2020-07-11 22:01:19, Boldog névnapot Nóra,Lili !
Kereés az oldalon

A 10 legtahóbb szakma

Pásztor Dániel - 2020-06-09 10:00:00
Beszéljünk másról
10 szakma 10 legnagyobb szégyene.

10 szakma 10 legtahóbb képviselője

 

Figyelem: a következő írásnak nem célja, és nem is lehet, kompletten szakmák megítélése, negatív általánosítása egy-egy rossz képviselőjük alapján. Mindössze feltárunk olyan élethelyzeteket, szituációkat, ahol bizony jellegzetesen bosszúságot tudnak okozni nagy gyakorisággal ezen szakmák képviselői. Nagy valószínűséggel akadt már bosszúságunk egy-egy szolgáltatást nyújtó személlyel, a de a következőkben az a közös, hogy a személyes tapasztalatok nagyon sokszor csak erre a tíz szakmára mutatnak, és az embertípusai összetéveszthetetlenek, sőt, sokszor a szakma alapján kiismerhetők, mert az elvárt képességek szintje a képzésekben, attitűdökben valószínűleg egységesen alacsonyak. Ezen kívül sajátosan vonzanak jellembeli fogyatékossággal élő embertípusokat, amelyek akarva-akaratlan elkezdenek a szakma irányában negatív megítélést kiváltani az emberekből, amelyen sajnos nem kell csodálkozni. További közös jellemző bennük, hogy a hatalomvágy kiélése az ügyfeleken valamilyen formában egészen bestiális módon nyilvánul meg, továbbá a primitivitás, a pénzlehúzás, és átverés művészei. Hiába vannak ezeknek a szakmáknak is hozzáértő, kiváló képviselői, sajnos olyannyira telítettek kevésbé kiváló kollégákkal, hogy az ember nem tud elmenni ezek mellett a jelenségek mellett, és kikívánkozik belőle. Lássuk tehát!

 

1. Biztonsági őr

Szinte szétrobbantja a visszafojtott agresszió. Alig várja, hogy végre kidobhasson valakit, és jól elagyabugyálhassa, mert talált rá „jogalapot”, és megfelelő szintén balhés alanyt. Frusztrációkkal teli, rossz családi körülményekből jött alak, jóadag skinhead, meg ultra múlttal. Szabadidejében focidrukker, és csapatemblémás sálakkal lógnak a szekrényében, a bomberdzseki mellett. Samponra nem is kell költeni mert kopasz.

 

2. Taxisofőr

A megoldjuk okosba-surmók tipikus példája. Az utast mindig próbálja ott átverni, ahol lehet, szétpörgetve a taxiórát, és ha négyezer forint a számla, és tízezezressel fizetsz, akkor még ahhoz is van pofája, hogy megkérdezze: „ötezerből jóvagyok tesó?”. A forgalomban pedig az autósok között a legbunkóbb, gyalogost 10 éve nem engedett át a zebrán, és még ráddudálni is van pofája. Többek között neki köszönhető, hogy azt gondolják: a magyar autós a legbunkóbb a világon.

 

3. Biztosítási ügynök, MLM ügynök

A pszichopatáknak testreszabott foglalkozás lehet. Ki akarja dumálni belőled az összes pénzt, mert hajtja a jutalékvágy (ami a céget, munkáltatót is minősíti). Nincsen pénze, de mindenáron meg akar gazdagodni, és estére csak zsíroskenyér van, de akkor is öltönyben feszít, és színlelni akarja a pénzembert. Igyekszik úgy manipulálni, hogy igazán hülyének érezd magad, ha nem kérsz a szuper, visszautasíthatatlan ajánlatából. Súlyosabb formája az MLM ügynök, mert míg biztosításra valóban szükség is van, addig az MLM rendszer tökéletes csalás, és ezt gyakran a beszervező MLM-es is tudja, és lelkiismeretlenül belevigyorog a képedbe és átver.

 

4. Kocsmatulajdonos (hasitasis vállalkozó)

A hasitasi-megoldjuk okosba kategória iskolapéldája. A saját haszna érdekében üzletének minden részét megoldja okosba. A pultoslánynak adott éhbért is. A kocsmában fellépő zenekart, meg nemhogy kifizeti, egyenesen ő kér pénzt! Az igazi haszonleső suttyó, aki a kocsmát is kéz alatt vette valami politikustól. Letorkollja a pultoslányt, ha túl sok sör fogyott el, ami nem volt megvizezve rendesen. De még a tömények üvegjébe is vizet öntet.

 

5. Pincér

Az úrhatnámság tanulatlanul. Koktélivás, kultúra, és luxus-imitáció neveltetés nélkül. Csak mert a munkaruhája hasonlít a gazdagokéra királynak hiszi magát, és megengedi magának, hogy tahó paraszt legyen a vendéggel, és közben sznobkodjon is, de a whiskyfajtákat se tudja megkülönböztetni. Neki van öltönyös napszemüveges profilképe, de már a második képen lebukik a köténnyel a derekán.

 

6. Vadász

A legfelelőtlenebb alkoholista halálos fegyverrel felszerelve. Nem tartja gondnak, ha pálinkázik puskával a kezében. Hajnali négykor a magaslesen nem látja senki, ezért nincs akadálya jól berúgni, és lövöldözni mindenre, ami él és mozog. Legitimálja magát azzal, hogy egy ősi foglalkozást űz, és azt is megtoldja két-három felessel. Aztán úrhatnámul kiöltözve elmegy mulatósra berúgni a „vadászbálba”.

 

7. Gépjárművezető Oktató

A proli, aki pedagógusnak érzi magát, és mindenhatónak, mert még egyetem se kell neki, hogy taníthasson egy rettentően komplex kompetenciaegyüttest. Ha fiú vagy, és már nem úgy mentél vezetni, hogy szarrá rallyztad magad a faterral a szántásban egy forgalomból kivont Ladával, akkor szétüvölti a fejed. Egyetlen esetben hajlandó csak normálisan nyújtani azt a szolgáltatást, amiért pénzt ad ki az ember: ha lány vagy, jó mellekkel, és szűk fehér női nadrág alatt feszül a falatnyi tanga. Ha hajlandó vagy orálisan ellenszolgáltatni, még az óra is ingyen van. Minden más esetben fel van háborodva, hogy neki valóban oktatni is tudni kellene, mert azt hiszi, az összes ami kell ahhoz, hogy tanárrá váljon: elvégzi a tanfolyamot, és beszereltetni a pedálokat az anyósülésbe a szarabbik Opeljébe.

 

8. Építőipari munkás

Kisebbségi komplexusai miatt beszólogat mindenkinek, akinek nem tetszik a képe, aki elhalad az építkezés mellett. Bátorságát a féldecis, olcsó kisrakétából szedi. Beszélni, pofázni szeret arról, hogy milyen hülyék a diplomások, meg lusták, mert nem akarnak lapátolni, meg rendes kétkezi munkát végezni. Ő is dolgozni ment, ahelyett hogy hülyeségeket tanult volna (miután tinédzserként kiitta magát a szakmunkásképzőből is). Ha nő vagy, és elmész az építkezés mellett, részletes, keresetlen szavakba öntött szexuális ajánlatot tesz, amit, ha nem fogadsz jó képpel, mint a legköltőibb bókot, akkor bizonyosan megállapítja, hogy prostituált vagy. Majd egy szisszenő sörrel nyugtázza, ezután a focimeccsről kezd szakértő diskurálásba, ami ha nem érdekel, nem vagy férfi.

 

9. Ügyintéző

Szinte megvadulva él vissza a kis hatalmával. Rendkívüli módon élvezi a megadatott kis hierarchiát különösen, ha munkaügyi központban dolgozik. Minden egyes mondatával érezteti mekkora nagy senki vagy, és abban a 10-20 perc ügyintézésben neked úgy kell ugrálnod, ahogy ő fütyül, ha ki vagy neki szolgáltatva. Közben el kell tűrni a hivatalos-modoroskodó burkolt, vagy nyílt sértegetéseket. Cserébe elvárja, hogy minden egyes pecsétemelgetésért, papírmunkáért messzemenőkig hálás légy. Viseld el a hivatalban eltorzult személyiséget, csak mert őt is ugráltatja a főnöke.

 

10. Végrehajtó

Az erkölcsi pokol legmélyebb bugyrát járja az, aki ilyesmire adja a fejét. A lelkiismeretlen hatalommánia, a bestiális személyiség megtestesülése. A kiszolgáltatott személyen való uralkodás kéjes örömével osztja ki, ugráltatja, vagy éppen karhatalommal kilakoltatja a balsosra jutott szerencsétlent. Nincs az az erkölcsi magyarázat, ami bármilyen szinten megállna még a törvény adta jogok alapján sem. Méltán viseli a legrontóbb, legtövisesebb koronát. Alku magával az ördöggel a kárhozat útján.

 

Habár mindezek alaptalan sztereotípiáknak tűnnek, sajnos naponta találkozni ezekkel a jelenségekkel.

Talán a jövőben, némi fejlődésre való igény, akarat segíthet ezeket visszaszorítani.

Addig is: elnézést kérünk mindenkitől, akinek sértő volt ez.

loading...


Szólj hozzá Te is!