2022-08-19 21:55:27, Boldog névnapot Huba !
Kereés az oldalon

Előzd meg a bajt!-Parti drogok

Németh Klaudia - 2017-07-07 12:00:00
Aktuál
drogok illegális szerek fesztiválok szórakozóhelyek bulik disco parti drogok elővigyázatosság hogyan előzzem meg hogy bedrogozzanak hogyan lehetek elővigyázatos honnan tudom hogy bedrogoztak illegális piac Sound

Itt a fesztiválszezon. Az emberek és legfőképpen a fiatalok ilyenkor buliból-buliba és fesztiválokra járnak. Nekünk sem kell messzire menni, hogy szembe találjuk magunkat egy-egy parti drogos botránnyal. Sajnos az illegális szereket árulók már szakosodtak ezekre a rendezvényekre és komoly pénzszerzési forma számukra egy-egy fesztivál. Vajon tudják ezt a szervezők? Feltételezem igen, ez egyfajta nyílt titok, amely ellen nagyon nehéz tenni ebben a világban bármit is. Tud róla a rendőrség? Igen, de ha minden dílert börtönbe zárnának a magyar börtönök erősen túlterheltek lennének. Jelenleg ebben az országban semmilyen hatósági szerv nem tud megvédeni igazán. Csakis magadon tudsz segíteni. Ami elkeserítő, de egyben elkerülhetetlen is. 

Itt a Balaton Sound és tavaly a sajtó az ott történt botrányoktól volt hangos. Jó magyar módjára mindenki a másikra mutogatott. A lányok viselkedését hosszasan elemezték, az előadók cselekedeteit pedig szintén kellően kivesézték. Ment a "bezzegelés" rendesen a témával kapcsolatban. Mert ha a lányok nem így öltöznek, mert ha a lányok nem drogoznának, mert ha az előadók nem lennének ennyire elszállva maguktól, mert ha az egész egészen máshogy történet volna. 

Tévhit, hogy a valódi probléma, a drog külsőhöz, ruházathoz, viselkedéshez kötött dolog lenne. Abszolút nem az! A parti drogokkal egy ártalmatlannak induló szórakozás alatt is összefuthatunk, és amúgy sincs jogunk megítélni másokat. Személyesen is szembe találkoztam már a problémával, átélhettem mennyire kiszolgáltatott helyzet is egy ilyen szituáció. Kamaszként egy tízezres városban buliztam, ahol megittam egy gyenge italt. Kis idő múlva a világ forogni kezdett és a srác, aki ott volt velünk visszament a pulthoz, mert a húga is rosszul lett. A pulton szemmel látható volt a porok nyoma. Ki tette bele? Tényleg beletették? Egyikre sem kaptam soha választ, mert elvittek minket a helyszínről és vigyáztak ránk, míg jobban lettünk. A konklúziót azonban levontam. 

2017_0705145649_tablets-1001224_960_720.jpg

Nem mondom, hogy a rendszer 100 %-os és mindentől meg tudom magamat óvni, de azóta nem történt velem hasonló eset. De nem ment el a kedvem a szórakozástól ettől a történettől. Viszont bizonyos dolgokra már odafigyelek! 

1) Soha ne hagyd magára az italodat

Jó szokása a fiataloknak, hogy egy asztalt lefoglalnak maguknak, ahol iszogatnak. Abban a pillanatban, amikor meghallják a kedvenc számukat a discoban, rohannak és tombolnak egy nagyot. A szám végén visszaülnek a helyükre, és tovább szürcsölik az italukat. Az egyik legnagyobb lehetőség ebben az esetben van drogot csempészni egy italba! Elsétálva csak belepottyantanak egy apró pirulát, és egy kis idő múlva senki sem érti, mi is történt. Vidd magaddal az italodat! Soha ne hagyd felügyelet nélkül! Inkább boruljon ki, de ne hagyj lehetőséget annak, hogy áldozat légy!

2) Csak bontatlan alkohol!

Egy időben csakis sört ittam a bulikban, mert azt a szemem előtt bontották fel és végig tudtam nézni ezt a folyamatot. Viszont ha nem üveges italt kérsz, akkor mindig nagyon figyelj. Ha a pultos nagyon takarja az italodat, akkor inkább ne fogadd el. Ha a belső helyiségbe megy érte és nem előtted bontja ki, akkor se fogadd el! Ha pedig több piát rendeltél és a pultra pakolja, egy pillanatra se veszítsd azokat szem elől! Különben életbe lép az egyes pont!

3) Soha ne bulizz egyedül!

Én már nagyon fiatalon eljártam bulizni, de íratlan szabály volt, hogy sokan mentünk, és soha nem hagytuk el egymást. Ha kellett, a koncertről 10-en jöttünk ki, mert egynek mosdóba kellett mennie, de akkor sem hagytuk meg azt a lehetőséget, hogy bárkinek baja legyen. Egy csoportban sokkal nagyobb biztonságban vagy, mintha elmászkálsz egyedül! Vigyázzatok egymásra! Ehhez persze az is szükséges, hogy legyen köztetek olyan is, aki nem talaj részeg. Erre azért figyeljetek!

4) Ne fogadj el italt!

Persze sok pasi így fog neked udvarolni, és manapság a hölgyek is így akarnak bevágódni. De idegentől soha ne fogadj el italt! Főleg ne úgy, hogy nem mész oda vele a pulthoz. Az illető által becsempészett, előre bekevert ital pedig az utolsó ötleted legyen, amit megkóstolsz. Ha a srác csak kedveskedni akar, és szimpatikus vagy neki, akkor megérti, hogy csupán óvatos vagy. Ha viszont így akar áldozattá tenni, akkor egy újabb problémát hárítottál el. Ha már italozni akartok, akkor együtt menjetek a pulthoz, kérjétek ki az italt és folyamatosan figyeljetek rá. Pont úgy, mint ahogy a kettes pontban írtam!

5) A jövő!

Bár még messze van, de nem rég három fiatal lány egy olyan szívószálat fejlesztett ki, amely ki tudja mutatni, ha az italban parti drog található. Bizonyos összetevőkre ugyanis a szívószál egy sávban kékre színeződik. Az elképzelést pedig egyre többen támogatják és nem is alaptalanul. Bár ez sem nyújt 100 %-os biztonságot, azért biztonságosabb, mint eddig sok más elméleti ötlet. 

Ezek a pontok csupán elővigyázatosságok, amelyek mellett szinte ugyanúgy történhetnek "véletlen" esetek sajnos. A drog ipar borzalmas tempóban fejlődik. Egyes drogok már elterjednek az illegális piacon és évek telnek el, mire beazonosítják és be tudják tiltani ezeket a szereket. Szintetikus anyagokból előállított " kamu füvek" hatóanyag mennyisége pedig hatalmas skálán mozog. Ha úgy érzed, valamit az italodba tettek, azonnal fordulj orvoshoz, hagyd el a helyszínt és soha ne félj beszélni róla. A világ tele van olyan emberekkel, akik az áldozatokat hibáztatják, de tudnod kell, hogy soha nem a te hibád, ha veled is megtörténik a baj! Ne félj beszélni róla, mert talán az a leghatásosabb "ellenkampány" a fiatalok körében, és ha egy embernél elérted, hogy elővigyázatosabb legyen, vagy lemondjon a szerekről, amikre nincs szüksége, akkor már megérte! Akkor is, ha valójában nem védheted meg!

loading...


Szólj hozzá Te is!