2022-08-19 21:42:30, Boldog névnapot Huba !
Kereés az oldalon

Mi a vizualizáció, és miért lehet hasznos?

Markó Ágnes - 2017-06-24 10:00:00
Pszicho
vizualizáció teremtés pihenés célmegvalósítás boldogulás álmok elképzelés beteljesülés

Mindig is érdekelt, hogy mi lehet a különbség azok között az emberek között, akik sikeressé válnak, és azok között, akik nem. Úgyhogy csendben figyeltem és figyeltem, majd levontam a sajátos következtetéseket.

Természetesen idővel rájöttem, hogy nem egy, hanem rengeteg ilyen tényező van, ami hozzásegíti az embereket a boldoguláshoz. Én most azonban a legszembetűnőbbet szeretném kiemelni; ez pedig nem más, mint: a bátorság ahhoz, hogy nagyot álmodjanak! Őrülten nagyot is akár. Állhatatosan kitartanak amellett, amit megálmodtak, elterveztek maguknak, és tudatosan munkálkodnak naponta azon, hogy meg is valósítsák mindezt. Még akkor is, ha netán a környezetük nem hisz bennük, kinevetik őket, és egyéb nehezítő körülménnyel is szembe kell nézniük. Ez nem szegi kedvüket, épp ellenkezőleg: csak tovább szítja céltudatosságuk tüzét. Mert ők tudják, hogy pontosan mit akarnak. Mennek, és tesznek érte. Az elképzelt cél, a megvalósulás lebeg a szemük előtt, nem pedig az útközben felmerülő akadályok.

De hogyan merjünk nagyot álmodni?

Úgy fél éve megismerkedtem egy olyan technikával, ami nem csak emeli az emberi elme tudatossági szintjét, hanem nagyban közreműködik merészebb álmaink beteljesítésében is. Ha belegondolok, már korábban is alkalmaztam ezt a módszert, csak később ismerkedtem meg magával a fogalommal: a vizualizációval.

Biztosan előfordult már veletek, hogy egy fontos esemény felé tartottatok, és előre elképzeltétek, hogy majd milyen lesz. Ám, ha voltak már rossz tapasztalataink, akkor hajlamosak lehetünk ilyenkor a legrosszabbtól tartani, aggódni a végkifejlet miatt, főleg, hogyha igazán fontos számunka az adott eset. Legyen szó érettségiről, állásinterjúról, találkozóról, stb., a felkészültség mellett az alábbi vizualizációs technika is nagy segítségünkre lehet.

Megjegyzem, nem szükséges ehhez semmilyen szakirodalmat elolvasni, csupán a fantáziánkat kell szabadjára engedni. Ez tulajdonképpen egy pozitív feltöltődéses módszer, egyszerre pihenés is, mégis aktív „teremtés, létrehozás” állapotába visz minket.

2017_0618082408_girl-1081721_960_720.jpg

A vizualizációs technika tehát a következő lépésekből áll:

1. Vegyél fel egy számodra kényelmes testhelyzetet!
Ez lehet háton fekvés is, 
(csak ennek az a veszélye, hogy esetleg elalszol), illetve törökülés is. Fontos, hogy egyenes háttal helyezkedjünk el, mert így tud szabadon áramlani a levegő a testünkben, ez pedig egy biztonságos, nyugalmi állapotot kölcsönöz számunkra, és az elménket is elcsendesíti.

2. Hunyd le a szemed!

3. Képzeld el magad azon a helyszínen, azok közt az emberek közt, abban a történésben, amit igazán szeretnél megélni! Lásd magad előtt beteljesedve az áhított célt!

4. Az elképzelt kép legyen minél kidolgozottabb, részletesebb, színesebb!
Tudd, hogy pontosan mi történik, milyen ruhát viselsz, hogyan viselkedsz, mit mondasz, és a többiek hogyan reagálnak!

(Például, ha szeretnél jó házigazda lenni egy zsúron, akkor ne azt képzeld el, hogy „jaj, de mi lesz, hogyha…”, hanem ez esetben azt, hogy kik tisztelnek meg a jelenlétükkel, akiket valóban szeretnél, hogy jelen legyenek, és hogy mennyire örülsz majd, hogy jó magaviseletről tesznek tanúbizonyságot, stb. Lásd magad előtt, hogy mindenre képes vagy odafigyelni és helytállni ezen az összejövetelen, gördülékenyen alakulnak a dolgok, miközben képes vagy a pillanatot is élvezni. Pont úgy, ahogy szeretnéd!

5. Tehát, mivel egy pozitív végkifejletet szeretnénk, így afelé kell alakítanod a fantáziavilágodat.
A tudatalatti nem tesz különbséget valós és fiktív kép között. Lehunyt szemmel ugyanúgy valóságosnak, igazinak élheted meg, amit elképzelsz.

6. És itt a leglényegesebb tényező: 
Ha képes vagy tiszta szívvel, érzelmileg belefolyni ebbe a vágyott képbe, és naponta csak 5-10 percet rászánni erre a vizualizációra, akkor növeled az esélyeidet arra, hogy álmodat megvalósítsd.

7. Figyelmeztetés! Természetesen nem szabad olyan dolgokat bevinni a vizualizációba, amivel másik, szabad akaratú embertársunkat szándékoznánk manipulálni, irányítani, befolyásolni, esetleg ártani neki, stb., mivel egyrészt mi sem örülnénk, ha valaki ilyesmit tenne velünk, másrészt minden szándék és energia, amit kibocsájtunk magunkból, az visszatér hozzánk. Így a későbbiekben mi is ráfaragnánk ezzel.

Tehát a tisztességes szándék is nagyon fontos! Csak úgy akarjunk jót magunknak, hogy azzal közben nem kívánjuk senki más kárát.

8. A gyakorlat végén pedig adjunk szívből hálát a történtekért! Az elképzelt vágyat úgy kell kezelned, mintha már meg is történt volna, és hálát érezned iránta, mintha már most a tiéd lenne. Az álmodba fektetett hit, és hála hatalmas erők. El kell hinned magadról, hogy megérdemled, amit el szeretnél érni. Tudatosítanod kell magadban, hogy minden, amire valójában szükséged van, már úton való feléd. Ebben biztosnak kell lenned, kételyek nélkül. Hinned kell, hogy a történések a legfelsőbb javadat szolgálják. Csak így tudod a jót, a célodat beengedni hála-teli szívvel az életedbe.

9. Vegyünk egy mély levegőt, miközben őszinte köszönettel útjára engedjük kívánságunkat!
Ez segít finoman, és nem összecsapva lezárni a vizualizációt, és lassan visszahangolódni az „elméleti síkról” a fizikai világba.

10. Fontos azt is megjegyezni, hogy miután elképzeltünk magunknak valamit, értelemszerűen nem előnyös türelmetlen elvárásokkal, és kételyekkel fordulni felé, és naponta nézegetni, hogy „Na, mikor lesz már meg az, amit akarok.” Fontos hinni abban, hogy az, amit kértünk, amit szeretnék, máris úton van felénk. És persze, aktívan cselekedni is kell érte.

Rajtunk múlik csak, hogy mennyi idő alatt ér el hozzánk az, amit szeretnénk megélni, megvalósítani. Helyet kell biztosítanunk az adott dolog számára az életünkben. Úgy kell bánnunk ezzel a céllal, mintha egy kedves vendéget várnánk, akinek örömtelien nyitunk ajtót az életünkben. Fontos előkészíteni a terepet hozzá, izgatott örömmel várni rá, majd tárt karokkal fogadni.

Éppen ezért, ha nem hiszünk abban, hogy megvalósulhat az, amit el szeretnénk érni, azzal rácsukjuk a „vendég” orrára az ajtót, mert nem a beengedés, befogadás állapotában vagyunk. Nem azt érezzük, hogy „megengedem, és megérdemlem, hogy jó dolgok történjenek velem”, hanem ellenállásban, egy elzárkózott állapotban vagyunk.

A hit, a szilárd meggyőződés arról, hogy „megérdemlem”, „sikerülni fog” viszont, kinyit minket a megvalósulás lehetősége felé.

Ez a gyakorlat tulajdonképpen arra is jó, hogy napi szinten emlékezteti az embert arra, hogy mi a célja, mire is vágyik, mit is szeretne elérni. Ezáltal pedig, hogy mindennap jelen van a gondolatai közt a céljáról kialakított pozitív, bizakodó érzelmekkel teli kép is, így okvetlenül olyan cselekvésekre fog hajlani, amelyekkel támogatja, elősegíti ennek a célnak a beteljesülését. Hisz, tudat alatt mindig észben tartja, rá van fókuszálva a gondolatmenete. Ez a nyitja a dolgoknak. Hogy az ember nem veszíti szem elől a célt.

Kísérletezgessetek, játszatok a leírt szabályok alapján ezzel a technikával, bátran használjátok a képzeleteteket, hogy az álmotok mihamarabb utat találjon felétek, és a megvalósulás felé!

Mindenkinek beteljesedésben gazdag élményeket kívánok! 

 2017_0618082427_trees-1782792_960_720.jpg

loading...


Szólj hozzá Te is!