2024-04-26 23:10:39, Boldog névnapot Ervin !
Kereés az oldalon

A karácsonyi vásárok különleges hangulata

Keszler Zsófia - 2018-12-25 10:00:00
Elv/érzek
advent karácsony karácsonyi vásár ünnep

A december beköszöntével már mindenki karácsonyi lázban ég, az emberek megosztják egymással az elképzeléseiket szép és békés ünnepeket tervezgetve, majd rohannak ajándékot vásárolni és egyéb tennivalókat intézni, készülődni. A sokszor fárasztóvá és frusztrálóvá vált ünnepi hangolódás közben azért ne felejtsük el a kikapcsolódást. Erre jó alkalom lehet egy adventi kirakodóvásár akár saját városunkban, vagy településünkön, de ha a körülmények engedik, távolabbi helyekre is elkalandozhatunk.

Az adventi és karácsonyi időszakhoz maradéktalanul hozzátartozik a vásárok hangulatos kivilágítása, a főtereken áradó a gyermekkor ízeit felelevenítő fahéjas kürtőskalács illat, a gőzölgő forralt bor és puncsmámor, ami átmelegít a dermesztő hidegben, és a kis bódék érdekesebbnél érdekesebb kézműves termékei.

A karácsonyi vásárok egyfajta különleges légkört idéznek elő, amely semmihez sem hasonlítható. Nincs is szebb, mint egy hideg téli estén a barátokkal, párunkkal vagy a családdal végigsétálni a standok között, vagy akár csak egy forró itallal a kezünkben beszélgetni és csodálni az ünnepi fényeket, felnézni az égre, a legfényesebb csillagokra. Ebben a meghitt hangulatban egy kicsit megáll az idő, elfelejthetjük a hétköznapok problémáit és kiszabadulhatunk a mókuskerékből. Ilyenkor valahogy jobban észrevesszük az apró kis csodákat és csak a pillanatban létezünk. Lelkünket átjárja a hit és az örömteli vágyakozás.
 
Ez a helyszín remek lehetőség egy rég nem látott barátokkal, családtagokkal közös időtöltésre. Főként, ha nem szeretnél stresszezni az ajándékokon, inkább valami aprósággal kedveskednél. Egy szeretett személy meghívása egy forralt borozásra a karácsonyi vásárba igazán kedves és örömteli meglepetés lehet számára, hiszen az élmény, és az együtt töltött idő a legszebb ajándék, amit adhatunk. Nem az a lényeg, ami a fa alatt, az ünnepi asztalon, vagy a féyesre kitakarított lakásban van, hanem az a meghittség és szeretet, amit képesek vagyunk a saját szívünkbe beengedni és átadni másoknak. Az igazi étkek nem a pénztárcánkban, hanem a pillanatokban és az élményekben rejlenek.

A karácsonyi készülődés nem úgy telt, mint ahogy eddig megszoktam, az otthonomtól távol töltöttem, mondhatni teljesen egyedül. Eleinte nem volt könnyű, de a helyi „Christmas Market” felfedezésével végül hozzám is elért az ünnepi hangulat. Még egyedül is felemelő volt végigsétálni a bódék között, apró ajándékokat válogatni, és közben elkortyolgatni a rénszarvasos bögréből a puncsot. Volt ennek az egésznek egy mesés, utánozhatatlan hangulata. Közben arra gondoltam, mennyire jó, hogy szerte a világon ragyognak a karácsonyi vásárok fényei, és velük együtt ragyog az én szívem is, mert arról álmodozom, hogy egyszer milyen jó lenne részt venni a karácsonyi vásárban a standok másik oldalán is mézeskalácsot és süteményeket árulva.

loading...


Szólj hozzá Te is!