2024-04-25 18:58:30, Boldog névnapot Márk !
Kereés az oldalon

Igényes tájékoztatás, igényes média - Magyarul Balóval

Radnai Dániel - 2017-04-29 10:00:00
Aktuál
Baló György RTL Klub politika interjú közélet közszolgála televízió éjszaka rétegműsor közbeszéd

Noha korántsem újonnan bemutatott, debütáló produkció, mindenre kiterjedő, ámde felszínes figyelmemet csak nemrégiben keltette fel az RTL Klub 2015 óta futó éjszakai közszolgálati háttérműsora, a „Magyarul Balóval.”
A jellegzetes fizimiskájáról és orgánumáról ismert, valamint ezek miatt rengeteg tréfa, gúnyolódás tárgyát képező, rutinos műsorvezető, Baló György estéről estére – jobban mondva éjszakáról éjszakára – kísérletet tesz egy-egy égető politikai-közéleti kérdés feltárására vendégei segítségével. Azon túl, hogy a produkció műfaja napi (!) politikai háttérműsor, eleve elüt egy jól menő kereskedelmi csatorna palettájától (ahol a híradón kívül nemigen megszokott az ilyen tematika), és a késői, változó – 11:30-tól egészen 0:40-ig terjedő – műsorkezdéssel alapvetően is rétegműsornak minősül, mégis az utóbbi idők legüdvözítőbb vállalkozása számomra, ami az RTL Klub állandó műsorait illeti.
Ha a magyar közszolgálati célú – azonban mélyen átpolitizált – adókat tekintjük, rengeteg hasonlót tudunk felsorolni; az M1, HírTV, ATV, Echo műsorkínálata rengeteg ilyen programot tartalmaz, mind a reggeli sáv habkönnyű 5 perc 45 másodperces beszélgetéseitől a késő estébe nyúló kerekasztalos politikai vitákig. Tehát nem ebben van Baló nóvuma. Olyan műsor, mely mélyrehatóbban, a felszínes lózungok mögé is látva tárgyalja a változó idők politikai témát, s mindezt naponta teszi – az már kevesebb van. Ezért is irányul ily mértékben exponált figyelem az ATV-n évek óta folyó Egyenes Beszéd, valamint riválisa, az Egyenesen című ‒ Kálmán Olga ATV-s felmondása után indított – HírTV-s műsor köré, hiszen ezek a hét öt napján tudósítanak közéleti témákról, s vizsgálnak meg részletesebben politikai kérdéseket. Olyan háttérműsorból tehát, ami napról napra képes érdekességekkel szolgálni, égető problémákról értő módon szólni, s politikai pengeváltásoknak is megfelelő közeget teremteni – nagy a hiány.

 2017_0419140611_balo2.jpg


Ebbe a nagyon szűk piacba illeszkedik be a Magyarul Balóval, mely noha jó későn és nem hivatalos közszolgálati adón, de ‒ talán pont az előbbieknek, s persze a műsorvezető személyének köszönhetően – függetlenül, hitelesen tudja bemutatni a politika forrongásait nap, mint nap. Baló (már-már védjegyévé vált, látványos beszédhibája ellenére) rendkívüli műsorvezető; érdekli a vele szemben ülő, kérdései szakmaiak, s korra, nemre, habitusra, pártállásra, szakterületre való tekintet nélkül kritikával kezeli az beszélgetőpartnerek megnyilatkozásait. Rengeteg – egy napi műsorhoz képest elképzelhetetlenül sok ‒ munka folyik a műsorkészítés hátterében; Baló nemcsak narrálja, s részletekbe menően felvezeti az aznap kivesézendő témát, hanem referenciákkal alátámasztott adatokkal, konkrétumokkal (nem ritkán ábrákkal, diagramokkal, statisztikákkal) szembesíti vendégeit. Úgy tűnik, minta Baló a közbeszéd minden lehetséges részterülete kapcsán adekvátan tudna nyilatkozni, s minimum minden társtudománynak adjunktusi szintű ismerője. A magam részéről ezt a titulust ki is utalnám Baló Györgynek, de a kekecebb olvasók kedvéért megjegyzem, hogy valószínűleg nem(csak) arról van szó, hogy egy teljesen a jelenkorba nem illő reneszánsz polihisztor fogad bennünket a képernyőn esténként, hanem arról (is), hogy Baló mint műsorvezető rengeteg energiát fektet egy-egy fontosabb téma feltérképezésébe. Ez a tulajdonság – amely egyébként a legkevésbé sem jellemzi a legtöbb mai magyar tévés, újságíró, kritikus hozzáállását – teszi lehetővé azt a benyomást, mintha Baló a CEU-kérdés külpolitikai vetületeitől, a kelet-magyarországi autógyártás helyzetén át, egészen a természettudományi felsőfokú képzések tantervhálójáig mindenben felkészült lenne, s otthonosan mozogna.
Ez a rendíthetetlen szakmai attitűd egyfelől áldása és átka is a műsornak: Baló hozzáértése, profizmusa és a felszínes ködösítéseken való gyors keresztüllátása rávilágít a magyar szakpolitika mélységes alkalmatlanságára. A Magyarul Balóval adásaiban, ha adódik valamilyen feszültség – általában pártpolitikusok meghívása esetén –, az általában abból származik, hogy a műsorvezető jobban átlátja, effektíve körültekintőbben szemléli az adott témát, mint maga a(z elviekben professzionális felkészültségű) „szakértő.” Ekkor a narcisztikusabb vendégek legtöbbje, mivel találva érzi magát, jobb híján indokolatlan és értelmetlen vaklövészetbe kezd, de Baló rutinjának hála, a beszélgetések nem tudnak oly módon eldurvulni – sem négyszemközti, sem kerekasztalos vita esetén – mint az nem egyszer előfordult mondjuk Lakat T. Károly, vagy Kálmán Olga stúdiójában.
Mindezeken túl a Magyarul Balóval nem unalmas és monoton; ad a változatosság igényére. Jóllehet, a műsor vállalt célkitűzése, hogy a legfontosabb hazai komplex szociális problémák (egészségügy, oktatás, foglalkoztatás, közmű, stb.) kérdésében végezzen mélyfúrásokat, mégsem mondható egyhangúnak a témafelhozatal. Baló, ha kell, négyszemközt vagy sokadmagával együtt kérdez meg pártpolitikust, gazdasági vezetőt, szakszervezeti tagot, tudóst, pedagógust, művészt – ahogy a téma aktualitása és jellege megkívánja. S ha netán a nehezen elérhető beszélgetőpartner nem beszéli a magyart – mint legutóbb a CEU rektorával készített interjú esetében is – csodák csodájára Baló, mint akit skatulyából rántottak ki, angolul is lefolytatja a beszélgetést, amit majdan az utómunkálatok során fordítanak nekünk, halandóknak magyarra. (Nem úgy, mint a friderikuszi hagyományokra visszatekintő magyar tévézés fősodrának protokolljában, ahol a külföldi vendég valójában egy érdektelen tolmács-hanggal és egy fülhallgatóval folytat dialógust, a műsorvezető legnagyobb kényelmére.)

2017_0419140644_magyarul-baloval-2017-01-16_image_b736f6dd4147e7de83ad83e5c292_16-9.jpg

Őszinte érdeklődés, szakértelem, kritikus gondolkodás, függetlenség – olyan ideák, amik  bizonyos értelemben mind megtalálhatók Baló György műsorában, s amelyek egyúttal teljesen hiányoznak a magyar média nagy egészéből. A feljebb jutástól kisebesedett könyökű, vagy éppen az érdektelenségben tapicskoló tévések, önjelölt ideológusok, megmondó emberek, propaganda-híradók és ellentáboraik végeláthatatlan sodrában biztonságot adó sziget ez a műsor, mely úgy szórakoztat, hogy közben komoly, valós társadalmi igényt elégít ki.
Talán az egyetlen probléma a műsorkezdési idő hektikus változása. Eleddig úgy tűnt számomra, Baló éjszakánként olyan, mint a keddi kukásautó: nem tudni fél hatkor vagy háromnegyed nyolckor tolat be a háztömb mögé, de bizonyosan mindig megérkezik, felébreszt és elviszi a szemetet. Tartsa meg még soká ezt a jó szokását Baló György is!

loading...


Szólj hozzá Te is!