2021-03-04 02:00:52, Boldog névnapot Kázmér !
Kereés az oldalon

Használati útmutató emberekhez

Deák Dóra - 2018-06-13 10:00:00
Nem tabu
emberek társadalom útmutató élet kapcsolatok

Manapság mindenhez jár használati útmutató. Van, amelyik több oldalon át taglalja az adott tárgy rendeltetésszerű használatát, és van ami csupán egy "Törékeny. Kezelje óvatosan" feliratot kap. Ezekért mind hálásak vagyunk, hiszen senki nem született úgy, hogy kapásból össze tud szerelni egy komplett IKEA szekrénysort. Első hangzásra talán furcsa lehet, de a minap arra gondoltam, mi lenne, ha nem csak a tárgyakhoz, hanem a körülöttünk lévő emberekhez is kapnánk valamiféle útmutatót?

 

2018_0609163720_pexels-photo-428340.jpeg

"Kerüld a rasszizmust; olyan környéken nőtt fel, ahol ő volt az egyetlen színes bőrű. Már gyerekként sem volt egyszerű, most sem az."

"Ne beszélj a szülőkről. Elvesztette őket, amikor alig 8 éves volt."

"Ne tégy semmiféle megjegyzést a külsejére. Minden nap küzd a tükörképével."

"Csak kérdezd meg, jól van-e. Még ha semmiségnek is tűnik. Még ha nem is válaszol, csak bólint egy aprót. Többet jelent neki, mint gondolnád."

"Ne viccelődj olyasmivel, hogy "Ahhhjjj már megint depis vagy?". Hidd el, épp eleget hallja a depresszió szót a szülei szájából, mióta pszichológushoz viszik hetente. Sokkal több mindent leküzdött már, mint az valaha is gondolnád."

2018_0609163720_pexels-photo-326559.jpeg

"Ne próbáld minden áron közel tartani magadhoz. El fogod taszítani."

"Ne kérdezd a múltjáról. Hidd el, ő is azon van, hogy elfelejtse."

"Kerüld a család témát. Hagyd hogy megfeletkezzen róluk, amíg veled van."

"Hiába tűnik viccesnek, határozottnak és magabiztosnak; ne gondold, hogy nincs szüksége törődésre."

"Hiába tűnik mogorvának, ő is tud nevetni. Miért nem teszel egy próbát?"

"Ne ítéld el azért, mert fiú léttére sminkel. Vedd természetesnek, ne kezeld másképp. Ez csak egy kis festék, nem változtatja meg, milyen ember valójában."

"Sosem hallottad még beszélni, mert visszahúzódó? Kérdezd a hobbijáról. Meg fogsz lepődni, milyen beszédes tud lenni."

És az örök klasszikus: "Törékeny. Kezelje óvatosan."

2018_0609163720_surfer-wave-sunset-the-indian-ocean-390051.jpeg

 Úgy érzem, ezekre sok esetben szükség lenne, mert nem ismerjük -vagy épp nem vesszük figyelembe- a körülöttünk lévők múltját, jelenét, és úgy kompletten Őket sem. Csak rájuk nézünk, de nem látjuk őket. Pedig ha kicsit figyel az ember, megláthatja ezeket a feliratokat. Nem, nincsen a homlokukra írva és hiába keresed a kis cimkét a pólóba varrva, ami olyasmire utasít, hogy "Ne mossa 40°C felett és ne vasalja." (ami egyébként jó tanács, figyelembevéve hogy mégiscsak emberekről beszélünk itt) A helyzet sajnos nem olyan egyszerű mint a ruhák esetében, így kénytelenek vagyunk olvasni az adott ember szavai között. Egy-egy jelentéktelennek tűnő megjegyzés sokat elárul arról, hogyan érdemes viszonyulnunk hozzájuk, ha hoszabb távon szeretnénk az életük része lenni.

Előbb figyelj, csak utána szólalj meg. Előbb próbáld megérteni, csak utána cselekedj.

loading...


Szólj hozzá Te is!