2020-09-18 21:47:41, Boldog névnapot Diána !
Kereés az oldalon

Így lettem lakástulajdonos I. rész

Németh Klaudia - 2019-09-28 10:00:00
Beszéljünk másról
lakásvásárlás hitel hitelképesség magyar bankok hiteltörlesztő hitelfedezet

Réges-régen még 2000. előtt a családom és jómagam egy aprócska tanyán éltük a mindennapjainkat. De számunkra a kétezres évek nem a világ végét hozták meg, hanem család szétválását és ez egyenértékű lett azzal, hogy én nagyon, de tényleg nagyon régen éreztem igazán otthon magamat. Mert az elmúlt 15 évben laktunk mi itt is meg ott is, de tényleg jó pár helyen. Összesen 10 helyen és láss csodát a tizedik a befutó. 

Történt ugyanis egy napon, hogy szegről-végről a helyi pletykákból fülünkbe jutott, hogy van egy lakás, ami eladó a helyi panelrengetegben. Egy kis telefon ide-oda és hamar kiderült, hogy ár-érték arányban nem rossz kis befektetés lenne, ha hitelképes lennék. Tehát a legfontosabb ennek kiderítése és az eladóval való megállapodás volt. Akkor csapjunk is a lecsóba, meg a száraz tényekbe és nézzük is meg, hogyan zajlik ez a folyamat. 

Szerény személyem az OTP Banknál vagyok immáron több, mint 10 éve. Ezért és leginkább az ebből következő kedvezmények miatt evidens volt, hogy ehhez a bankhoz fordulok a nagyratörő lakásvásárlási ambícióimmal. Mik is a teendők tehát ilyenkor:

1. Szerintem a legfontosabb, hogy mérlegeld az életedet. Esetemben ez úgy nézett ki, hogy egy hosszú éjszakát agyaltam végig az édesanyámmal, majd csendben magammal. Számot vetettem az életemről, a lehetséges kimenetelekről és a jövőmet érintő fix tényekről. Mely szerint előbb vagy utóbb egyedül maradok ( értsd. nem az édesanyámmal élek együtt, de reménytelenül nem keresek semmilyen kapcsolatot) . Erre pedig két opció létezik. Vagy albérlet vagy saját lakás. à Megoldás saját lakás! Miért? Mert ma egy albérlet ára egy hiteltörlesztővel vetekszik és ha van rá lehetőség, akkor érdemes élni vele, mert egy saját otthon, az mégiscsak saját otthon. 

2. Miután végig agyaltad az életpálya modelledet fontos eldönteni, hogy felnőttél-e a feladathoz. Mert gyerekek egy hitel rosszabb, mint a házasság. Akár húsz évet is hűséget fogadhatsz egy olyan intézménynek, amelynek erre az időre életben is kellene maradnia. Utóbbi mondat pedig fontosabb, mint azt sokan gondolják. Személyes véleményem, hogy könnyen lehet, hogy sok kisebb bank, vagy szövetkezet tud kedvezőbb ajánlatot adni, de egy sem biztos annyira, mint a fent említett bank. Miért? Maradjunk abba, hogy mert ez a legnagyobb és ez csődöl be utoljára. 

3. Akkor jöhet a nagy kérdés, hogy hitel képes-e az adott személy. 2019. júliusától a jövedelem 60%-a terhelhető 10 évnél hosszabb futamidőre megkötött hitelek esetén. Nos ez elég meredek vállalás véleményem szerint, de mások pénztárcájában semmiféleképpen nem túrkálnék. Ez egy hivatalos adat, amit mindenki kezeljen a helyén. Számomra a felső határ a jövedelmem 1/3-a volt és szerencsére ezt az összeget végül biztosítással együtt sem éri el a törlesztőrészletem.
Továbbá fontos, hogy 8 órás határozatlan munkaviszonnyal rendelkezzen az adott személy. Pár kibúvó van, de a határozott munkaidőt elég komolyan meghosszabbításokkal kell alátámasztani.

4. Kell egy alaptőke. Ez igaz a hitelre és magára arra a folyamatra is, amely szükséges magáig a folyósításig. A hitel önrésze lehet készpénz és lehet jelzálog is. A jelzálog lehet maga a vásárlásra szánt ingatlan, de más személy ingatlana is. Ez részletkérdés, családi viszony és más tényezők együttese, amelyet mindenkinek magának kell mérlegelnie. 
Azonban az ügyintézéshez feltétlenül szükséges (kisvárosi szinten) minimum 300.000Ft, de inkább több. 

5. Ha minden adott, akkor jöhet a lakástulajjal való megállapodás és a felmérés, hogy mindezen dolgok megérik-e a kockázatot. Majd az a kegyetlen száraz és állandó ideggel járó egy hónap, amellyel lepapírozzák az egész folyamatot. 

De az annyira kegyetlen idegtépő így visszatekintve is, hogy hagyjuk meg a következő cikknek.

 

loading...


Szólj hozzá Te is!