2024-05-28 06:10:12, Boldog névnapot Emil,Csanád !
Kereés az oldalon

Hollóének Hungarica - Equinox album

Pásztor Dániel - 2019-05-17 10:00:00
Film-Színház-Muzsika
középkor Hollóének buli duhaj zene kultúra

A hazai középkori hagyományőrző világ egyik legszínvonalasabb, egyúttal legduhajabb, és legbulizósabb zenekarának a Hollóének Hungarica Régizene Együttesnek ismét egy vad és dögös albuma jelent meg Equinox címmel. A nagy múltú, és rengeteg vad bulit, nagykoncerteket, és különböző, időnként hajmeresztő kalandokat maga mögött tudó zenekar az idén ünnepli 14. születésnapját. Aki jártas a középkori zenében és a hazai hagyományörző fesztiválok világában, annak számára világos, hogy a Hollóének egy fogalom. Egyszerre jelent kultúraközvetítést sok-sok misztikus latin nyelvű énekkel, harsogó középkori dudákkal, fergeteges rock’n’rollt, és érzelmes, romantikus balladákat. Eddigi megjelent albumaik: Szárnyalás (2007), Mors in Virgo (2010), Hollóének (2013), Carmina Voluptatis (2017), illetve a legújabb az Equinox (2019). Az új albumon természetesen vannak megújítottan visszatérő felturbózottan felszerelt jól ismert középkori slágerdallamok, valamint új, és vérpezsdítő középkori dalok. A Hollóének albumaira mindig jellemző volt a változatosság, és az összeurópai középkor bemutatása. A zenekar vezetőjével, a mindig sármos, és daloló kedvű Bálint Lajossal beszélgettünk:

(Kis dallamválogatás, a videó készítője: Szeniczey Csaba, aki mellékesen a dobos is...)

P.D.: Miről kapta a nevét az Equinox album? Mi az üzenete?

B.L.:  Jaj, napéjegyenlőség, lényegében az album fele középkori dallamokkal, a másik pedig középkori és rock alapokkal szórakoztatja a hallgatókat/rajongókat.

P.D.: Mik a kedvenc dalaid az új albumról? Melyik új számot ajánlod a közönség figyelmébe?

B.L.:  Talán a Son Ar Christr dallam áll hozzám a legközelebb, de lehet hogy holnap már a Miri is it című óangol dallamocska fog otthon bömbölni nagyobb hangerővel. A kedves közönségnek természetesen mindegyik dallamot ajánlom.

P.D.: Miben más az új album, mint az eddigiek? Az eddigi összesre jellemző volt a tradicionális hangszerelés, ez mennyiben változott? Vannak új izgalmas hangszerek?

B.L.: Mint említettem volt, több dallamunk rock alapokkal csendül fel, illetve minden nóta alatt hallható valamilyen pengetős hangszer, illetve a zenekar újoncai énekelnek az albumon. Izgalmas hangszerek? A régi hangszereink nagyon izgalmasak.

(Janicsár induló az új lemezről)

P.D.: Nagyszerű dolog, amikor egy-egy régebbi dalt, vagy táncot újrahangszereltek, és az eredmény mindig nagy durranás, honnan merítetek hozzá ötleteket? Ebben van szerepe az új zenekartagoknak?

B.L.: Természetesen az új tagok is lehetőséget kaptak, hogy ne csak bemagolják a nótákat, hanem a régiekbe is belepiszkálhattak, természetesen az „öreg” zenésztársak lektorálták tevékenységüket, és elnyerték bizalmunkat. Ügyesek. Ha egy dallamot nagyon sokáig , egyféleképpen játszunk, picikét frissítenénk is, ez az oka, hogy néha egy picit máshogy nyúlunk hozzájuk;-)

P.D.: Mit mondanál annak, aki még sosem hallgatott középkori zenét, és éppen ez az album akad a kezébe? Melyik dalt ajánlanád neki?

B.L.:  Ne gondoljon semmire, nyisson egy finom whiskey-t, pipát a szájba, lazuljon el, és élvezze a muzsikánkat, teljes hangerőn!

P.D.: Ha kérdeznek titeket, mindig középkori punkzenekarnak valljátok magatokat, ez mit takar? Mire utaltok vele?

B.L.: Nem szeretjük a kötöttségeket, szeretünk önmagunk lenni, a mindenféle beskatulyázástól óvjon bennünket a Teremtő….. szabadságunk, egyéniségünk felvállalása a lényeg, nem pedig az, hogy milyen elvárásoknak kell-kellene megfelelni, ahhoz hogy a szakma elismerjen bennünket…nem állunk be a sorba…lehet minket megvetni, szeretni, de mi ilyenek vagyunk…Önmagunk.

(Albán tánc)

P.D.: A Tri martolod című szám, illetve a Miri is it is nagyon ismerős dallamok lehetnek metálra specializálódott füleknek. Kiktől hallhattuk eddig?

B.L.: Nem rajongok igazándiból a neofolk, protopogánymetál zenekarokért, nem tudom, gondolom az Eluveitie, Forefather stb. zenekarok tolják ezeket a dallamokat.

P.D.: Bővültetek új tagokkal a közelmúltban? Ha igen, kikkel?

B.L.: Naná: Fábián Ágnes-hegedű és ének, Jánossy György ciszter és ének, Papp László dobok, illetve Szeniczey Csaba dobok

P.D.: Kik a kedvenc zenekarjaitok, ugyanilyen középkori zenei témában?

B.L.: Cultus Ferox, Remdih, Motörhead.

2019_0418191523_var_img_9960.jpg

P.D.: Tőlem is sokan kérdezték már, de nálad nem emlékszem mit feleltél, hogy mi tetszett meg a középkori dudában, mint hangszerben(?) Ugye duda nélkül nincsen Hollóének…

B.L.:  Az, hogy férfias hangszer, kiszedi a maradék erődet, baromi hangos, ettől függetlenül a zenetörténetből diplomázott alkoholisták folymatosan leköcsögdudázzák a hangszereinket..hahahahahah :) 

P.D.: Továbbra is rendszeres a sok külföldi turné? Melyik a legkedvesebb hely számodra, ahová évente visszatértek?

B.L.: Vannak rendesen, Szlovénia, Hercegovina, Horvátország, Szlovákia, Csehország……a legkedvesebb? A Belarusz turné.

P.D.: A régi tagjatok is szoktak néha vissza-vissza térni. Idén lesznek „nosztalgia-koncertek”?

B.L.: Nagyon szeretnék összehozni egy ekkora bulit, bár akkor többen lennénk, mint a száztagú cigányzenekar. Ha egyeztetésben összejönne, akkor feltétlen a Visegrádi palotajátékokon sütnénk el ezt a „nagyágyút”.

P.D.: Nagyon köszi a beszélgetést, és további sok-sok nagykoncertet kívánok a zenekarnak!

B.L.: Mi is nagyon köszönjük!

 

Akinek megtetszett a zenekar, és szeretne informálódni a koncertekről, megjelent albumokról, látogasson el a zenekar honlapjára: http://www.holloenek.hu/

Aki pedig facebookon szeretné megtalálni a zenekart, csatlakozzon a Hollóének Hungarica Régizene Együttes csoportjához itt.

A koncertjeikre pedig mindenkit szeretettel várnak, aki szeretne úgy tombolni mint egy metálkoncerten, és mindezt 7-800 évvel korábban tenni. 

2019_0418191557_var_img_0057.jpg

 

loading...


Szólj hozzá Te is!