2023-06-01 11:29:52, Boldog névnapot Tünde !
Kereés az oldalon

TERMÉSZETesen

Pálfy Zsuzsanna - 2020-02-11 10:00:00
Vendégcikkek
Környezet természet szennyezés alfa-generáció

Nem lehet elégszer beszélni a környezetszennyezésről, klímaváltozásról, amelyek az utóbbi időszakban érintenek, minket emberiséget. Nem is akarok most erről egy ömlengő cikket írni, mert tényleg mindenhol erről lehet olvasni. Mivel magunknak okozzuk/tuk a bajt, pont ezért kellene nekünk helyrehozni a károkat. Jó látni, hogy sokan tesznek ezügyben: fák ültetésével, szelektív hulladékgyűjtéssel, vegetáriánus étrend követésével stb. Bár szerintem, még mindig többen vannak azok, akik nem tesznek semmit azért, hogy egészségesebben legyen élhető a bolygónk. 

 

Szeretném, ha a fiam és a leendő gyermekeim, nem szájmaszkon keresztül élnék le az életüket, vagy, hogy egy palackból jussanak oxigénhez, vagy hogy élet-halál harcot kelljen vívniuk egy kis adag friss vízért bárkivel is. Természetesen ezek filmbe illő jelenetek és túlzok, de ki tudja... 

 

Szerény személyem is igyekszik eleget tenni a környezet megóvásáért: nem veszek műanyagpalackozott vizet, mosható zsákokkal megyek bevásárolni, lebomló zacskókat használok, nem szemetelek és ha bármi megmozdulás van készülőben a városban, ahol élek, a környezetvédelemmel kapcsolatban, azt nem vagyok rest reklámozni a közösségi oldalakon, hogy minél több emberhez eljussnak az információk. Tudom, hogy ezek csekély tettek és még lehetne bővíteni a listát, ígérem azon vagyok/leszek. 

 

A gyerkőceimet is erre fogom tanítani, és remélhetőleg nem vagyok egyedül ezzel a gondolattal. Ha ez a generáció ebben a szellemben nő fel, még lehet esélyünk a változásra, pontosabban a helyrehozásra. Ráadásul, ha arra tanítjuk őket, hogy mondjuk építsenek madáretetőt, vagy segítsenek kicsit kertészkedni, ahol megismerkedhetnek a növényekkel, akár a zöldségekkel, gyümölcsökkel is. Talán nem esnek olyan nagyon bele a digitális “csapdába”, ami ezekre a gyerekekre jellemző, önhibájukon kívül. De az is elég, ha csak kiküldjük biciklizni, kutyát sétáltatni a szabadba. Legyenek minél többet a természetben, hogy lássák mit is kell megvédeni, hogy majd az ő gyerekeik is vígan szaladgálhassanak a friss levegőn. Mindemellett nagyon sokat kell szerintem beszélgetni velük a természet megóvásáról, meg hogy mennyire megváltozott az utóbbi évtizedekben az időjárás, nem éppen ideális irányba pont amiatt, mert nem foglalkoztunk környezetünkkel.

(januárban villámlás, februárban szélvihar? Tudom volt már ilyen 30 évvel ezelőtt is meg korábban is de, most egyre sűrűbben jelentkeznek ezek a szélsőséges természeti jelenségek, a nem megfelelő évszakokban.) 

 

Az én fiam is már az alfa-generáció tagja, és ugye, mint azt tudjuk, az alfa valaminek a kezdetét, az alapját szimbolizálja. Talán nem is véletlen, hogy pont most jött el az ideje ennek a generációnak. Valami jónak a kezdetét remélem ezektől a leendő felnőtt emberektől, persze a mi, idősebbek támogatása ehhez szükséges. 

loading...


Szólj hozzá Te is!