2022-06-26 07:04:43, Boldog névnapot János,Pál !
Kereés az oldalon

A boldogság 6 pillére

Zsbán Máté - 2017-08-11 10:00:00
Pubi
komfortzóna magabiztosság siker karrier egyetem boldogság a boldogság titka önbizalom

Az augusztus nálunk is hoz változást - most először a havi téma helyett egy olyan feladatot kaptunk a magazin főszerkesztőjétől a jövő hónap egy kijelölt időpontjára, ami kizökkent minket a komfortzónánkból.  Arra gondoltam, hogy elővezetném ezt azzal, hogy még írok egy életmód cikket arról, hogy mi szerintem a boldogság, a kiegyensúlyozottság titka napjainkban.

Nyilván én most könnyen beszélek. Egy hónapja véget ért az érettségi, és most már azt is tudom, hogy felvettek az egyetemre is. De pont ezért éreztem úgy, hogy most könnyen tudok írni arról, hogy szerintem mi az a 6 legfontosabb dolog, ami akár az én jelenleg is érzett boldogságomat okozhatja. Vágjunk is bele: 

1. STABILITÁS

Értem én úgy a stabilitás szót, mint a biztonság, a háttér. Igazán boldog és szabad életet úgy élhetünk, ha van egy olyan állandó talaj a lábunk alatt, ami akkor sem mozdul meg, ha nagyokat hibázunk. Ez ugyanakkor nyilván vonhat magával hibákat is - akinek túlságosan nagy a biztonságérzete, könnyebben követhet el hibákat, mint az, aki tudja, hogy figyelnie kell mit csinál. Ugyanakkor nyilván az igazán különleges dolgok is legtöbbször ilyen kísérletezgetésekből, próbálgatásokból indul, aminek a legfőbb alapja a biztonságos háttér. Támaszkodjunk tehát nyugodtan a mögöttünk állókra, amennyiben pedig még szükséges, törekedjünk a biztonságos talaj felfedezésére, kialakítására.

2. HUMOR

Fontos, hogy a kisebb hétköznapi gondokat kellő humorral tudjuk kezelni. Persze, a nagy problémákon nyilván nem lehet csak úgy túllépni. De próbáljunk meg kisebb, apró-cseprő dolgokat nem felnagyítani, hiszen felesleges bolhából elefántot csinálni. Ha valami nem úgy sikerül, ahogy azt tervezzük, csak annyit kell mondani: "Legalább ettől lesz emlékezetes!" Így én is inkább szép vagy vicces emléknek tartom azt, hogy a takarítónő leejtette a tablónkat, és miután titokban újraüvegeztette jött rá, hogy a szilánkok pár helyen megsértették azt, de arra is boldogan emlékszem vissza (noha még csak pár napja történt), hogy az egyetemi ponthatárok kihirdetését várva ránk zúdult a vihar, és a régóta várt, kivetítős ponthirdetés helyett egy pécsi vendéglátóipari egység fedett teraszán néztük a ponthatárokat telefonról. Nem úgy jött össze, ahogy terveztem, de abszolút nem bánom - legalább így az emlék sem lesz szokványos!

3. HIGGADTSÁG

A higgadtság szintén sok helyzetben segíthet nekünk. Ha a problémák megoldását keressük, és higgadtan, átgondoltan állunk azokhoz, rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg ahelyett, hogy füstölgő fejjel ordibálva közöljük a tényállást, de a megoldással már nem foglalkozunk. Meg kell próbálni higgadtan továbblépni, keresni a lehetőséget a gondok kiküszöbölésére, és nem a problémán agonizálni. Hiszem, hogy ha ez sikerül, akkor egyszer csak megtaláljuk az aktuális helyzet lehető legjobb megoldását, elkerülve/megoldva a problémás szituációt.

4. RUGALMASSÁG

Azt hiszem a rugalmasság az egyik tényező, ami nagyon sok emberből hiányzik. Úgy vettem észre eddig, hogy bár teljesen nem kiirtható egy jellemből, személyiségből a rugalmatlanság, de nagyon is fejleszthető! Fontos, hogy az új helyzetekhez jól tudjunk hozzáállni, és (a már fent említett higgadtság alkalmazásával) jól tudjuk kezelni, hiszen ha rugalmatlanul állunk a dolgokhoz, sokszor rengeteg új problémát generálunk magunknak, amit újra le kell küzdeni, így könnyen léphetünk be egy soha véget nem érő, ördögi körbe. Keresni kell tehát az olyan helyzeteket, ahol fejleszthetjük magunkat ezen a téren, megkönnyítve ezzel a saját életünket.

5. CÉLKITŰZÉS

A céltalanság szintén felemésztő dolog - fontos, hogy mindig legyen valami, ami felé haladunk, valami, amit meg akarunk valósítani. Gondolok itt hosszú- és rövidtávú tervekre is: nyilván fiatalon van elképzelésünk arról, hogy hol, hogyan szeretnénk dolgozni, aztán pedig arról, mihez akarunk kezdeni a pénzünkkel, majd a nyugdíjas éveinkről. De az is jó, ha vannak rövidtávú terveink, feladataink is - én például gyakran készítek listát az aktuális napi teendőimről, az elvégzetteket pedig kihúzom - ezzel is meggyőzve a tudatalattimat arról, hogy nem csesztem el az egész napomat hülyeségekkel. Ugyanakkor a pihenés is fontos (ahogy azt már egyszer itt leírtam), így a teendők kitűzése és ellátását tartsuk  egyensúlyban azok kipihenésével is!

6. TEVÉKENY IDŐELTÖLTÉS

Az is fontos, hogy a célok mellett legyenek állandó tevékenységeink, amikkel elütjük az időnket - ilyen lehet a sport, a zenetanulás, tánc, különböző területek alaposabb elsajátítása. Tudom, hogy a "gépezés" és a "kockulás" közkedvelt időeltöltési forma a mai fiatalok körében (ahová amúgy én is tartozom), de én például megőrülnék attól, ha hetekig nem csinálnék semmit, csak a gép előtt ülnék - fontos, hogy tartozzak egy közösséghez, egy csoporthoz, akikkel valami különlegeset alkothatunk, és ugyanakkor az is fontos, hogy olyan területeket is találjak, ami érdekel annyira, hogy extra szinten akarjam elsajátítani.

Tudom, hogy így összegyűjtve és kifejtve az egész tök jól hangzik, nyilván leírni is baromi egyszerű volt. Sokak biztosan közhelydobálásnak találják majd. De én teljesen komolyan gondolom, sőt, hiszem, hogy az én boldogságom alapját ez a hat dolog, illetve az ezekre való törekvés adja. Nagyon remélem, hogy ti is tudjátok alkalmazni a hétköznapokban a fent leírtakat, és akinek most még vannak is nehézségei, könnyen maga mögött tudja hagyni azokat.

loading...


Szólj hozzá Te is!