2020-09-19 00:49:19, Boldog névnapot Vilhelmina !
Kereés az oldalon

Hobby? Inkább önkifejezés...

Fodor Zsolt - 2017-04-03 10:00:00
Pszicho
rajz rajzolás mit ad a rajzolás művészi rajzok Fodor Zsolt rajz mint hobbi

A rajzról

Korábban már esett szó a rajz "jótékony, néha életmentő" hatásairól. Ha valaki esetleg lemaradt volna, akkor azt a cikkemet ITT tudja elolvasni.

A hónap témájához kapcsolódva most ennél felemelőbb és vidámabb hangvételre váltunk.

 
A rajzzal sok mindent ki lehet fejezni, többek közt
    - érzelmeket:
        szerelmet,
        csalódást,
    - különböző hangulatokat:
        örömet,
        bánatot,
    - meg lehet örökíteni egy életérzést,
       pillanatot,
       hétköznapi tárgyakat,
       különleges elvont dolgokat,
       vagy éppen csak a fantáziában létező dolgokat és jeleneteket.

2017_0310145936_150813.jpg

 


A rajzzal való kapcsolatomat és történetemet a korábbi cikkemből már meg lehetett ismerni, most kezdjük az alkotó folyamat elején.

Érdemes az alkotásra ráhangolódni, hogy a végeredmény ne csak a felhasznált eszközök minőségén múljon. Ezt az állapotot el lehet érni zenével, filmmel, könyvvel, egy pohár teával, kávéval, vízzel, stb., kinek mi jön be... Sok esetben a ráhangolódás közben ugrik be az a bizonyos dolog, amit szeretnénk viszont látni a lapon. Ha megvan az ihlet és már kellően ráhangolódtunk, akkor célszerű megtervezni, hogy miként szeretnénk megörökíteni.
Aztán, amikor a papír síkja és a grafitceruza hegye találkozik, megkezdődik a varázslat! Az a csoda amit - ha nem vagyunk költők, akkor - másként nagyon nehéz vagy szinte lehetetlen lenne kifejezni! A grafit lassan halad a papíron és valami új születik. Ha bánatból készül az alkotás, a kész műben érezni lehet azt az érzéssel átitatott pillanatot, amit az alkotó akkor érzett, amikor készítette a művét.
2017_0310145936_150813.jpg
Ha a határtalan boldogságról van szó, azt is át lehet a grafitceruza segítségével adni a papírlapnak, a kész kép ezt az érzést szívja magába.

10 perces spontán rajz
Ha csak néhány percnyi kikapcsolódásra van szükség, akkor szintén fordulhatunk a rajzhoz, az eredmény pedig nem csak kikapcsolódás lesz, hanem feltöltődéssel és aktív alkotással eltöltött idő, melynek eredményeképp, újabb alkotással gyarapíthatjuk gyűjteményünket, és vele együtt a gyakorlati tudásunkat. Minél gyakorlottabb valaki, annál rövidebb időre lesz szüksége azonos minőségű alkotását elkészíteni. Ennek előnye, hogy rövidebb ideig kell fókuszálni arra az érzésre és pillanatra, melyet a papír segítségével konzerválni szeretne. Nem az eszközök "hogyan használjam"-jára kell koncentrálnia, hanem ösztönből kezeli a számára elérhető kellékeket.
 
Miután az alaplépéseket megtapasztaltuk, és a biztonságot jelentő korlátokat elengedtük, tovább merészkedhetünk. A kísérletezés ebben az esetben is pozitív, és egy idő után magabiztosságot ad! Ki lehet próbálni több fajta technikát, ezeket lehet kombinálni, és így egy saját, egyedi stílust alakíthat ki mindenki magának. Lehet, hogy egyik-másik fogás valakinek jobban bejön, de az is lehet, hogy pont ellenkezőleg. Ezért azt javaslom, légy bátor a kísérletezéshez! Miközben a saját, más által még nem taposott utadat járod, számtalan csodálatos mű jön létre és elevenedik meg a kezeid alatt. Ezek mindegyike fantasztikus élményekkel lesz tele, és mind-mind előre mutat, és mélyíti a technikai tudást. Minden tapasztalás gyorsaságot, precizitást, magabiztosságot ad.
2017_0310150114_170306.jpg
 
2017_0310150114_170306.jpg
Ezután, már csak hagyni kell, hogy szárnyaljon a képzelet. Esetleg lehet kutató munkát végezni bizonyos témakörökben, hogy még kifejezőbbre sikerüljenek az alkotások, miután elérték a kész állapotukat. Lesz, aki a realisztikus ábrázolás híve lesz, lesz aki a vázlatos, esetleg minimalista stílust preferálja. Vannak, akik az elvont fantáziavilágot helyezik előtérbe, és vannak, akik a karikatúrák irányába haladnak, ők nagyon tisztában vannak az arányokkal és az eszközeik által biztosított lehetőségekkel. Bármi is legyen a kitűzött cél, ne félj menet közben "kalandozni" más-más stílusok közt. Lehet, hogy épp azt a stílust fogod a végén a legjobban szeretni, amitől az elején a leginkább idegenkedtél. Nincs semmi előre kőbe vésve, csak a fantázia szabhat határt az alkotói vágynak! Itt valóban határtalanok a lehetőségek!
 

Aki teheti, bátran ragadjon papírt, grafitot, tollat, ecsetet vagy éppen szenet. Igen, nem csak a grafit hagy nyomot a papíron! Lehet az akár a rajzszén is. Használata szép eredményt biztosít, viszont az alkalmazása igencsak "maszatos". Persze ez is - mint minden - a valamit-valamiért elvén működik. Természetesen vannak trükkök, hogy hogy maradjon tiszta a kezünk rajzolás közben, de ez egy másik cikk témája legyen. Most inkább az a cél, hogy egy kis rálátást kapjunk az eszközök világára.

Ha valaki nem csak fekete-fehér árnyalatokban szeretné látni a világot, annak javaslom, kezdjen el színes ceruzákkal kísérletezni. Ennek egy hibrid verziója az aquarell ceruza. Különlegessége a nevéből adódik, rajzolást követően, ha egy ecsettel benedvesítjük, akkor közel vízfesték-hatást érhetünk el vele. A színkeverés és a vele járó "macerák" nélkül, tisztán "festhetünk". Ennek az előnye egyben a hátránya is, ugyanis a rajz szerűségét utána is megtartja. Ha ezt a technikát is kipróbáltuk és tovább szeretnénk haladni a színek birodalmában, akkor jöhet az igazi vízfesték aztán az akril. Mindegyik típust másként kell használni. A vízfestéket könnyű keverni, míg az akrilt viszonylag körülményesebb használni.

Remek kikapcsolódást és gyönyörű alkotásokat kívánok mindenkinek!

loading...


Szólj hozzá Te is!