2020-05-31 09:38:32, Boldog névnapot Angéla,Petronella !
Kereés az oldalon

Interjú egy megvilágosodott mesterrel

L.L. Taylor - 2019-06-22 10:00:00
Nem tabu
bölcs mester megvilágosodás Maharishi meditáció

A megvilágosodás nem olyan élmény, amelyből bárki számára könnyedén kijutna némi kis tapasztalás morzsa. Ráadásul napjainkban a spirituális ego túlzott táplálása, az ítélkezés és az elvárások kielégíthetetlen követelései mind-mind megnehezítik a valódi értelemben vett spiritualitás megélését. A maga egyszerűségével, békéjével és csodáival észrevétlenül lapul meg a rohanásban,s csak akkor vehetjük észre ha kellőképpen tudatosak és figyelmesek vagyunk. Ám mi van, ha az ég különleges sorsot szán nekünk? A nemes és egyúttal nehéz feladat pedig egy globális misszió, amelynek alapja a szeretet, a béke, a tisztelet és önmagunk minél mélyebb megismerésének a vágya? Maharishi Bhramananda Yogi Mester útja pontosan ezen értékek mentén halad. Célja pedig, hogy minél több olyan értéket és tudást adjon át, amelyek észrevétlenül simulnak a mindennapokba. A vele készült angol nyelvű interjú magyar fordítását a következőkben olvashatjátok:

 

HM: Őszintén szólva, nem készültem konkrét kérdéssel. Hiszem, hogy a beszélgetőfeleket a téma fogja vezetni, Ön pedig minden bizonnyal pontosan érzi, merre szükséges haladnunk. Mégis, indulásként arra kérem, meséljen nekünk a missziójáról.

MBY: Maharishi tulajdonképpen mindenkiért van. Az a célja, hogy visszafordítsa a hétköznap embereit önmaguk irányába. Ennek ma a legnagyobb akadálya a stressz. Ez a negatív állapot az egész bolygót behálózza. Már az egészen kicsi gyermekek megérzik a hatásait. Az idő előrehaladtával pedig csak egyre jobban elmélyülnek ennek a folyamatos készenlétnek az állapotában. Hiszen valójában erről van szó. Soha nincs megállás, nincs valódi pihenés. Az emberek képtelenek elégedettnek lenni, mindig el akarnak érni valamit. Ahogy megvalósítanak valamit, újabb és újabb célokért küzdenek. Ez rendben van. Ám tudni kell örülni az addigi eredményeknek is. Ráadásul alapvetően békés lényeknek születünk. A stressz átvett minta. Maharisi segít visszaállítani az elmét a természetes, békés állapotba, ez szintén tanulható folyamat. Bár az emlékeztető helytállóbb megfogalmazás.

 

HM: Ön szerint mely kérdés foglalkoztatja leginkább az embereket?

MBY:  Valójában nem a pénz és a hatalom a válasz erre. A "Ki vagyok én?" sokkal égetőbb téma. Annyi figyelmet és energiát fordítunk a körülöttünk létező világ felfedezésére. Kutatjuk a természetet, a világűrt, bizonyítunk, feltárunk ám a legbelső lényeg feltérképezését elhanyagoljuk. Árgus szemekkel figyeljük, hogy mi történik a szomszéd országban, a másik földrészen, ám azzal már nem törődünk, hogy bennünk mi zajlik...vagy miért. Pedig a válaszok valóban ott rejtőznek. Maharishi szeretné hozzásegíteni az embereket, hogy visszatérhessenek önmagukhoz...hiszen ha nem vagy jelen, akkor valójában nem vagy ott. Az életet csak így lehet élvezni igazából. S végül így lehet a boldogságot elérni. Ehhez pedig azt is fontos tudni, hogy mindenki máshogyan juthat el a sajátjához. Maharisi nem ad erre vonatkozó utasítást, szabályt, hanem abban segít, hogy az emberek önmagukhoz legyenek képesek visszatalálni.

 

HM: Mégis miért olyan nehéz az önmagunkkal való kapcsolat felépítése/visszaállítása?

MBY: Az emberek elhidegültek, kevésbé élik meg az érzelmeket. Így, mivel önmagukkal sincsenek jók kapcsolatban, másokkal is képtelenek kapcsolódni. Sokan a természetben való pihenéstől várják a regenerálódást, de aki belülről zajos, azt a természet ereje sem képes elcsendesíteni. Ez is egyéni feladat. Mindig ugyanaz a válasz és a lényeg: önmagunk felfedezése. Ennek legkiválóbb eszköze a meditáció.

 

HM: Hogyan látja a legszorosabb köteléket, a család kapcsolatát, ma?

MBY: A tisztelet a legfontosabb érték egy családban. Ám ha ítélkezünk a megértés és elfogadás helyett, a tisztelet idővel megszűnik. Ez szintén stresszt szül, majd elhidegüléshez vezet. Az embereknek sokkal inkább meg kellene érteniük a másikat egy családban. Hiszen ha a szeretteinkkel nem tudunk megfelelően bánni, hogyan tudnánk ezt megtenni a többi emberrel? És hogyan várhatnánk el másoktól?

A kisgyermeknek, az idős embernek is kijár a tisztelet. Egyszóval mindenkinek. Minden ember jó úgy ahogyan van, nem tökéletes, de különleges és egyedi. A különbözőségeinktől vagyunk azok, akik. A tisztelet ennek az elfogadását jelenti.

 

HM: Mit üzenne az embereknek ezen az interjún keresztül?

MBY: Az élet rövid, így élvezzék. Kóstoljanak meg mindent amit szeretnének, aludjanak olyan békésen, mint a kisbabák. Ne azzal töltsék az időt, hogy mások felett ítélkeznek, hiszen minden változik, így idővel a véleményekkel is ez történik. Figyeljenek, hallgassanak befelé...sok szerencsét! :)

 

2019_0613201732_mby_2958.jpg

Néhány szó Maharishi Mesterről:

Dél-Indiában született. Évekig dolgozott a pénzügyi szektorban, majd egy napon úgy érezte, hogy sokkal nemesebb céllal született a földre. Engedve a hívásnak rálépett egy különleges útra. Azóta is járja a világot és igyekszik minél több emberhez eljutni, hogy segíthessen. Feleségével két gyermeket nevel. Kiválóan ismeri a hétköznapo kérdéseit, problémáit, hiszen maga is tapasztalta őket. Megközelíthető, szerethető, hiteles. Talán ezek egy valódi mester legfontosabb ismertető jegyei....

loading...


Szólj hozzá Te is!