2021-04-16 15:29:39, Boldog névnapot Csongor !
Kereés az oldalon

4hónap,4 bölcsességfog, 4fogász

Németh Klaudia - 2019-08-22 10:00:00
HM tippek
bölcsességfog eltávolítás bölcsességfog bölcsességfogeltávolítás Szegedi Fogászati Klinika Csongrád SZTK Dr. Poncz Róbert Rahbarii Ali Dr. Buzás Kristóf Rácz Attila fogászat fogászati kezelés bölcsességfog fájdalom bölcsességfogműtét magyar egészségügy csongrádi fogorvos csongrádi fogász fogász fogászat fogászok

Egy szép tavaszi napon hajnalban arra ébredtem, hogy egy nyilalló fájdalom járja át az egész fejszerkezetemet.  Az első pillanatban fogalmam nem volt honnan jöhet a fájdalom, mi történt és a legrosszabb gondolatok cikáztak az elmémben. Egy fájdalomcsillapító hamar tudomásomra hozta, hogy a fogam fáj, de nem tudom melyik. Mert fájt ez kérlek alul-felül, jobbról meg balról is. 

Gyors egyeztetés után a munkahelyemről a fogászatra távoztam, ahol felvilágosítottak, hogy enyhén szólva is nagyobb a számban a probléma, mint én azt gondoltam.  Egy panoráma röntgennel tették világossá, hogy 6 fogam repül és számos fogamon van kisebb-nagyobb szuvasodás, amit rendbe kell szedni.

Nem. Nem az vagyok, aki hírből sem ismeri a fokrémet és a fogkefét. Viszont az vagyok, aki autoimmun beteg, D3 és kálcium hiányosként is dohányzott és, akinek réges-régen megmondták, hogy a szájában nem férnek rendesen a fogak, de nem igen hatotta meg. Ennek pedig annyira primitív megoldása van; az iskolai fogásztól hozott kínzóeszközös emlékek messzire űzték tőlem is a fogorvosokba vetett bizalmamat. Így akár mondhatnám a szó szoros értelmében is úgy voltam én a fogfájással, hogy ott rohad el az egész én akkor se megyek el megcsináltatni.  Egészen addig, még meg nem tudtam, milyen is a valódi fogfájás. Akkor már fizettem is volna, hogy valaki csináljon valamit, szedje ki valahogy, csak múljon el.

Nos, akkor térjünk is a lényegre. Miért is lenne fontos időben fogászatra menni és nem mindent az utolsó utáni pillanatra hagyni? Mert gyulladt fogat nem kezelnek! Mert ha egy fog begyullad, akkor annak bizony antibiotikum kell és nem is akármilyen. Igazi lórúgás, ami kieszi a gyomrodat és mellesleg az immunrendszernek sem tesz a legjobbat, de valamit valamiért. Hozzá teszem 1-2 nap biztosan kell mire az antibiotikum annyira hat, hogy a fájdalom mérséklődjön. Addig pedig reklám nélkül is a Flektor porban az ember minden reménye. Azt meg ugye senki sem szeretné, hogy a gyulladt fogát távolítsák el? Megsúgom, gyulladás esetén az érzéstelenítő szinte egyáltalán nem hat.  Na, az lenne hentes munka és nem az, amit ma fogászatnak nevezünk.

Az elmúlt 4 hónapban 6 fogamat távolították el sajnos. Ebből 4 bölcsesség fog volt és egyet műtéti úton távolítottak el, a felső fogaimat pedig kettesével vették ki, mivel a bölcsességfogaim helyhiány miatt összeroppantották a mellette lévőket, melyek menthetetlenné váltak. Ezeken felül 14 fogamat kezeltek kisebb-nagyobb szuvasodással. Megjegyzem szemmel látható szuvasodás kizárólag 2 fogamon volt, ebből egy gyökérkezelésen esett át, egyet pedig újra kellett tömni az alászuvasodás miatt.

Fontos megértened, hogy nem hanyagoltam el a szájhigiéniát és a fogászok szerint az én fogaim állapota csupán átlagosnak nevezhetőek és nem a rossz tartományba esnek. Azaz megelőzésképpen a legkisebb szuvasodás, ami lehet akár soha nem okozott volna nagyobb problémát is kezelve lett ezzel megelőzve a nagyobb problémát és évekkel kitoldva a porcelán fogsor, vagy az implantátumok beültetését. Ugyanis azok már nem éppen pénztárca barát megoldások az esztétikus összkép eléréséért.

Most pedig mielőtt belemennénk az élménybeszámolómba tisztázzuk, hogy ezen kezelések mindegyike állami korházban vagy SZTK-ban készültek. Azaz államilag támogatott kezelésről és nem magánorvosnál való súlyos tízezrekről beszélünk. Számomra a teljes beavatkozás  kb. 20-25 ezer forintba került, amely 2 szegedi  út üzemanyagköltségét foglalja magába, valamint egy háromszoros antibiotikum kúra teljes költségét pro-biotikummal együtt. Tehát a kezelésekért nem fizettem, sőt hálapénzt sem adtam, mégis az összes fogász végtelen emberséggel, szakmaisággal és precizitással állt hozzám.  

Minden alkalommal elégedetten távoztam és hírből sem tapasztaltam az elmúlt hónapokban azokat a kegyetlenségeket, és elviselhetetlen fájdalmakat, amelyeket az interneten olvastam az első alkalom előtt.  Pedig a netes beszámolókból a legtöbben magánorvosnál jártak és a számomra nyújtott kezelések ( húzás, műtét, tömés ) egy vidéki magánorvosnál is meghaladnák a fél millió forintot és sokkal gyorsabb magán úton sem lenne nyári időszakban ezeknek a kezeléseknek az időintervalluma.

2019_0822151632_chair-2584260_960_720.jpg

De kik is voltak azok, akik megszüntették a fájdalmamat, akik miatt el tudok nyalni úgy egy jégkrémet, hogy nem hatol az agyamig a hideg a fogaimon át? Mik a tapasztalataim  és hogyan kezeltem az „ utókezelést” otthon? Íme: 

A felső jobb 7-es és 8-as fogamat Dr. Poncz Róbert fogász távolította el a csongrádi SZTK-ban. Az egész procedúra néhány percet vett igénybe és egy aprócska fájdalomról sem beszélhetünk. A fogak helye is szépen, bár lassú tempóban gyógyult.

A bal felső 7-es és 8-as fogamat Dr. Rahbarii  Ali távolította el. Ezen fogam egyike talán a számban lévő egyik legrosszabb fog volt, amelynek köszönhetően a fog össze is roppant. Bár maga a folyamat így 40 percessé vált a kimerültségen kívül semmilyen fájdalmat nem éreztem egyetlen pillanatra sem. Folyamatosan figyelt rám és arra, hogy hogy is bírom az egészet. Emberségből hatalmas jelesre vizsgázott nálam és nem éreztem az ő hibájának az elhúzódó foghúzást. A doktorúr gyakornoki éveit tölti Csongrádon és neki köszönhetően minden fogam rendbe lett téve néhány hónap alatt. A továbbiakban heti rendszerességgel és széles mosollyal fogadott minden alkalommal a rendelőben és neki hála ma, ha akarnék egy tábla ragadós karamellás csokiba is bőszen beleharapnék nem éreznék húsz percig tartó fájdalmat utána. ( ne legyen kétséged az első fogsor tesztem egy dupla Snickers volt ) 

A bal alsó 8-as fogamat kizárólag szájsebészeti műtéttel sikerült eltávolítani. Ezt a műtétet Dr. Buzás Kristóf szájsebész végezte végtelen precizitással a Szegedi Fogászati Klinikán. Bár a varratok utána okoztak a beszédben kisebb problémát és ez után a műtét után kisebb duzzanatom is lett, de minimális problémákról beszélünk ahhoz képest, amire vártam. Pedig egy lakásfelújítás közepén 38 fokban higgyétek el minden voltam a sebbel, ami maradt csak nem kíméletes. 

A jobb alsó 8-as fogamat Dr. Rácz Attila rezidens szakorvos távolította el szintén a Szegedi Fogászati Klinikán. A legutolsó foghúzásom pedig már-már neki köszönhetően humorosra is sikeredett. Műtétre mentem és egy pár perces foghúzás lett belőle, ahonnan mosolyogva távoztam úgy, hogy az egész épületben töltöttem körülbelül 20 percet összesen. 

Az orvosok nevét pedig szándékosan soroltam fel, mert úgy érzem megérdemlik. Megérdemlik, hogy valaki elmondja a nagyvilágnak, hogy vannak jó és emberséges orvosok. Vannak lelkiismeretes orvosok és nem kizárólag magánrendelésen azok. Az állami szférának ára van. De az nem százezrekben mérendő hanem abban, hogy négy orvosnál is jártam az elmúlt négy hónapban. Viszont bár ezt elsőre nehezen kezeltem a végére teljesen rugalmasan és pozitív tapasztalásokkal távoztam

Az utókezelésem pedig csupán az alábbiakban nyilvánult meg; Minden fog eltávolítása után 3-5 napig nem fogyasztottam semmilyen tejterméket, puha, könnyen rágható ételeket ettem ( görögdinnye, leves stb. ), nem dohányoztam, nem fogyasztottam alkoholt, minden étkezés után fogat mostam. Nem használtam szívószálat, nem szívogattam a sebeket és ha valami ételdarabot tapasztaltam nem kezdtem el megpróbáltam kiszedni és ezzel nyomtam még mélyebbre a sebbe az ételmaradékot. Nem rágóztam, nem ettem feleslegesen csakis akkor ha éhes voltam. 

Összességében pedig jómagam egy pozitív tapasztalással zárnám soraimat és itt hagyom, hogy ha egyszer neked kedves olvasó fogászhoz kell menned, vagy épp úgy mint én beírod, hogy bölcsességfog eltávolítás, akkor rátalálj valamire ami nem kétségbeejtő a számodra, hanem megnyugvást ad. 

Nincs az a fogászati eljárás, amely jobban fájna egy fogfájásnál.

Vigyázzatok a fogaitokra! Hisz az embert az őszinte mosolya nagyban meghatározza!

2019_0822151632_chair-2589771_960_720.jpg

 

loading...


Szólj hozzá Te is!