2024-07-22 17:01:20, Boldog névnapot Magdolna !
Kereés az oldalon

Mondjuk el még egyszer: Moss kezet!

Németh Klaudia - 2020-03-19 13:00:00
Beszéljünk másról
koronavírus mossál kezet maradj otthon óvjuk egymást óvd magad

A Koronavírus margójára 

Rengeteg féle és fajta hírt kapunk a koronavírusról, de ideje tisztába tenni a gondolatokat. 

Ami tény, hogy most 10-szer, jól olvastad: TÍZSZER annyi szappan fogy, mint eddig BÁRMIKOR.  

Nem vagyok ugyan orvos, de az óránként elhangzó "mossál kezet" figyelmeztetés és a szappanfogyás közt hadd vonjak olyan párhuzamot, hogy: 

Emberek! Eddig tényleg nem ügyeltünk olyan alapvető higiéniai dologra, mint a kézmosás? 

Szeretném, ha nem kéne azt hinnem, hogy az óvó nénik által belénk nevelt szokás nem kopik ki ennyire "felnőtt" korunkra.  De nem tudok mást tenni. 

Persze körmöshöz, fodrászhoz, kozmetikushoz eljárunk, tízezrekért veszünk parfümöt, és a kiskutyánknak is van szép rózsaszín kabátkája, de ha hazaérünk bárhonnan, nem az az első, hogy kezet mosunk? Pisilés, vagy kettesszámú szükséglet után se? Ne hazudj nekem, mert azzal magadnak hazudsz.

Te se mosol kezet szappannal (még mindig) pisi után? Te se mosol kezet, mielőtt összevágod a zöldséget az ebédhez? Ujjal piszkáljuk ki a vonaton a fogunk közt ragadt rántotthúst/kolbászt, miután megfogdostunk minden útba eső kapaszkodót és kilincset?  Persze utána megint megtapizzuk ugyanezeket! 

Olyasmit meg már ne is említsek, mint az orrtúrás eredményének a busz kapaszkodójába kenése (ehhez sem kell mélyszegénynek lenni), vagy az, hogy csak úgy mások arcába köhögünk, tüsszögünk, pedig egy csoki/sör/energiaital árán két, azaz kettő csomag 100 db-os papírzsepit lehet venni az üzletekben. Pár órával a vonaton zabálós, szájban turkálós, szanaszét köhögős utazás után meg persze tobzódunk az idegtől, hogy ragad a villamoson a kapaszkodó, és kutatások alapján több rajta a kórokozó, mint egy nyilvános WC pereme alatt?!

Mert ugye miért nem takarítják jobban a járművet :  Mert ez, a KÖZEGÉSZSÉGÜGY csak az ő felelősségük lehet. De nem!

Szerintem meg,  miért nem mosol kezet és használsz zsepit? 

Ha erre ügyelnétek, a tömegközlekedéstől sem kellene félnetek. Meg úgy nagyjából legalább 70%-al kevésbé kellene rettegni bármilyen fertőzéstől. Mert hiába szedsz 8-féle vitamint, ha mellé beviszed a három nyilvános klotyónyi kórokozót, és ehhez igazából a saját lakásodból se kell kitenned a lábad. 

Miért fontos a kézmosás? Több oka is van, ha a fenti kifejtés nem elég még

1.) Mert Semmelweis Ignác, az anyák megmentője is megmondta, hogy fontos a halálozási arány csökkentése miatt. Az ő tanulmánya és javaslata nyomán, 1847-ben, azaz 173 éve vezették be orvosok számára a kötelező (akkor még klóros) kézmosást, és lőn a csoda: ugrásszerűen megnőtt a szülő nők és újszülöttjeik életben maradásának esélye. Addig 16%-os is volt az elhalási arány, az 1847-es évet követően viszont bőven 10% alá esett, a fertőzésveszély csökkenése mentén. Bár még mindig soknak tűnhet a 10%, de azt is tudni kell, hogy akkoriban nem álltak rendelkezésre a mai egyéb felszerelések, mint pl. a vérnyomásmérő, EKG, lélegeztető stb.

2.) Nap, mint nap találkozol baktériumokkal és vírusokkal a készpénzen, ami előtted akár ezer szájturkáló, kaki-után-nem-kézmosó embernél járt. Megfogod ugyanazt a kilincset, kapaszkodót, megnyomod ugyanazt a gombot a liftben. Aztán nem mosol kezet, mielőtt eszel, vagy a gyerekednek adsz enni. Gusztustalan? Gratulálok, mert a részese vagy. Te is csak hozzáteszel, ha erre nem ügyelsz.

 3.) A jelenlegi konkrét helyzettel kapcsolatban: A COVID-19 vírus sejtfala (neki ugyanaz, mint neked a bőröd, nyálkahártyád) lipideket tartalmaz. Azaz konyhanyelven: zsírokat. Mi bontja legjobban a zsírt? A szappan, mosogató-, és mosószer és az alkohol. Szóval a kézmosás, fürdés, takarítás. Az, ha a COVID-19 vírus ezekkel a (ismét: zsírbontó) szerekkel érintkezik, bomlik a sejtfala, ergo olyan, mintha (bocs a túl szemléletes kifejezésért) téged megnyúznának. 

Az életéhez, ellenállásához, így szaporodásához szükséges külső bevonatától fosztják meg. A sejtmagja (ami a DNS-ét tartalmazza) sokkal sérülékenyebb lesz a bevonat nélkül. Mivel a DNS-e az, amiben a "fertőzz, állj ellen és szaporodj parancs" van.

El kell ezt is magyarázzam? Valahol sérülni fog a védőburka nélkül a "parancsa", és úgy nem képes túlélni/szaporodni. Nem mondom, hogy ha mindenki kezet mos/kézfertőtlenítőt használ az egész világon, minden evés előtt-után, WC-használat után, tömegközlekedés után, vagy bármi megérintése után, amihez más is hozzányúlhatott; akkor Kínában megáll a vírus. De hogy világjárvány nem lenne belőle, arra mérget vennék. Mossál kezet, hajat, fürödj minden nap, takaríts. Nem csak most. Minden betegség elkerülése érdekében! 

Akár influenza, kötőhártya gyulladás, hányás-hasmenés, szalmonella, COVID-19, vagy zombiapokalipszis. A higiéniával kapcsolatban is légy önző, ne csak a fodrásszal, vagy 20 kiló liszttel, amiért megverekszel a Pennyben és amit egy év alatt se használsz el. Mossál kezet. Ne csak a gyereknek tanítsd meg, hogy a kavicsot, botot ne szopogassa.

Te se szopogasd a sörös/energiaitalos/üdítősdobozt. WC használat után, vagy ha hazaérsz, ne csak a fél percig folyó víz alá tartsd a kezed. Azzal magadnak hazudsz, a vizet pazarolod, de baktériumot és vírust véletlenül sem irtasz.

Ha azt hoznád fel "mentségül", hogy a mai rohanó világban nem érsz rá kezet mosni, akkor tessék: húsz másodperc körültekintő (legalább csuklótól ujjbegyig) szappanos dörzsölés már elég. Telefonálás közben is megoldható, vagy míg elmeséled a Kedvesednek, hogy milyen napod volt. Ennyi idővel simán görgethetsz kevesebbet a Facebookon is.

Ha megkérdeznéd, hogy nem érzem-e rosszul magam attól, hogy a kézmosásról kell írnom: DE! Mert rendkívül gyászos a felhozatal. Én beismerem, hogy letaglózott, hogy a jelenlegi szappanfogyási arányok alapján, tizedannyit sem mos kezet a népesség, mint kellene. Kövezzetek meg érte nyugodtan, erre való a kommentszekció. 

De csak miután jól kezet mostatok!

 

loading...


Szólj hozzá Te is!