2022-06-26 08:09:44, Boldog névnapot János,Pál !
Kereés az oldalon

Tedd le!

Németh Klaudia - 2017-09-28 11:00:00
HM tippek
dohányzás tedd le karády katalin hamvadó cigaretta bagózás cigaretta cigizés dohányzás hogyan szokjak le dohányzás fázisai

Neked megvan azaz idézet, amelyben az égő cigaretta metaforája a pusztuló szerelemnek? Az egyik legérzelmesebb és legfájdalmasabb sorok ezek a számomra Karády Katalin tollából: 

"Hamvadó cigarettavég ül a hamutálcán, s csendben végigég. 
Kis cigaretta, te hidd nekem el, hogy engem is csak égve dobtak el."

Évekkel ezelőtt olvastam és már akkor az elmémbe égtek a sorok. Később én is égő cigaretta lettem, amit pontosan úgy pöcköltek távolra, ahogy jómagam is megtettem egy-egy szállal hónapokon keresztül. A dohányzás ma az egyik legjobban működő piac a világon. Eladható a magányosoknak, a múltjukban élőknek, a szerelmeseknek, a vékonyaknak, a kövéreknek, a lelki sérülteknek, a menőzőknek...mindenkinek. Szinte mindenki próbálta, néhányan csak "kocabagósak" a piával áztatott éjszakai bulikban, mások viszont rendszeresen dohányoznak. Ma egyetlen doboz cigaretta 1200Ft, ami miatt a dohányzás meglehetősen drága dolog, és akár havi 40.000Ft-ot is elérheti a rá elköltött pénzmennyiség. Ez pedig csupán egy-egy doboz cigit foglal magába naponta.
Talán kevés dohányos létezik, aki nem próbált már leszokni, vagy játszott el a gondolattal, hogy leteszi a cigarettát. Azt hiszem az alap hiba itt van! Soha nem fognak leszokni, csupán nem gyújtanak rá többet. A kettő közt pedig óriási a különbség. Mert az első hitegeti magát, még a másik kész szembe nézni a ténnyel, hogy örökre függő marad. 

2017_0928150925_smoking-2529858_960_720.jpg

Le szeretnéd tenni a cigit? Esetleg kicsit meg akarod érteni a dohányosok világát? Már nem gyújtottál rá napok, hetek vagy évek óta? Íme egy dohányos cikke arról, hogy szerinte mik is a dohányzás fázisai.

1. A függés

Függő dohányosról akkor beszélünk ha a dohányzás, mint cselekvés szerves része a mindennapjainak. Tehát nem tudja valaki elképzelni, hogy ne szívjon el egy szál cigit a kávé mellé, séta közben, beszélgetés közben, ebéd után vagy esetleg várakozás közben. Mert szerintem ezek a cselekvés sorozatok komolyabb függést okoznak, mint maga a nikotin a szervezetben. A valódi függés kialakulásakor még a dohányost nem zavarja az önpusztítása. Élvezi a sajátosan megválasztott énidőt, a csendes perceket, a cselekvéssel eltöltött várakozást, a munkahelyen munka nélkül eltöltött perceket és be kell látni, hogy a bulikban is mindig a dohányosok körül van a legjobb hangulat. Így véleményem szerint nem meglepő, hogy sokan és egyre többen dohányoznak. 

2. Zavaró függés

Mégis azt gondolom a második fázis minden dohányos ember életét megkeseríti. Bármennyire is szeret valaki dohányozni tudja, hogy rengeteget költ rá, hogy árad róla a cigaretta szaga, hogy sárgulnak a fogai, a körmei és kellemetlen lehet bizonyos szituációkban az a keserves kínlódás, amit le tud művelni ha már rágyújtana, de nem teheti meg.
A második fázis ezért többször is visszatérhet egy dohányos életében. Ez az a szint, amikor eljátszik a gondolattal, hogy leteszi a cigit. Ennek lehet az oka átmeneti anyagi probléma, megbetegedés, változások az életében. A dohányzás ekkor zavaró a számára és szégyenérzete van minden egyes cigaretta után. Azonban ez a szint csak ritkán jut el a harmadik fázisig, a döntésig. Legtöbbször a zavar egy ponton túl elmúlik, az anyagi helyzet javul, a megfázás elmúlik és visszalépünk az első fázisba. A második szint a dohányzás legnagyobb libikókája, valódi játék az egészséges és a füsttel teli élet között, ahol az emberek hónapokat sőt akár évtizedeket is eltöltenek.

3. Döntés

Ha elhatároztuk, hogy letesszük a függést okozó szerünket, akkor meghoztuk a döntést. Azt gondolom ez a szint az, amikor az ember átgondolja miért nyúlt a cigarettához, miért okoz számára örömöt, és mennyi mindent vett el a dohányzás az életétől. Esetleg poénból kezdett el cigizni és rákapott? A többiek kihívták cigizni és rájött mennyire jó nem mindig a monitor előtt dolgozni? Esetleg valami szerelmi csalódás van a háttérben? Mert minden függés elkezdődött valahogy, és ezt az okot kell megtalálni a változásért, hiszen nem a dohánytermékeken feltüntetett képek lesznek ránk hatással. Sőt egy fiatalt nem fog mélyen érinteni, hogy kihat a termékenységére a dohányzás vagy, hogy hosszútávon beteg lehet tőle. Tehát ha meg van a dohányzás oka és eldöntöttük, hogy nem gyújtunk rá többet és azzal együtt a kiváltó okot is hátrahagyjuk, akkor elfogadjuk, hogy minden egyes nap kihívás, minden nap egy döntés és minden elénk kerülő stressz, unalom, és cigaretta egy választási lehetőség lesz a hátralevő életünkben. Ha hajlandóak vagyunk megtanulni nemet mondani a káros szenvedélyre, akkor elindul a valódi hullámvasút az életünkben.

2017_0928150918_giphy.gif

4. Válaszút

Az utolsó szál után felszállunk egy lemondásokkal teli útra, amely ezernyi akadályt fog elénk görgetni. Eleinte senki sem fog egy dohányost komolyan venni, a döntését nem fogja tiszteletben tartani, megpróbálják elcsábítani. Továbbá a cselekvés és a nikotin hiánya még sokáig kihat a közérzetünkre, a hangulatunkra és ezáltal a mindennapjainkra is.  Biztosan vannak emberek, akiknek nem okoz problémát a cigaretta elhagyása, azonban én sem voltam ilyen. Esetemben egy olyan történet volt a kiváltó ok, amely nagyon mélyen érintett lelkileg. Így minden egyes szálban azt a boldogságot láttam, amit akkoriban megéltem mikor elkezdtem cigizni. Ezen felül nem is gyenge és korántsem kevés cigit pöfékeltem el egyetlen nap alatt. Tehát nem hazudok az első napok pokoliak voltak és még később is rengeteg lehetőség vár az emberre, hogy elbukjon és újra rágyújtson. Az első két nap nem tudtam mit kezdeni magammal, émelyegtem a nikotin hiánytól, a fejem keservesen fájt, agresszív voltam és egy rövidebb mondat elmondása is komoly feladat volt annyira fulladtam. Sokan megjegyezték, hogy nem láttak még ilyen komoly tüneteket. Ezek azok az emberek , akik még sosem tették le a cigarettát, vagy sosem függtek tőle igazán. Esetleg nem olyan mély volt a dohányzás lelki eredete, mint esetemben . Az első hét pedig a valódi válaszút. Itt dől el, hogy az ember hajlandó-e szenvedni egy kis időt az egészségéért, vagy feladja és elgyengül.
Hisz senkit sem lepek talán meg, de a dohányzás elhagyása keservesen nehéz. Az egyik legnehezebb olyan pótcselekvést találni, ami nem egészségtelen a szervezetre. Az első perctől eldöntöttem, hogy én nem szeretnék pótcselekvésként nasizni, hisz' így is komoly betegségeim vannak már, amelyek kihatnak a súlyomra. Így sikerült a dohányzást két féle pótcselekvéssel kiváltani. Mivel keveset iszok, így elkezdtem tudatosan figyelni a folyadék bevitelre. Cigi helyett a vizet választottam. A másik viszont a kávé lett. Az első napokban rengeteg kávét ittam, szerencsére ez a pótcselekvés napról-napra csökkent az idő múlásával.

2017_0928150910_64qjlom.gif

5. Út a tünetmentes függők életében

Az első napok szenvedése után azonban jött a tisztulás. Elmaradt az idegesítő reggeli köhögés, elkezdtem újra hétköznapi illatokat is érezni, mint pl. a fák illata. Energikusabb lettem és nem fáradtam el a nap végére olyan mértékben, mint előtte. A fogaim látványosan fehéredni kezdtek és élveztem azt is, hogy a parfüm illata tartósnak bizonyult végre, és nem nyomta el a bagó szaga. A napok múlásával felfedeztem, hogy élénkebb és figyelmesebb vagyok és a fejfájásaim is elhagytak már. 

Tudom, hogy örökre dohányos maradok. Bizonyos esetekben táncot járnék egy szál cigiért. Klassz lenne a monoton irodai munkát megtörni párperc csenddel és jókat röhögni néhány szál cigi mellé a haverokkal.  De nem teszem. Viszont tévedsz ha azt hiszed az egészségem miatt. Ha ez motiválna egy autoimmun beteg rá sem gyújtott volna soha. Azért nem gyújtok rá, mert élvezem, hogy a saját életem felett hatalmam van és azt is, hogy a cigikkel együtt a múltam egy darabját is kezdem elengedni. Az által, hogy megtanulok cigi nélkül létezni elkezdtem megtanulni élni is. Ezért tedd le és kezdj el te is élni és uralkodni magad felett!

loading...


Szólj hozzá Te is!