hogy az érzésim kiforrjanak ebbe az irányba. Mert nekem a szoknya térd felé érő, farmer anyagú, övvel megspékelt, fehér felső felé felhúzott, koptatott ruhadarab egy szexi kis csizmával megspékelve. Nem rakott, nem hosszú és még csak nem is színes. Tehát nem állna jól, ami tetszik és nem tetszik, ami jól állna. Nem is annyira bonyolult nem? 

Aztán jönnek a miértek!? A lágy esésű ruhadarab, a rakott szoknya, a fodros, cakkos, mintás vagy épp rövid mind-mind az a jelző, ami nincs a ruhatáramban semmilyen formában. Mert túl nőies! 

Én nem hordok khakit, nem hordok rosegold színű kiegészítőket és púderrózsaszín szetteket sem. Mert mindezek nekem túl nőiesek. Vagy a nőiség fogalma máshogy elfogadott az én elmémben. Az én ruháim feketék, szürkék, farmerok és ennyi. Minta sincs semmin és ha csipke is, annak is megvan a maga helye, ideje és mértéke. Tehát egy szó, mint száz nem hordok szoknyát, mert feminista vagyok? Azt hiszem valami olyasmi.

A szoknya számomra egybeforrott a női lét olyan formájával, amit én nem akarok megtestesíteni: gyengéd, érzéki, szolgáló. Miközben én magamat határozott, önálló és független nőnek gondolom. Amiből utóbbi elég katonás, a katonák meg nem szoknyásak. Ezzel pedig azt hiszem meg is érkeztünk a társadalmi kérdéshez, mely szerint: Miért nem hordanak a nők szoknyát? 

Valójában jó pár évvel ezelőtt a női nadrágok és az unisex ruhadarabok jelentették a női egyenjogúság egyik komoly elemét. Mert bár felmerül bennünk, hogy egy nő miért nem hord szoknyát, mindezt fordítva biztosan nem kérdezzük meg. Egy férfi miért nem hord csak bizonyos kultúrákban szoknyát? A legtöbben a kérdésre is elmosolyodnak.  

Tehát lássuk be a 21. század női elférfiasodnak, a társadalom elférfiasodik és az unisex öltözködések ezért is hódítanak annyira. Ma egy irodában sokkal komolyabban vesznek egy nadrágkosztümös nőt, mint egy rosegold rakott szoknyában és nude csipkefelsőben értekezletet tartó hölgyet. Holott könnyen lehet a tudásuk ugyanolyan. Egyszerűen ebben a világban nőként a karrierért vagy térdelsz vagy kiállsz magadért és a kiállás már ruhától függetlenül is társadalmilag a férfiak aduásza, nem pedig az asszonyé. 

Mert ugye atyáink odafent már rég megmondták a nő a szalonban legyen úrinő, a konyhában legyen szakács és egy céda az ágyban. Ez a női lét lényege és a sorrend önkényes változtatása már borítja a megfelelő normákat. Elvégre azt senki sem mondja, hogy egy nő legyen szakács a szalonban, céda a konyhában és úrinő az ágyban!

Feminista ideákat félretéve pedig a nagy talányra a válasz csupán ennyi:

- Bizonyos nők nem hordanak szoknyát, mert gyengének érzik tőle magukat.

- Bizonyos nők nem hordanak szoknyát, mert azt hiszik mások ezáltal gyengének nézik őt.

- Bizonyos nők nem hordanak szoknyát, mert kurvásnak érzik benne magukat.

- Bizonyos nők nem hordanak szoknyát, mert azt hiszik mások ezáltal lekurvázzák a hátuk mögött.

- Bizonyos nők nem hordanak szoknyát kényelmi okokból, mert nem vágynak a kidörzsölt égő comb érzésére.

- Bizonyos nők nem hordanak szoknyát, mert azt hiszik az alakjuk miatt mások megszólják ezért.

- Bizonyos nők nem hordanak szoknyát, mert túl nőiesnek érzik.

- Bizonyos nők nem hordanak szoknyát, mert feministák.

- Bizonyos nők nem hordanak szoknyát, mert nem szeretnek csak terpeszben ülni.

- Bizonyos nők nem hordanak szoknyát, mert a férfiak sem teszik.

- Bizonyos nők nem hordanak szoknyát, mert biciklivel járnak dolgozni.

- Bizonyos nők nem hordanak szoknyát, mert csak ők tudják miért nem.

És vannak a nők, akik hordanak, de arról biztosan nem én írom a cikket. Mindazok, akik pedig teljesen komolyan vették ezt a cikket kérem hordjanak szoknyát, vagy mégse.

 

loading...


Szólj hozzá Te is!