2021-06-25 00:43:41, Boldog névnapot Vilmos !
Kereés az oldalon

Hurrá, nyaralunk! - és ami mögötte van

Komáromy Mariann - 2017-07-14 10:00:00
Aktuál
nyaralás téli nyaralás büdzsé cafateria-rendszer nyaralások száma nyaralási statisztika költségkeret olcsón nyaralni egy napos kirándulások

A nyaralás nem mindig a nyarat jelenti. Lehet télen, melegebb de akár hidegebb éghajlaton is. Lehet a köztes évszakokban, hiszen nem mindenki szereti és viseli el a negyven fokos hőséget, égető napsütést. Ez nem a "7 dolog, amit feltétlenül magaddal kell vinned ha nyaralni mész" poszt lesz, hanem saját nézőpontról szól, arról, hogyan látom a magyarországi helyzetet.

Pár napra, vagy akár egyre is igen nehezére esik az embereknek kimozdulni, ha végre szabad és nem a mindennapi malomkereket tapossa. Magyarországon a családok - de az egyedülállók is - nemigen engedhetik meg maguknak, hogy négy-öt csillagos szállodákban, félpanzióval vagy teljes ellátással egy hetet eltöltsenek a kiválasztott településen, hiszen még az olcsó szállások és üdülőhelyek is tartogathatnak váratlan kiadásokat, nem is beszélve a költőpénzről. Nehezen bekalkulálható a büdzsé, főleg, ha gyerek is van - itt nem a huszadik értelmetlen kütyü megvételéről beszélek.

2017_0710125218_leave-1522000_960_720.jpg

A nők számára pedig nem mindig nyaralás, ami annak tűnik, hiszen az olcsón kibérelt - például balatoni - nyaralóban el kell látni a családot, bevásárolni, főzni kell, mert költséghatékonyabb megoldás, mint minden nap háromszor étteremben, büfében, lángososnál enni. Ennek fényében az otthon megszokott napi rutint visszük magunkkal, s míg párunk a gyerekekkel pancsol és játszik - esetleg ő is beszáll(hatna) a mókuskerékbe - mi szendvicsgyártó géppé változunk, a kávét termoszban visszük a strandra, az üdítőt pedig előre megvesszük, hogy ne a helyszínen adjunk ki deciliterenként 3-500 Ft-ot. Miközben fejben számolunk, folyamatosan arra gondolunk, vajon elég lesz-e a konyhapénz a hónap végéig, illetve kivitelezhető legyen egy esetleges extra kiadás is.

Bár a statisztikák azt mutatják, hogy nőtt az elmúlt években a belföldön, különböző szállodákban - legfőképpen utalványt elfogadó helyeken - a turizmus, mégis sok család kényszerül az otthon maradásra, hiszen a cafateria-rendszer nem minden munkahelyen adott, illetve a munkabérek is hagynak némi kívánni valót maguk után. Bár a helyzet bíztatónak tűnik - a statisztikák alapján - mégis sok jövőbeli felnőtt, dolgozó ember nem mondhatja el magáról, hogy gyerekként akár egyszer is megadatott neki a felhőtlen játék és az élet élvezete bármilyen víz partján, legyen az természetes vagy klórozott.

Pedig nem csupán a nyaralás a tét, hiszen az évben 365 nap áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy igazán lazítsunk. Pozitív oldala a rengeteg élmény, a világlátás, saját országunk vagy más országok kultúrájának felfedezése, új emberek megismerése. Ha kikapcsolódni megyünk akár egy napra is, az valóban felhőtlen szórakozás legyen, a mindennapok posványát hagyjuk magunk mögött, elvégre azokkal megyünk a világot felfedezni, akiket szeretünk.

loading...


Szólj hozzá Te is!