2020-11-25 18:37:00, Boldog névnapot Katalin !
Kereés az oldalon

Rendben, igazad van.

Deák Dóra - 2017-05-19 10:00:00
Pszicho
vita látásmód szemszög győzelem igazság

"Rendben, igazad van."

Belátni azt, hogy a másiknak van igaza, nem egyszerű. Főleg akkor nem, ha meg vagy győződve saját igazadról. Elfogadni a másik véleményét nem azt jelenti, hogy te tévedsz. Csupán annyit jelent, hogy látod, miért ragaszkodik a másik a saját nézetéhez. Talán ez most bonyolultnak tűnhet. Megpróbálom egy egyszerű példán át elmagyarázni.

 

2017_0420144422_number-437924_1280.jpg

 

Kis asztal, két egymással szemben elhelyezkedő szék. Az egyiken te ülsz, a másikon az épp aktuális vitapartner. Az asztal üres, csupán egyetlen szám van felfestve rá. Egy 6-os. Kitalálod, mi a vita tárgya? A veled szemben ülő elvakultan, ingerülten emeli fel a hangját, mert nem ért téged. Mégis, hogy nem látod a 9-es számot az asztallapon? Hiszen ott van. Ennél egyértelműbb nem is lehetne. Valami gond lehet a szemeddel, vagy kimaradt az iskola első 3 éve? Te szegény, biztosan ezért kevered a számokat és állítod, hogy egy másik szám van ott. Hiszen ilyen egyértelmű dologban nem tévedhet, igaz? Mindig azt mondják, hogy csak a saját szemednek higgy, vagy micsoda...

Annyira a saját igazára koncentrál, hogy bele sem gondol, teljesen más nézőpontból látjátok azt a bizonyos számot. Mert ami neki 9-es, az neked attól még 6-os.

Igazad van. De én sem tévedek. Tehát vagy mindkettőnknek igaza van, vagy tévedünk. Minden csak azon múlik, hogy képes vagy-e egy kicsit más szemszögből látni a dolgokat. Hogy hajlandó vagy-e meglátni azt, amit mások látnak. Még akkor is, ha nem az a megszokott szemlélet és talán túl kell látnod a határaidon.

Melyik a jobb: a 6-os, a 9-es? Vagy esetleg az, ha mindkettőt képes vagy látni, ezáltal megérted és talán még el is tudod fogadni az ellenérveket?

Az, hogy "megnyerünk" egy vitát, korántsem jelenti azt, hogy többek lennénk a másiknál. Sőt! A vitapartner talán azért adta be a kulcsot, mert egy idő után rájött, nem tud rávenni arra, hogy az ő nézőpontjából lásd a dolgot és megértsd Őt. Ezért inkább csak annyit mond:

"Rendben, igazad van."

Te persze rögtön hiszel neki, a büszkeségedtől és az apró győzelem mámorító ízétől ugyanis észre sem veszed, hogy valójában Ő sem téved!

loading...


Szólj hozzá Te is!