2024-07-22 17:20:06, Boldog névnapot Magdolna !
Kereés az oldalon

Rúd körül tekergő tévhitek avagy a valóság az én szememmel II.

L.L. Taylor - 2019-02-01 10:00:00
Nem tabu
rúdtörténelem rúdsport rúdtánc atléták tévhitek

Az első részben a saját tapasztalataim és benyomásaim alapján szerettem volna egy képet mutatni arról, hogy valójában mit is jelent a „rudazás.” Most pedig további konkrétumokkal igyekszem közelebb vinni az olvasókhoz ezt az elképesztő sportot.

 

Egy kis történelem

Mindennek van kezdete, múltja, így ennek a különleges sportnak is. Szigorúan véve az akrobatikus mozgások „családjába” tartozik, megjelenése pedig korántsem a füstös kocsmák és titokzatos bárok pultjaihoz köthető. Egy ámulatbaejtő közegben született: a cirkuszban. A sátrak tartópillérein bemutatott, lélegzetelállító, a gravitáció törvényeit meghazudtoló és az emberi test korlátait könnyűszerrel ledöntő mutatványok számítanak a „valódi kezdetnek.” Korábban is számos „gumiember” és hihetetlen hajlékonyságú, erejű tehetség gazdagította ezt a szórakoztató közeget, ám az 1900-as évektől még aktívabban használták a „varázsvilágot” rejtő szerkezetet a produkciók bemutatásához. A műfaj ekkoriban élte virágkorát, így hamar fejlődésnek indultak a konstrukciók is (sátrak, pódiumok, eszközök), gazdagabb lehetőséget biztosítva a minél színesebb műsorokhoz.

 

Rúd: SPORT vagy TÁNC ? Hol a különbség?

Álszentség lenne éles határvonalat húzni közöttük, mégis szükséges némi különbséget tenni. Bár fontos megjegyezni, hogy alapvetően a két fogalom manapság már összecseng és ugyanúgy a sport felfogásra mutat (szerencsére). Előbbi esetében a kecsesség, tornász, jóga, erőelemek valamint a balett és ritmikus gimnasztika mozdulatai forrnak össze, szinte végtelenül variálható módokon. A hangsúly elsősorban a fizikai erő, hajlékonyság és egyensúly hármasának egy gyönyörű kivitelezésben történő átadásán (és megélésén!) van, legyen szó egyetlen elemről vagy akár összekötésekről. ( Folyamatos mozgásban lenni az eszközön.) A lelki oldalt az összpontosítás, testtudat fejlődése, egyensúlyérzék finomodása, kitartás, tanulás, szintlépés erősíti. 

A rúdtánc fogalma azonban könnyen siklik egy bujább, érzéki értelmezés felé, hiányos öltözetű, a vágyat korbácsoló kisugárzással megáldott nő-képek irányába. Meg kell jegyezzem, hogy a kéjes tekergés ebben az esetben sem teljesen helytálló „elképzelés.” A diszkrét elnevezésű „exotic pole” irányzat ötvözi a hagyományos értelemben vett rúdsport és a pikánsabb verzió elemeit, megnyilvánulásait, de a kihívó performance mögött ugyanúgy ott a fizikai teljesítmény. Tehát akármilyen szexi az az emelés, spárga, forgás, mászás, mellette jelen van a magabiztos erő és gondos kivitelezés. Ebből a szemszögből pedig valójában a „rúdtánc” sem olyan egyszerű feladat…

 

„A rudazás nem való akárkinek!” Márpedig de!

2019_0126102144_pole-dance-2862307_960_720.jpg

Félelmetes, hogy az emberek mennyire képesek saját álmeggyőződéseik és téves hitrendszereik béklyóiban egész életeket leélni. Mondjuk, ezek létjogosultságát az ego által teremtett tökéletesség-mánia fullasztó környezete nemhogy igazolja, szinte napról napra erősíti… Az egyik legáltalánosabb tévhit, hogy ezt a sportot kizárólag a madárcsontozatú, 45-50 kg-os, prímabalerina tulajdonságokkal megáldott nők és lányok űzhetik…. Az igazság kedvéért elmondom, hogy ilyen mese-lények is élnek közöttünk és a legtöbbször az ő képeik, videóik inspirálják az ember halandó-rudas lányát egy új elem, összekötés megtanulására, de…

nem elvárás

- a kifogástalan insta-body

- a sportos (lehetőleg tornász, ritmikus gimnasztika vagy balettos) előélet

- hogy maximum 35 éves és annál csak fiatalabb legyen a sportoló

- egy atlétáét megszégyenítő erőnlét

+1: nem kizárólag a Nők sportja (Bizony Uraim! Férfiak is szép számmal vannak jelen a rúd világában, méghozzá nem a nézőtéren, hanem a „függőleges oldalon”!)

 

Tények

• Mivel szintről szintre épül (ez is), a BÁRMILYEN testnek megvan a lehetősége, hogy fokozatosan szokjon hozzá a terheléshez. Vagyis észrevétlenül, mégis az egyén SAJÁT haladási tempójának megfelelően fog fejlődni az erőnlét, hajlékonyság.

• Ugyebár saját testsúlyos edzést végzünk. Minden területet átmozgatunk, mindent használunk. Akadnak esetek, melyekben a technika, illetve a gravitációval, egyensúllyal történő trükközés egy-egy elem titka. Így akkor is sikerülhet valami, ha a „nagy könyv” szerint még nem vagyunk elég erősek hozzá.

• Nem tilos, de alapvetően nem is szükséges plusz edzőtermi „munka” a minél gyorsabb megerősödéshez. A türelem legalább akkora jelentőséggel bír, mint az erő.

• Valódi kudarcok nincsenek, csak beérési idő.

• Egyetlen megingathatatlan tényező szükséges ehhez a sporthoz: a kitartás. Akkor is, ha már századjára próbáljuk az elemet…ha még mindig nincs meg a spárga…ha továbbra is fáj itt és ott…mert nincs annál csodálatosabb, önbizalom-szeretgetőbb élmény, mint amikor végre összejön. (Az én kedvenceim 3 év után is az erőelemek. Íme kettő:)

2019_0126102545_img_20180420_163622_2.jpg 2019_0126102837_img_20180620_175348_1.jpg

( A fotók a tulajdonomat képezik, engedély nélküli használatuk tilos.)

A valóságra vagy kíváncsi? Nézz be egy órára a közeledben! Akkor látni fogod, hogy ahány jelenlévő, annyi testalkat és személyiség… és annyiféle korosztály. Képzeld! Olyan negyvenes, ötvenes versenyzők szereztek már bajnoki címeket, helyezéseket, akik mindössze néhány évvel korábban szerettek bele a rudazásba! (És előtte egyáltalán nem vagy csak keveset sportoltak!) Lehetsz édesanya, nagymama, egyedülálló, vezető, beosztott, szeplős, pattanásos,vékony, duci, szőke, barna, tetovált, de akár pasi is…

A rúd mindenkinek és bárkinek való… itt nem a különbségeink kapnak hangsúlyt, hanem azok a csodálatos, rejtett lehetőségek, amiket ez a különleges mozgásforma képes előhozni belőlünk…és persze az összetartó erő, a sport szeretete. Csak Te számítasz és az önmagadba vetett hited! Abban pedig biztos lehetsz, hogy a tested mellett ez a „terület” is olyan módon fog fejlődni, ahogy talán soha nem is remélted…

 

Ha szívesen informálódnál még a témában, a következőkben adok néhány nevet, melyeket érdemes beírnod a keresőbe.

Kis hazánk berkein belül:

Marosvölgyi Noémi – rúdatléta; 4X Magyar Bajnok, 1X Art Bajnok, 2X Pole Artistic Hungary győztes, European World Pole Sport Globe Winner, EAPAU egyéni első hely, duóban pedig második (EB-Prága), WAAPA egyéniben, duóban első hely (VB-Riga)

Bódi Gyöngyi50+ rúdatléta és légtornász; 3X Magyar Bajnok Master 50+ kategória (a 2018-as győzelem mellé VB kvalifikáció is társul), világranglista 10. hely Master 50+ kategóriában, World Pole Sport Championship Master 50+ VII. hely, Pole Play Open Rúdsport Bajnokság 2018 Senior 40+ III.hely, Lupa Beach Pole Cup 2018 II.hely, Pole and Aerial kupa 2018 II. hely, MALESZ Magyar Bajnokság Senior 40+ I.hely

Holoda Péter - táncos, színész, sportoló, rúdművész; Artistic Pole Competition győztes, egyik legnépeszerűbb videója 10 milliós megtekintésnek örvend

 

Nemzetközi kitekintés:

Eda Merbury – plus size rúdsportoló

Evgeny Greshilov – 3X világbajnok férfi rúdatléta

Greta Pontarelli – 67 (!) éves rúdatléta; 6x Pole Art (művészeti kategória) világbajnok

loading...


Szólj hozzá Te is!