2024-06-18 08:32:33, Boldog névnapot Arnold,Levente !
Kereés az oldalon

Irány a magyar tengerpart!

Németh Klaudia - 2017-08-09 10:00:00
Útikönyv
Csongrád Múzeumok Holt-Tisza Körös-torok horgászat Holt-ág Szarkaház Csongrádi Vendégváró Apartman Villan-tó Belváros skanzen Bor-ház Csongrád város város nyaralás pihenés a magyar tengerpart tengerpart Magyarország Magyarországi látványosság

Van az ország egy eldugott pontjában egy város. Egy aprócska város, kevés, néhány ezer emberrel. A régi időkben sokkal nagyobb szerepe volt, de az idő múlásával egyre jobban kikopott a köztudatból. Hozzáteszem, véleményem szerint teljesen alaptalanul. Ez a város Csongrád, az ország déli részén fekszik, és számos csodával várja az erre járókat. 

Amikor az évi nyaralásunkat tervezzük mindig külföldre, nagyvárosokba, a Balatonra, a hegyekbe sietünk. Mindig ugyanazt nézzük meg, ugyanazokat a helyeket járjuk be, holott egy aprócska város is tartogathat ezer meglepetést, csodálatos helyeket és valódi kikapcsolódást. Ezek pedig Csongrádra halmozottan igazak!

A város a Tisza és a Körös torkolatánál fekszik. A főutcáján több száz platán ad hűsítő megkönnyebbülést a forró nyári napokon. A városban több park, az egész környéket behálózó bicikliút, a Tisza mellett végig futó gát, holtágak és rengeteg pihenési, horgászási lehetőség van, melyek valódi kikapcsolódást és élményt nyújtanak. Ezért elhatároztam, hogy mesélek nektek róla és higgyétek el nem csak ti, de még az itt élők is meglepődnek mennyi mindent rejt magában ez a város.

2017_0809203129_tisza.jpgA kép Révész Gábor tulajdona.

1. A magyar tengerpart

Az első és legcsalogatóbb egyértelműen a Tisza mellett elterülő homokföveny. Alacsony vízállás esetén a 700 méter hosszú homokpad valódi tengerparti élményt nyújt az embereknek. Tökéletes választás a pihenésre. Teret enged napozásnak, fürdőzésnek, de akár az extrémsport szerelmesei is hódolhatnak a hobbijaiknak. Nyáron, a parton végig nézve rengeteg homokvárat, különböző homokból készült alkotást csodálhat meg az ember. A Körös-torok üdülőterületén campingek, magas lábon álló nyaralók és több büfé is várja az idelátogatókat. A város legnagyobb disco-ja is itt található, ami a fiatalok egyik legnagyobb szórakozási lehetősége. 

2017_0809203129_part.jpgA kép Révész Gábor tulajdona.

2. KTN

A nyár a fesztiválokról szól. Csongrád pedig bár kisváros mégis saját fesztivállal büszkélkedhet. A helyi rendezvény évek alatt hatalmassá nőtte ki magát és valódi központja lett a zenés fesztiválok világának. 2017-re már saját dallal is rendelkezik, amelyet a New Level Empire és Eckü alkotott meg. A klip pedig magáért beszél. Te is megnézheted, milyen is a valódi KTN hangulat!

                                                                      

A fesztivál fellépők között pedig nem kisebb nevek sorakoznak, mint a Halott Pénz, WellHello, Hősök, Kowalsky meg a Vega, Deniz, Punnany Massif... Ez pedig csak a jéghegy csúcsa. A Laguna Beach Club minden hétvégén fergeteges bulikat rendez és a KTN-en sem hazudtolja meg önmagát. A szabadtéri discoban az ország legnagyobb lemezlovasai fordulnak meg évről-évre.
Azonban a Csongrádi Napok nem csak a KTN-ről szólnak. A város több héten át várja a helyieket és az ide látogatókat számos programmal. Július végén szokott megrendezésre kerülni a Tánc- és Zene Nemzetközi Fesztivál. A programok pedig a KTN-nel, Az Albatros Motoros Egyesület által szervezett Motoros találkozóval folytatódnak és a helyi Borfesztivállal zárulnak.

3. Belváros

Nevével ellentétben ez a terület nem a város központi részén helyezkedik el. A város legrégebbi területe, amely ma az Alföld egyetlen település méretű műemlék együttese. Ezen a területen 37 db nádfedeles ház található, amelyek évközben is megtekinthetők. Megtalálható itt Halász ház, Kovács műhely, Kézműves ház. Továbbá az Ék utca területén a Belvárosi Borházban a helyi borászok remek termékei is megkóstolhatók. Ugyanezen a helyen a nyáron remek zenés esteket is tartanak. Ráadásul 200 méterre található a Körös-toroktól, és a város leghangulatosabb nyaralóháza is mellette helyezkedik el, a Szarka ház. Ez a szállás a város legjobb helyén fekszik, szemben vele a Tisza vize csordogál és közvetlen szomszédságában a város legeldugottabb emlékműve is megtekinthető, az Annuska-szobor, amely egy 20. századi helyi mesemondó cselédlány emlékét őrzi. A Szarka ház tulajai pedig messze híresek vendégszeretetükről, és otthonosan mozognak a városban és környékén megtalálható nevezetességek, érdekességek között. 

2017_0809203129_belvaros.jpgA kép Révész Gábor tulajdona.

4. Vadnyugati Város

Csongrád közvetlen szomszédjában található Bokros. Egy apró falucska, ahol egy helyi házaspár egyedülállót alkotott egy eldugott helyen lévő tanyából. A Vadnyugati város egy olyan hely, ahol minden kisgyerek igazi cowboy vagy indián lehet egy napra. A környék lakói szorgosan dolgoznak itt és elképesztően szórakoztató játékokat próbálhatnak ki az idelátogatók. Van ott rodeó, western show, indián útvesztő, aranymosás, lasszóvetés, tomahawk és patkó hajítás, mászókák, kézműveskedés és állatsimogatás is. Igazi modernkori szemlélettel van a hely felruházva, legutóbb például az ország legnagyobb youtuberei látogattak el ide. Ha pedig télen látogatnál el a környékre? Erre is gondoltak. Ugyanis Bokroson megépült Karácsonyfalva is. Ez a hely nyáron is látogatható az igazi karácsony és télapó fanatikusoknak. 

5. Gyógyfürdő

Csongrád Város egyik legnagyobb beruházása az elmúlt időben, a Csongrádi Gyógyfürdő és Uszoda felújítása volt. Ennek köszönhetően az elavult technikák és medencék felújításra kerültek. A megújult fürdő pedig remek helyszíne minden generáció pihenésének. Egészen apró gyerekek is megtalálják a nekik való medencét, az idősebbek pedig a kiváló termál vízben frissülhetnek fel. Nagy előnye továbbá, hogy az elmúlt hónapokban egy beruházásnak köszönhetően közvetlen mellette épült meg a város legújabb szállási lehetősége is, a Csongrádi Vendégváró Apartmanok .

2017_0809213645_fudo.jpgA kép Révész Gábor tulajdona.

6. Éttermek

A nyaralás során az emberek nem szeretnek főzni. Ez pedig maximálisan megérhető, ezért is említem meg itt Csongrád legjobb éttermeit. A város igazi halász város volt egykoron, így abszolút a halas ételeket ajánlom egy valódi csongrádi életérzés átéléséhez. Ehhez pedig elengedhetetlen a Bárka étterem, ahol a legjobb halas fogások találhatóak a környékben.

Akik rajonganak a Tisza partért azoknak pedig Kőcsárdát ajánlom. Az étterem a homokparttól pár méterre található. Esti romantikus vacsorák elengedhetetlen helyszíne, a kiszolgálás pedig csodálatos. Egyes nyári napokon még élőzenével is meglepik az odalátogatókat. 

2017_0809213646_kocsrada.jpgA kép Révész Gábor tulajdona.

7. Levendulafarm

Az éttermek közül külön kiemelném a Vándortanya éttermet. Ennek az oka pedig a mellette található Levendulafarm. Ugyanis itt található a Dél-Alföld legszebb levendula ültetvénye. Ráadásul a levendulákat különböző módokon dolgozzák fel, így az erre látogatókat levendulás szörpök, cupcake-ek, cappuccinok is várják. Érdemes június végén erre látogatni, hisz már második éve rendezik meg Csongrádi Levendula Nap és Kézműves Vásárt is.

2017_0809203129_levendula.jpgA kép Révész Gábor tulajdona.

8. Holt-Tisza

A várost minden oldalról vizek veszik körül. A Körös és a Tisza szépségével vetekszik a folyószabályozáskor levágott holtág is. A város legszebb naplementéje biztosan itt tekinthető meg. Télen hattyúk és kacsák százai várják az idelátogatókat. Hisz' ide folyik a termál víz ezért a holtág teljes területe a nagy hidegben sem fagy be. Nyáron igazi paradicsom a vízi sport szerelmeseinek. Az ország legjobb kajakosai, kenusai és evezősei is ezen a vízen eddzenek minden nap. A horgász lehetőségekről pedig ne is beszéljünk. A horgászat nagy szerelmeseit egész évben a Villan-tó Horgász- és szabadidőpark várja.

2017_0809203129_holttisza.jpgA kép Révész Gábor tulajdona.

9. Múzeum

A város egyik legismertebb Múzeuma egyértelműen a Tari László Múzeum. Azonban én egy olyan múzeumról szeretnék nektek kicsit beszélni, amelyről még a helyiek közül is kevesen tudnak. Még a 80-as években kezdték el a helyi diákok egykori tanárukkal gyűjteni a múzeum tárgyait. Ez a hely pedig a Széchenyi István Általános Iskola pincéjében található meg. Ez a múzeum pedig több szempontból is közel áll hozzám. Például az iskola erre a feladatra kinevezett diákjai a tárlatvezetők. A környék régmúltja pedig tökéletesen átérezhető a hosszú, kanyargós pincében. Berendezett kovács műhely, méhész felszerelések, második világháborús fegyverek, halász eszközök, valódi búbos kemence, tisztaszoba, szövőszékek, régi mezőgazdasági eszközök egyaránt megtalálhatóak. Egy régi térképen megtekinthető a környék korszakai évszázadokra visszamenőleg, és a város egykori makettje is megtalálható. Igazi történelmi búvóhely, amely sokkal nagyobb látogatottságot érdemelne. Nézzétek meg és ígérem nem csalódtok benne!

10. Pontonhíd

A természet szerelmesei a környéket legjobban biciklivel tudják megcsodálni. A hely varázsa, hogy a várost végig szövi a bicikli utak rendszere. Így a gáton tekerve hamar rátalálhatunk  a helyiek által csak "Fahídnak" becézett pontonhídra. Ahhoz, hogy a történetét megértsük, 1895-ig kell visszanyúlnunk. Ekkor vásárolta meg ugyanis a feleslegessé vált Esztergomi hidat az akkori jegyző. A hidat pedig 723 folyókilométeren keresztül hozták el. Először leúsztatták Budapestről, majd a szállítást lovakkal oldották meg, amely hetekig tartott. Ezt a hidat azonban az első világháborúban szétlőtték. Helyére egysávos híd épült, amelyet a második világháborúban felrobbantottak. Végül a mai formáját 1949-ben nyerte el, amikor is a fellelhető hajós szerkezetet, a budapesti ponton elemek kezdték felváltani. Az országban ezen kívül csak egyetlen pontonhíd található. Így bár a helyiek sokszor érvelnének a kompjáratok, vagy egy állandó híd mellet mégis csodálatos múltidéző látványossága ez is Csongrádnak, amit érdemes óvnunk a jövőnek.

2017_0809203129_fahid.jpgA kép Révész Gábor tulajdona.

Az említett 10 pont pedig talán mindenkit meggyőz arról, hogy néha érdemes eltérni a megszokottól és meglátogatni olyan helyeket, amik eleinte csak apró porszemnek tűnnek a térképen, mert apró falvak, kis városok rejtik magukban az igazi Magyarországot, az igazi hagyományokat és a valódi pihenést.

Ha pedig kedvet kaptál meglátogatni ezt a várost, esetleg olvasnál róla vagy gyönyörködnél benne, akkor látogass el Révész Gábor hivatalos oldalára, akinek ezúton is köszönjük, hogy képeivel hozzájárult cikkünk megvalósulásához.

loading...


Szólj hozzá Te is!