2024-04-25 18:21:44, Boldog névnapot Márk !
Kereés az oldalon

Dolgok, amiket érdemes átgondolni a célkitűzéseink előtt

Keszler Zsófia - 2019-01-24 10:00:00
HM tippek
életmódváltás célok fejlődés

A január általában sok ember számára a célkitűzések, a megújulás hónapja. Bár tervezni és változtatni életmódunkon nem csak ekkor lehet, mégis sokan szeretnének ilyenkor tiszta lappal kezdeni, fogadalmakat tenni, amelyeket egyesek komolyan vesznek, mások kevésbé.  Most már javában benne vagyunk az új évben. Ilyenkorra akadnak jó páran, akik nehezen tartják fent a kezdeti lelkesedést. Ez alól sajnos én sem vagyok kivétel. A napokban elgondolkodtam azon, hogy milyen sokszor jártam úgy, hogy szerettem volna megvalósítani valamit, és a „majd holnaptól elkezdem” jeligével elhalogattam minden teendőmet, majd kétségbe esve konstatáltam, hogy nem haladok semerre. Illetve még a gondolataimat sem tudtam összeszedni, hogy hogyan is kéne nekiállni. Többé-kevésbé megfogalmazódott bennem egy elképzelés, hogy mi lehet ennek az oka, így megosztom észrevételeimet a sikeresebb célmegvalósítás érdekében, mert talán sokan vannak hasonló cipőben.  A január végi időszak egyébként is kritikus és lehangoló. Ilyenkor már elegünk van a hideg, szürke téli napokból és legszívesebben bevackolnánk magunkat téli álmot aludni. Először is itt kell erőt venni magunkon, és visszahozni az életkedvünket.

Mielőtt nekivágsz az önmegvalósításnak, érdemes átgondolni, hogy az életed melyik területén szeretnél változást, lehet kisebb csoportokba is szedni, például az egészséggel vagy külsővel kapcsolatos célok, személyiségfejlődést és előrelépést elősegítő vagy akár emberi kapcsolatokra épülő célok. Kis önismeret szükséges hozzá, illetve az, hogy ráláss azokra a dolgokra, amiket szeretnél, ha másképp működnének az életedben. Ehhez be kell ismerni a hibáinkat, hiányosságainkat, ami persze időnként piszkosul nehéz. De hibái mindenkinek vannak, mégpedig azért, hogy tanuljunk belőlük.

Azt is jó tudni továbbá, hogy miért fogalmazódott meg az igény a változásra. Konkrétan fogalmazz a céljaiddal kapcsolatban, érdemes megtervezni, hogy miként szeretnéd véghezvinni, mert anélkül elég nehéz lesz bármihez is tartani magad. Például nem túl pontos megfogalmazás az, hogy „szeretnék egy házat”. Szükséges arra is gondolni, hogy ennek érdekében mit kell megtenni, mennyit kell félre tenni, és hogy milyen szempontok alapján szeretnél házat venni. Illetve sokat segít, ha egy időintervallumot is kitűzöl, hogy mikorra szeretnéd ezt elérni. Ha tudatos vagy, tudod, hogy mit szeretnél, annál könnyebb lesz a megvalósítás folyamata.

Azonban ami fontos, ha el akarod kerülni a nagy csalódásokat, ne tűzz ki irreális célokat. Tegyük fel, ne akarj két hónap alatt 20 kilót fogyni. Ne szúrj ki magaddal és ne támassz túl nagy elvárásokat. Próbáld meg átgondolni, hogy mennyi időt és energia befektetést igényel az adott elhatározás. És ne is akard megváltani a világot, és egyszerre 15 dolgot megvalósítani, mert ezzel csak összezavarod magad. Mérlegeld a legfontosabbakat.

Ez egyértelműnek tűnik, de mégis sokan abba a hibába esnek, hogy azzal, amit el szeretnének érni, másoknak akarnak megfelelni. Ébresztő! Ez a te életed, nem pedig másé. Persze ez nem azt jelenti, hogy ezentúl sose csinálj semmi olyat, amihez nincs kedved, mert néha adódnak ilyen dolgok, amikhez nem fűlik a fogad, de meg kell tenni, a terveid érdekében is.  Viszont ne mások elvásásira alapozd az egész életed. Ezzel rengeteg szorongással szabadíthatod meg magad és lelkesebben állsz neki a teendőknek.

Fontos dolog az elhatározás, de ez önmagában nem elég, minél hamarabb kezdesz el cselekedni annak érdekében, hogy céljaid megvalósuljanak, annál kevésbé valószínű, hogy feledésbe merülnek. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ráérünk majd mindent elkezdeni később, aztán a később az átfordul még későbbre, aztán egy idő után már nem is foglalkozunk vele. Kerüld el a halogatás csapdáját.
Ha ezek szerint cselekszel, az nem jelentik azt, hogy nem lesznek akadályok, sőt, ha valami fontos számodra, általában akkor ütközöl  a legtöbb nehézségbe.  Tudatosítani kell, hogy sok olyan helyzet van, amikor ki kell lépni abból a bizonyos komfortzónából és túl kell tenni magad a félelmeiden, mert ez által fejlődsz és leszel több nap mint nap.
És soha se felejtsd el, hogy sokszor a céljainkhoz vezető út pótolhatatlan és sokkal lényegesebb, jelentőségteljesebb, mint maga a végcél.

loading...


Szólj hozzá Te is!