2024-02-22 01:22:18, Boldog névnapot Gerzson !
Kereés az oldalon

Kincsek itthon

L.L. Taylor - 2019-03-28 10:00:00
Interjú
lakóhelyem különlegességek dzsúzó egészség itthon Szolnok

Kincsek a közelben: Szolnok - Dzsúzó

Szombat van, a nap süt, bár az idő elég szeles. Dacolva az orkánnal igyekszem a Szapáry útra, a város szívébe, hogy Németh Lucával találkozzak. A fiatal (26 éves), ambíciózus lány itt nyitotta meg formabontó vendéglátóhelyét, a környéken még nincs hasonló. A környezet nagyon kellemes, meleg hangulatot áraszt, zöld növények az asztalokon, egy helyi művésziskola alkotóinak művei a falakon. Kiválóan belepasszolnak a miliőbe. Luca széles mosollyal fogad, és már kérdez is, hogy mit fogyasztanék. A biztonságos megoldást választom és rábízom magam. Egy istenien édes, almás-banános csodát szürcsölök az interjú alatt.

2019_0318085703_dzsuzo_1.jpg 2019_0318085704_dzsuzo_3.png

HM: Kezdjük az elején. Honnan jött a ötlet, mikor vágtál bele?

N.L.: Tavaly júniusban indult az egész és igazából nem volt olyan hosszú előzménye, azt tudtam, hogy szeretnék egy egészségtudatos helyet, ami a sajátom. Már elég régóta próbálok tudatosan élni, sokféle életmódot kipróbáltam, több, mint egy éve vegán is lettem. Így ebből is bele akartam vinni egy kicsit a vállalkozásba. Külföldi minták alapján indultam el és bár Budapesten már van néhány hasonló hely, Szolnokon a Dzsúzó az első.

 

HM: Biztosan jó néhányan tisztában vannak vele, de talán akad olyan, aki nem: mi az alapvető különbség vegán és vegetáriánus között?

N.L.:A a vegánok nem fogyasztanak semmilyen állati eredetű terméket, míg a vegetáriánusok esznek tejtermékeket és tojást is. A magukat vegánnak vallók nem hordanak bőr cipőt, táskát, nem használnak kozmetikumokat, melyeket állatokon kísérleteztek, elutasítanak minden olyan tevékenységet, mely az állatok kihasználásán alapszik. Nem járnak például cirkuszba, vagy állatkertbe sem. 

 

HM: Egyébként mi a végzettséged?

N.L.: Közgazdász vagyok, a Szolnoki Főiskolán végeztem. (Jelenleg Neumann János Egyetem Gazdálkodási Kar.-szerk.megjegyzése.)

 

HM: Kik alkotják a fő vendégkört?

N.L.: A "sportolók" mellett nagyon sok tudatos ember érkezik. Illetve én magam egy csoportos edzésre járok, jó néhány sporttárs a Dzsúzóban is megfordul. Nagy öröm számomra, hogy elmondhatom, már kialakult egy törzsvendégkör. Egyébként a Dzsúzó kutyabarát, bátran jöhetnek a gazdik a kedvencekkel is.

 

HM: Mi lehet tudni a névválasztásról?

N.L: Nem volt hosszas gondolkodás ezzel kapcsolatban, egyszerűen csak beugrott a Dzsúzó. 

2019_0318085704_dzsuzo_2.png

HM: Honnan szerzed be az alapanyagokat?

N.L.: A déli gyümölcsök miatt nehéz a dolgom, de törekszem arra, hogy akár szezonális, akár trópusi az alapanyag, helyben szerezzem be, szolnoki forrásból.

 

HM: Hogyan készülnek a dzsúzok?  

N.L.:A Dzsúzok és a Turmixok is 100%-ban gyümölcsöt,és/vagy zöldséget tartalmaznak. A boltban kapható gyümölcslevekkel ellentétben, nem tartalmaznak hozzáadott cukrot és tartósítószereket. Gyümölcscentrifugával készítem őket, így könnyen iható, frissítő levek lesznek, míg a Turmixok táplálóbbak, állaguk sűrűbb. Igyekszem szezonális zöldségeket és gyümölcsöket használni, az évszaknak megfelelően, ezáltal az itallap sem állandó, folyamatosan lehet újdonságokra számítani.

 

H.M.: A tudatosság a környezetvédelem kapcsán is megjelelnik az üzletben. Pontosan hogyan?

N.L.: Az elviteles poharak, tárolók, szalvéták újrahasznosíthatók, és/vagy lebomlók, ez nagyon fontos számomra. Illetve vásárláskor is textil táskákat használok a zacskók helyett. Egyszer kaptam is negatív, türelmetlen megjegyzést a pénztárnál, hogy "egyedül nem tudom megváltani a világot." De azt gondolom, hogy már egyénileg nagyon sokat tehetünk a közvetlen környezetünk jobbá tételéért. Apró dolgok ezek, amik összeadódnak.

2019_0318085704_dzsuzo_4.png

 

H.M: Hányan vagytok a Dzsúzó csapatában?

N.L.: Egyelőre egyedül "viszem" az üzletet. Nagyon fontos számomra, hogy az általam és a Dzsúzó által képviselt értékek valóban tisztán jussanak el az emberekhez. Élvezem a munkát, "bírom" is, és arra törekszem, hogy ne váljon rutinná.

 

H.M.: Hogyan valósítod ezt meg?

N.L.: A folyamatos fejlődés szerintem segít elkerülni. Most például részt fogok venni egy vegán séf tanfolyamon, izgatottan várom. Szeretném az ott megtanultakat beleépíteni az üzletbe is.

 

HM: Volt-e már arra példa, hogy valamilyen eseményre kértek tőled dzsúzokat, sütiket? (Például születésnap, összejövetel, fogadás.)

N.L: Hűtött sütemények, torták nincsenek a kínálatban. Viszont a Valentin-nap kapcsán egy kedves vevőm dzsúzokkal lepte meg a kollégáit. Illetve Mikuláskor egy férfi vásárlóm Dzsúzós kuponokat ajándékozott a kedvesének. Egyébként a közelmúltban meghívtak egy vegán előadásra, melynek szüneteiben a Dzsúzó italaival frissültek föl a vendégek. Ez nagyon jó élmény volt, bízom benne, hogy a jövőben lesznek még hasonló lehetőségek.

2019_0318085704_dzsuzo_5.png

Azt gondolom, minden bizonnyal így lesz. A magam részéről találtam egy "új kedvenc" helyet, ittam egy isteni és egészséges frissítőt de nem utolsó sorban találkoztam egy különleges emberrel. Valakivel aki nem félt belevágni valami újba, megtartva a hitét az értékeiben és szem előtt tartva a fejlődés, tanulás fontosságát. A kor pedig tényleg csak egy szám, nem a bölcsesség fokmérője. Az, a titokzatos belső mélységből jön. Erre Luca is kiváló példa...

Ha még többet szeretnél tudni a Dzsúzóról, kövesd a facebook-on: facebook.com/dzsuzobar

( A képek Németh Luca tulajdonát képezik, engedély nélküli használatuk jogi lépéseket von maga után!)

loading...


Szólj hozzá Te is!