2024-03-29 05:58:32, Boldog névnapot Auguszta !
Kereés az oldalon

Kötelező minden nőnek anyának lenni?

Kőhidi-Kovács Brigitte - 2017-10-12 10:00:00
Pubi
anyaság karrier női lét vélemény feminizmus munka vagy család gyerek vs. karrier

Kötelezően nem írható elő senkinek, hogy szülni muszáj, de mégis társadalmi elvárás lenne? Egy pár nem lehet boldog és teljes gyermek nélkül?

Nőnek lenni nem egyszerű. Légy mindig ápolt, tip-top, csoda gyors a munkahelyeden, ha családod van ott is mindig mindent azonnal és gyorsan. Frissen vasalt inggel várd a gyerekeid és a férjed és persze gőzölgő vacsorával. És természetesen mindezt úgy, hogy el sem fáradsz a napi több órás munkahelyed mellett. Ha férfinek születsz természetes dolog, ha szereted a munkád, élvezed amit csinálsz. Viszont, ha nő vagy, akkor már karrieristának és törtetőnek skatulyázhatnak be. És mellé még furcsa pillantásokat is kaphatsz, hogy nem mész el rögtön szülni. Egy nő nem lehet boldog a munkájában? Nem találhatja meg önmagát? Fakanál és gyerek mellé van mindenki kötve? Muszáj így lennie?

2017_1011153743_29259136_xxl-e1426240955428-1024x680.jpg

Persze egy gyermek csodálatos dolog, de úgy gondolom, nem mindenki elhivatott erre. Vannak a kalandvágyók, a többet akarók, a dolgozni szerető nők, akik nem tudják elképzelni, hogy otthon legyenek. Őket sem kell elítélni! Ezt a döntést, hogy mikor és hogyan vállal gyermeket, mindenki saját maga ritmusában kellene meghoznia, nem egy külső nyomás által. Hiszen döntés, ami kényszer alatt születik, sosem vezet jóra. Saját magam úgy vélem, hogy nem kell minden nőnek szülnie. Nem attól lesz nő, vagy jobb feleség. Ehhez saját belső döntés kell! Amikor mindenhogyan - fejben, lélekben, pénztárában - megértünk a dologra. Hiszen egy család felépítse nem egyszerű és egy felelőtlen döntés során sem mondhatjuk azt a síró babánknak, hogy bocsi én lelépek, mert unom, vagy fáradt vagyok. Az anyaság egy élethosszig tartó dolog! Csodaszép anyának lenni, de senki számára nem lehet előírás, vagy nyomás, hanem egy belülről jövő döntés.

loading...


Szólj hozzá Te is!