2022-05-21 15:19:32, Boldog névnapot Konstantin !
Kereés az oldalon

Kedvenc magyar könyveim

Nabana - 2019-07-23 10:00:00
Könyvajánló

A minap elég sokat gondolkodtam azon, hogy miért is van az emberekben előítélet a magyar Írókkal és Írónőkkel szemben. Nos a válaszra azóta sem sikerült rájönnöm. Minden esetre én nagyon szeretek magyar könyveket olvasni. Most a top 4 kedvenc magyar könyvemet/ könyvsorozatomat fogom nektek megmutatni.

4. Borsa Brown – A férj prostija

Ez a könyv azért került ennyire „hátra”, mert muszáj voltam rangsorolni. Azonban, ha ezt nem kellett volna megtegyem, valószínűleg mind a most következő négy könyv és sorozat az első helyet bitorolta volna. Mind teljesen más műfaj, mégis valamiért megragadtak bennem egy aprócska részletet. Borsa Brown a kedvenc felnőtteknek szóló könyveket író MAGYAR írónőm. Úgy zsonglőrködik a szavakkal, ahogyan még nem sok írótól láttam. 

Maga a könyv arról szól, hogy egy háromgyermekes családanya hogyan próbálja meg rendbe hozni a házasságát a férjével. Azért valljuk be sok-sok leélt év után nem mindenkinek marad tökéletes a házassága, ez pedig munkát, rengeteg sok munkát igényel, hogy még meg lehessen óvni a totális pusztulástól. Pamela mondhatnánk, hogy a nagy amerikai álmot éli. Van egy csodálatos férje, akivel még az egyetemen ismerkedett meg, akinek jó munkája van, jó keresettel. Van egy házuk, benne három gyerkőc. Idilli, mondhatnánk, hogy tipikusan a fehér kerítéses kertvárosi ház tárul elénk. Csakhogy az emberi kapcsolatok tönkre mennek, ha nem fordítunk rájuk időt. Pamela és Steven házassága válságba kerül, már nem érzik azt, amit a mézeshetek után. Éppen ezért Pam az összes női trükköt beveti. Extrémebbnél extrémebb ötletekbe megy bele, még akkor is, ha a külvilág ezt egyenesen nevetséges ötletnek tartja. Imádtam apa – fia kapcsolatát, gyakorlatilag potyogtak a könnyeim, amikor először olvastam a könyvet. 

Bátran tudom ajánlani annak, aki könnyed, ugyanakkor elgondolkodtató olvasmányt keres. Már persze, ha nem ijed meg az extrémebb ötletektől sem.

Értékelésem a könyvről: 10/8

3. Borsa Brown – Arab sorozat

Ez volt az első sorozat, amit az írónőtől olvastam. Ekkor szerettem bele az írásmódba. Valakinek az érzéseit, egy ember utolsó érzelmeit olyan összetetten leírni, mint amire ez az Írónő képes. Nos, szavakat nem találok. A sorozat első része, Az Arab volt az a könyv, amit hol zokogva, hol hangosan röhögve olvastam. Egyesek szerint nem adja vissza a teljes kulturális és politikai helyzetét Rijádnak (Szaúd- Arábia). Hát nem tudom, amíg nem élünk benne honnan is tudhatnánk, hogy milyen ott az élet? Borsa sokat mesélt a kutatómunkájáról. Ez alapján én elmondhatom, hogy szerintem a leghitelesebben adta vissza a helyszínt magát és az ott élő emberek felfogását. Aki ettől a könyvtől egy szikrázó és glitteres tündérmesét vár, azt ki kell, ábrándítsam. Ebben a sorozatban bőven benne van a szeretet, szerelem, féltékenység, harc és hatalom. Fájdalom, gyötrődés és kétségbeesés. Hatalmas érzelmi kavalkád, amire hirtelen nem is tudsz, hogyan reagálj. Soha nem fogom megbánni, hogy annak idején a kezembe vettem ezt a könyvet. 

Értékelésem a könyvről/könyvekről: 10/10

2019_0626153911_reading-925589_960_720.jpg

2. Leiner Laura – Szent Johanna Gimi sorozat

Leiner Laura neve mindenkinek ismerősen cseng, akinek fiatal lány, olvasni szerető rokona, ismerőse van. Középiskola második osztályában kezdtem el az írónőtől olvasni, akkor vettek rá. A cím nagyon jól megmutatja, hogy miről is szól ez a könyv. Gimibe érkező 9. osztályos diákokról. Ez volt az első napló, illetve levél formátumú könyv, amit olvastam. Mindenkit megnyugtatok, hogy ezt gyakorlatilag meg sem lehet érezni a történet mesélés szempontjából. Emlékszem, betegen kezdtem el olvasni, kölcsön kaptam barátnőmtől. Körülbelül egy hétig voltam beteg, ez idő alatt gyakorlatilag a 8(inkább 9) részből hetet kiolvastam. Csak az utolsó két könyv maradt hátra. Senki ne ijedjen meg attól, amit mondani fogok, de ez a könyv káosz. Annyira azonosul a főszereplő tini lány változó és viharos érzelmeivel, hogy az már-már ijesztő. Éppen ezért ezt a könyvet valaki vagy nagyon imádja, vagy rendkívül utálja. Szerintem nagyon átmenet nem létezik. Nem azt mondom, nálam is voltak bizonyos részek, amikor Renit, a főszereplő lányt a saját naplójával csaptam volna agyon. De pont az ilyen pillanatok ellensúlyozására voltak ott azok a részek amikre az akkori tini szívem is olvadással reagált, vagy az olyan vicces jelenetek, amikor potyogtak a könnyeim. Laura egy jóhumorú írónő. Az egész sorozatot és az általános és kezdeti „depresszív” hangulatot az olyan vicces, már-már bugyuta alakok törik meg, mint például Zsolti. Ha valaki most lökné elém először a könyvet valószínűleg most is elolvasnám és ugyan úgy szeretném. 

Értékelésem a könyvről/könyvekről: 10/10

1 Helena Silence – Enigma és Ezüsthíd

Sokaknak nem lehet ismerős a név, de bizony a hölgyemény szintén magyar. A Könyvmoly Képző Márkabolt gondozásában jelent meg először az Enigma című könyv, majd később annak a folytatása is, az Ezüsthíd. Ez volt az első könyv, főként a második, amin úgy bőgtem, mint egy taknyos gyerek. Sokáig nem akartam elolvasni, ugyanis nem igazán tetszett a történet fülszöveg alapján. Bár a borítója mind a két könyvnek csodálatos, ezt még ide kell szúrjam. Szintén egy betegség alkalmával sétáltam el a könyvtárba, ahol végül a kezembe akadt. Konkrétan az első részt le sem tettem, mindenhova magammal vittem. Szó szerint. Könnyed történet, amit rendkívül gyorsan lehet falni. Azért hozzá tenném, hogy a második könyv nekem kicsit deprimáló és ijesztő volt, főleg az első fele. A második fele pedig teli szomorúbbnál szomorúbb történetekkel. A könyv egy része gyakorlatilag annyira megviselt, hogy le kellett tegyem, mert nem tudtam tovább olvasni. Rá egy nappal később azért befejeztem a könyvet, azonban a szívem szakadt bele. Annyira könnyű volt a karaktereket megkedvelni, már akiket lehetett. Olyan volt, mintha ezerszer olvastam volna már róluk, mégis a történet teljes egészében izgalmas és egyedi. Ilyen könyvvel azóta sem találkoztam. 

Értékelésem a könyvről/könyvekről: 10/1(1)0

Végszóul feltenném a kérdést: Ha nem ismertétek az írónőket, akkor sejtettétek volna, hogy ők magyarok? Jó Laura egyértelmű, na de a többi? Nektek mi volt az a magyar könyv, ami kicsit változtatott az életeteken? Az én listám eléggé vegyesre sikerült mind korosztály, mind műfaj ügyileg. Remélem kedvet kaptok elolvasni valamelyiket, ha pedig megtettétek szívesen olvasnám hozzászólásban a véleményeteket.

 

loading...


Szólj hozzá Te is!