2024-06-18 06:36:19, Boldog névnapot Arnold,Levente !
Kereés az oldalon

Interjú a San Lazaro Állatvédő Alapítvánnyal

Pásztor Dániel - 2021-02-10 00:00:00
Beszéljünk másról
állat védelem kedvenc kutya cica életek sorsok állatvédelem

Mivel magazinunk hisz az olyan értékekben, amely szívén viseli az emberek mellett az állatok életét és sorsát, szívesen támogat és mutat be olyan szervezeteket, civil kezdeményezéseket, amelyek segítenek a nehezebb sorsra jutott házi kedvenceken.

Most a San Lazaro Állatvédő Alapítvánnyal készített interjút olvashatjátok:

 

2021_0203193113_145872780_790223225185263_8531937331621452769_n.jpg

 

1. Kik vagytok? Mikor alakultatok?

Mi vagyunk a San Lazaro Állatvédő Alapítvány harcosai, csapatunk 2018 januárjában Nógrád megyében állt össze. Alapító tagjaink több éves állatmentési tapasztalattal rendelkeznek, akik addig civilként végezték a segítő munkát, de azóta úgy döntöttünk, hivatalosan is a legelesettebbek, a beszélni nem tudók hangjai leszünk. Minden lehetőséget felkutatunk, minden energiát mozgósítunk azért, hogy a Balassagyarmaton és környékén élő nehéz sorsú állatokon segítsünk.

2. Hogyan jött létre az egyesület? Kinek az ötlete volt? Mely személyes élmények adták a döntést erről?

Nincs kifejezetten egy konkrét esemény, amely az alapítvány alakulásához vezetett. Sajnos a szükség nagy úr, így már a megalakulás előtt is zajlottak a mentések. Ekkor még külön-külön minden alapító tag saját zsebből, egyedül mentette az állatokat, de előfordultak olyan esetek is, amelyekben egymás segítségét kértük. A sokadik ilyen eset alkalmával merült fel az a gondolat, hogy jó lenne hivatalosan, egy csapatként intézkedni a továbbiakban, így létrehoztuk az alapítványt. Névadónkként azért Szent Lázárt választottuk, mert többek között ő a kóbor kutyák védőszentje is. 

2021_0205131102_petro1.jpg

3. Mivel foglalkoztok? Mi volt a fő motivációtok? Mi, illetve ki az egyesület „motorja”?

Kis csapatunk tagjai munka és egyéb teendők mellett, kizárólag szabadidejükben látják el az állatmentési feladatokat. Ez gyakran azt jelenti, hogy éjszakákba nyúlóan, hétvégéken vagy ünnepnapokon is talpon vagyunk, hogy például egy súlyosan sérült madarat, cicát vigyünk az állatkórházba vagy egy elkóborolt kutyust hazajuttassunk a gazdájához.

2021_0205131102_petro2.jpg

Fő motivációink:

- a sok-sok ártatlan lélek, mely megmentésre vár;

- egy-egy mentett állat szemének csillogása vagy szomorú hozzánkbújása;

- a tenni akarás és az összefogás egyvelege;

- az emberek szemének felnyitása, hisz tudjuk: a kutyák és macskák ivartalanításával rengeteg szenvedés elkerülhető, és erről igyekszünk minél több gazdit meggyőzni és hozzásegíteni.

Nekünk nem lenne élhető az életünk, ha elmennénk a szenvedő állatok mellett. Általában (szerencsére) elég, ha elkezdjük a mentési folyamatot, a köz mellénk áll. Természetesen erre nekünk is vannak negatív példáink az általános nyugat-nógrádi állattartási kultúrának köszönhetően: már számon sem tartjuk mennyi esetben kaptunk fenyegetést, mennyi esetben kellett harcolni a gazdával egy-egy életért, mert szerinte mindennapos a húsba vájódott lánc. "Jóvanazúgy." Szerintünk nem. Sehol és semmilyen esetben sem. Ezért nem fogjuk feladni és ezért kérjük a támogatásotokat a további harcunkhoz.

Kis csapatunk motorja minden kétséget kizáróan Dallos Szilvia, aki ha esik, ha fúj, ha törik, ha szakad, szükség esetén akkor is azonnal ugrik, vagy elkezdi szervezni az éppen befutott segítségkérés megoldását. Csendben, mindenféle felhajtás nélkül teszi ezt, mert neki a bajba jutott kis lelkek a fontosak, nem a szenzáció. Ő hozza közülünk a legtöbb áldozatot a közös ügyünkért, amiért nem lehetünk elég hálásak neki.

2021_0205131102_petro3.jpg

4. Mely állatfaj a kedvencetek?

Úgy gondoljuk, erre a kérdésre nem tudunk kielégítő választ adni, mert minden állatot szeretünk.  Minden tagunknak vannak kiskedvencei, amik általában kutyusok és cicák, de akadnak olyanok is, akik a madarakért vagy éppen a hüllőkért vannak oda.

5. Milyen gyakran foglalkoztok ezzel a hétköznapokban? Mennyi szabadidőt igényel?

Egyes csapattagjaink szinte 0-24-ben készenlétben állnak és magánéletet nem kímélve sok-sok órát áldoznak (munka mellett!) az alapítvány tevékenységeinek ellátására, nem törődve azzal, hogy hétköznapon, hétvégén vagy éppen ünnepnapon érkezik egy-egy segítségkérés.

Mentésben részt vevő csapattagjainkon kívül négy ideiglenes befogadónk is rendelkezésre áll, akik óriási segítséget jelentenek egy-egy állat elszállásolása esetén, ha épp azonnal nem tudunk keríteni egy átvevő szervezetet.

6. Lehetne ezt főállásban csinálni? 

Mindenféleképpen, lehetne és sajnos óriási igény van rá. Szerencsére az emberek fokozatosan kezdenek nyitni az állatvédelem felé, így remélhetőleg az állatok jogai egyre jobban előtérbe kerülnek és a munkánkat segítő törvények is megszaporodnak a jövőben. Fontos kijelenteni azonban, hogy ez csak fél siker, mivel sajnos a hétköznapi példa azt mutatja, hogy hiába vannak szabályok, azokat be is kell tartatni. Gondoljunk csak a kötelező oltásokra és chipeztetésre – évek óta minden kutyatartó kötelessége, mégis szinte naponta találkozunk olyan kutyával az utcán, aki szörnyű egészségügyi állapotban van oltások híján, ráadásul chip nélkül, így esélytelen visszajuttatni a gazdához. Ezek okán is teljes mellszélességgel támogatjuk a magyarországi állatrendőrség létrehozását.

2021_0205131102_petro5.jpg

7. Milyen támogatásban részesültök?

Sajnos jelenleg menhelyünk és stabil bevételi forrásunk sincs, ennek ellenére kiadásaink szinte mindennaposak, így adományok nélkül lehetetlen a küldetésünk. Szerencsére 2021-től már jogosultak vagyunk az adó 1%-os felajánlásokra, de addig is szükségünk van támogatókra.

8. Lehet-e csatlakozni hozzátok valahogy? 

Nagy szükségünk van önkéntesekre, így csapatunkba várjuk olyan balassagyarmati vagy környékbeli lakosok jelentkezését, akik szívükön viselik a bajba jutott állatok sorsát, és megelégelték a tétlenkedést szenvedésük láttán vagy a köz számára hasznosat szeretnének tenni az egész napos robotmunka után.

Szinte minden jellegű segítségre vevők vagyunk, de leginkább olyan új csapattagra van szükségünk, aki:

- rendelkezik B kategóriás jogosítvánnyal és kocsival is,

- és/vagy ideiglenesen be tud fogadni cicákat, kutyusokat.

Fontos megjegyeznünk, hogy az, hogy valaki csatlakozik egy állatvédő szervezethez, nem azt jelenti, hogy minden szabadidejét elrabolják, csupán kell valaki, aki besegít, ha egyik tagunk sem tud egyből ugrani egy-egy sürgős esetben vagy nem találunk szervezetet, ahol egy mentett állat ideiglenesen elszállásolható.

A következő platformokon várjuk a jelentkezéseket:

- telefonon: +36 30 250 2854

- emailben: sanlazaroalapitvany@gmail.com

- vagy Messenger üzenetben: https://www.facebook.com/sanlazaroalapitvany

2021_0205131102_petro6.jpg

9. Adományokat szoktatok fogadni?

Természetesen, minden jó minőségű tápot, konzervet, takarót, törölközőt, nyakörvet, pórázt, ketrecet, szállító boxot, bolha- és kullancsirtó szert, macskaalmot, illetve megmaradt állatorvosi gyógyszert is szívesen fogadunk.

A tárgyi adományokat önkénteseinknél lehet leadni:

- Reznicsek Rebeka / 06-30-727-7288 / 2660 Balassagyarmat, Rákóczi út 81.

- Török Evelin / 06-30-732-0259 / 2660 Balassagyarmat, Mártírok útja 57.

- Turi Tímea / 06-30-693-5064 / 2654 Romhány, Dózsa György út 6/A.

- Petrovics Mónika / 06-20-501-7747 / 2655 Szente, Kossuth út 110.

10. Hol tudnak titeket támogatni?

- Adó 1%

Eddig főként saját zsebből, néhány ember jóindulatából és szervezetek közötti segítséggel sikerült előteremteni az éppen S.O.S. kiadások költségeit. Voltak hullámhegyek és völgyek, amik természetesen ez után is lesznek, de óriási különbséget jelent az a tény, hogy 2021-től jogosultak vagyunk az adó 1%-os felajánlásokra is.

Évről évre magyarok sokasága hagyja kárba veszni a szabadon választott szervezetnek adható SZJA 1%-át. Ez rengeteg pénz, ami olyan kis szervezetnek, mint mi, szinte a létszükségletet jelentheti. E nélkül ugyanis nincs pénz ételre, műtétre, oltásra, gyógyszerre, hogy csak a legfontosabbakat említsük... nem is beszélve arról, hogy ezek nem egyszeri, hanem folyamatosan fennálló szükségletek. Ezért szeretnénk minden követőnket arra buzdítani, hogy személyi jövedelemadó bevalláskor gondoljanak ránk és ajánlják fel adójuk 1%-át részünkre.

Kedvezményezett adószáma: 18948552-1-12

Kedvezményezett neve: San Lazaro Állatvédő Alapítvány

Kedvezményezett székhelye: 2694 Magyarnándor, Újmajor úr 8.

- Utalás

Ezen felül és a fent részletezett tárgyi adományon kívül utalással is segítségünkre lehetnek. Bankszámlaszámunk: 10300002-10698114-49020014 (MKB Bank)

- Pénzgyűjtő dobozok

Igyekszünk minél több helyre adománygyűjtő dobozokat kihelyezni, ebben is várjuk helyi vállalkozások segítségét. Első dobozaink Romhányban kerültek kihelyezésre, a Kontyos Vendégházban (2654 Romhány, Batthyány u. 38.) és az Ancsa kutyakozmetikában (2654 Romhány, Kossuth út 123.).

- Információk megosztása

Nem is gondolná az ember, hogy a közösségi médiának mekkora ereje van. Akár egy poszt megosztásával is megoldódhat egy bajban lévő élet sorsa, így mindenkit buzdítunk arra, hogy csatlakozzon a követőink táborához és segítsen nekünk az aktuális mentésekben az információk megosztásával.

Facebook: facebook.com/sanlazaroalapitvany

Instagram: instagram.com/sanlazaroalapitvany

 

Szóval, ha szeretnétek, és megtehetitek, kérlek támogassátok a San Lazaro Állatvédő Alapítványt! :)

 

loading...


Szólj hozzá Te is!