2021-03-04 00:55:46, Boldog névnapot Kázmér !
Kereés az oldalon

Pihenj!

Deák Dóra - 2017-06-05 10:00:00
Pszicho
pihenj pihenés kikapcsolódás

Kötelességek otthon, a munkahelyeden, iskolában, egyetemen. Kötelező családi programok, na meg persze a barátokat sem hanyagolhatod el, mert akkor megromlik a kapcsolat. És hol vagy TE? Miért fontosabb minden kötelesség annál, hogy aludj eleget, megnézz egy filmet, vagy leülj olvasni egy teával? Mikor volt utoljára, hogy nem az ébresztődre keltél, 2 órával korábban, mint azt a szervezeted akarta? Hidd el, neked is szükséged van a kikapcsra. 

2017_0530134238_pexels-photo-320007-1.jpeg

Igen tudom, nincs időd ilyenekre. Mert mindig lehet tisztább a lakás, valakinek ugye tovább kell bent maradni a munkahelyen, mindig van egy barát akivel rég találkoztál vagy valami krízishelyzet amit neked kell megoldani. Folyton csinálnod kell valamit, mert ha már nem végzed el a betervezett dolgaidat, akkor halogatod őket, ami azt jelenti, hogy felelőtlen, na meg persze lusta vagy és hiányzik belőled a céltudatosság, a jobbra törekvés. Pedig nem! Csupán annyit jelent, hogy szükséged van egy kis kikapcsra. 

 

Mindannyiunknak kell hogy legyen egy "Pause" gombja. Amit megnyomsz, ha úgy érzed, szünet kell. Mert nem vagyunk fáradhatatlanok, tökéletesek meg végképp. Ezért nincs semmi gond azzal, ha nem pörögsz mindig ezerrel, nem szaladgálsz egész nap ügyeket intézve. Rendben van, ha néha magadat helyezed előtérbe és időt fordítasz arra, hogy kikapcsolódj. Nem a világ vége, ha 2 nappal később csinálod meg a nagytakarítást, vagy átrakod hétvégére a baráti összejövetelt és a szombati koncerten sem kell mindig ott lenned. Néha igenis magaddal kell foglalkoznod, figyelni a jelekre, amiket a szervezeted küld, amikkel azt mondja lassíts a tempón, különben ki fogsz merülni.

 

Hajlamosak vagyunk túlhajtani magunkat, egészen addig a pontig, hogy nem értjük; miért vagyunk feszültek, ha nem történt semmi, ami miatt idegesnek kellene lennünk? Bele sem gondolunk, hogy az elmúlt néhány napban összesen annyit aludtunk, mint a szomszéd srác az elmúlt 24 órában. Na meg ugye reggelizni sem volt idő, ahogy az általában történik. A tudat, hogy a hét programja olyan szinten zsúfolt, hogy azt sem tudod mikor fogsz levegőt venni, szintén nem túl megnyugtató. Mindez észrevétlenül bújik meg az agyad leghátsó, eldugott kis zugában, hogy onnan generáljon folyamatos feszültséget benned. 

 

Tudom hogy az eddig leírt sorok arról szóltak, hogy kevesebb feladatot kellene vállalnod, én mégis adok még egyet; - csak a biztonság kedvéért, hogy véletlenül se unatkozz.- Tölts időt magaddal. Lassíts egy kicsit és csinálj olyan dolgokat, amiktől jól érzed magad, amiket nem muszájból csinálsz. Ne gondolj nagy dolgokra, itt a nyár, használd ki! Arra az esetre, ha már elfelejtetted, hogy kell csinálni ezt az egész kikapcsolódós dolgot, segítek kicsit.

 

- Rakd fel a fejhallgatót és napozz! Garantált a napbarnított szín, relax és jobb kedv már fél óra után. 

- Tölts időt azokkal az emberekkel, akiket tényleg kedvelsz. Akikkel jól érzed magad és elfelejted a mindennapi stresszt.

- Aludj eleget. Tudom, "megnézek még egy sorozat részt, azután alszok". Ez így megy hajnal 2-ig, mire észbekapsz, hogy 4 óra múlva menned kell melózni vagy épp iskolába. De pont ilyen addiktív az is, ha valakivel még beszélsz "gyorsan két mondatot" Messengeren. Nincs is ezzel gond egy ideig, de néha igenis Wifi kikapcs, nagyszülő mód bekapcs. Másnap nem fogod megbánni, hogy már tízkor ágyban voltál. 

- Ha valamihez nincs kedved és nem S.O.S feladat, akkor tedd át holnapra. Senki nem fogja megcsinálni addig helyetted, ne aggódj.

- Este egy forró fürdő csodákra képes. Manapság kapható minden féle színű,illatú,ízű fürdőbomba, amivel fel lehet dobni az ilyen egyszerű dolgokat is.

- Menj ki a szabadba. Mindegy, hogy dolgozol, vagy tanulsz, ha a napod jelentős részét zárt helységben töltöd akkor amint lehetőséged van, irány kifelé.

- Foglalkozz a hobbijaiddal. Mindegy, hogy sportolsz, zenélsz vagy kavicsokat gyűjtögetsz. A lényeg, hogy ha élvezed, csináld!

- Nézd meg a kedvenc filmed a harmincnegyedik alkalommal, olvass, sétálj egyet, fotózz, próbálj ki valami újat.

- Gyakorlatilag csinálj bármit, amit csak szeretnél, de sosincs időd rá. Keríts időt ezekre.

 

Pihenj, élj egy kicsit, nyomd meg azt a bizonyos Pause gombot és egyetlen dolgot tarts szem előtt: Megérdemled a kikapcsolódást. 

 

loading...


Szólj hozzá Te is!