2022-08-19 22:12:10, Boldog névnapot Huba !
Kereés az oldalon

Cosplay- Interjú Hinuval

Németh Klaudia - 2019-06-26 10:00:00
Interjú
cosplay hinu hobbi jelmezek

A cosplay szót Takahasi Nobujuki alkotta meg még 1984-ben. Az angol costume és play szavak összekovácsolásából jött létre. Tehát a cosplay egy egészen új művészeti vonal, de talán sokakat meglep, hogy több, mint 30 éves múlttal rendelkezik. Egy átlagos jelmezzel szemben itt fontos az összhang a viselője és kidolgozott, részletgazdag jelmez között. Egy-egy darab mögött több hónapnyi munka áll, így igazán elhivatottnak kell lenni ehhez a hobbihoz. Ha téged is érdekel a művészet, akkor ismerkedj meg Hinuval:

Tudnál mesélni róla, hogy Te mikor és hol találkoztál először ezzel a művészeti ággal?

 • Az internetnek köszönhetően a japán kultúra az anime és manga világán keresztül találkoztam vele. 2014-től kezdtem több időt és igényt fordítani a cosplay készítésre.

 Mi volt ami megfogott a jelmez készítésben?

 • Mindig is szerettem a nem túl hétköznapi ruhákat és még a cosplayezés előtt is volt, hogy terveztem, és úgy ahogy, de készítettem is pár ruhát. Mikor rátaláltam a cosplay világára nem kellett sok, hogy kipróbáljam és megvarrjam az elsőt. Az, hogy mi volt az ami megfogott benne nehéz kifejteni. Elsősorban a különlegesebbnél különlegesebb karakterek és a kihívás, hogy hogyan és miből készítsem el, hogy minél karakterhűbben adhassam vissza.

Volt valami előképzettséged? Divattervezés, vagy egyéb művészeti ág?

 • Nincs semmi képzettségem divattervezés terén. Művészeti iskolába szerettem volna menni eleinte, de végül meggondoltam magam.

Honnan származik/ mire utal a Hinu elnevezés?

 • A Hinu “művész nevet” egy nagyon kedves barátnőmtől kaptam még régen és az évek során ez a név rajtam ragadt.

  2019_0625211826__dsc5824_copy.jpg
  Fotós: Pekarek István

Mivel foglalkozol a hétköznapi életben?

 •  Jelenleg adminisztrátor vagyok. 

Mennyire fér ez össze a hobbiddal?

 •  Úgy ahogy de összefér a munkám a hobbimmal, hisz a szabadidőmben cosplayezek. Ez az egyik olyan hobbim ami kikapcsol, így igyekszek rá időt fordítani. 

Meddig szeretnél eljutnia cosplay-el? (csupán hobbi, vagy komolyabb terveid is vannak)

 • Elsősorban hobbi. Persze komolyan veszem, nem szeretek összecsapott munkát kiadni a kezeimből. Mindig tervbe van, hogy a Mondocon egyik cosplay versenyére benevezek, de ez még várat magára míg nem készítek egy olyan cosplayt amivel lesz bátorságom színpadra állni.

 Milyen ruhákat tervezel a közeljövőben?

 • Sok ruha tervem van. Néha azt sem tudom melyikhez is fogjak hozzá. Ezeknek a fele original cosplay amiket magam kreálok. Nem nagyon szeretem leleplezni a nagyobb terveimet, de jelenleg félkész állapotban két Marvel karakter a Scarlet Witch és America Captain (female version) van.


  2019_0625211826__mg_4176_copy.jpg
  Fotós: Pekarek István

A jelmezeket mindig magad készíted, vagy vásárolni is szoktad őket?

 • Igyekszem magam készíteni mindent, de persze vannak elemek amiket vásárolok. Ilyen például egy kabát, amit még mindig nem sikerült megtanulnom varrni. Természetesen van mikor segítséget kérek, ha elakadok valaminél.

Általában mennyi ideig dolgozol egy-egy ruhán?

 • Ez magától a cosplaytől függ, hogy milyen részletes, milyen kiegészítői vannak az adott karakternek. Összességében 1-1,5 hónapot szoktam a nagyobb volumenű cosplayeimen dolgozni. 

Eddig milyen visszajelzéseket kaptál?

 • Nagy örömmel mondhatom, hogy eddig többségben csak pozitív visszajelzéseket kaptam ezek között építő kritikák is jelen vannak, amiket mindig szívesen fogadok. Természetesen vannak negatívak is, de ezek mind elenyészőek.

Mi a véleményed a magyar cosplay közösségről általában?

 • Úgy gondolom sok jó és tehetséges cosplayerrel büszkélkedhetünk. Külföldön is sokan részt vesznek versenyeken is, és kiváló eredményekkel, helyezetekkel térnek haza.  

Van esetleg kedvenc hősöd/ karaktered?

 • Nehéz erre válaszolni, mert nagyon sok van, de jelenleg az MCU Scarlet Witch-e a kedvenc hősöm.

Mit tanácsolnál azoknak akik esetleg most gondolkodnak elkezdeni a cosplay-el foglalkozni?

 • A cosplay mindenkié. Ennél a művészeti ágnál, ha mondhatom így, nincs megszabva se kor se a nem. Úgy gondolom a cosplayezésnél a lényeg h az adott karaktert minél élethűbben lehessen vissza adni és mindeközbe jól is érezze magát az ember. Ha valaki belevág egy cosplay elkészítésébe az elsődleges tanácsom, hogy senki se adja fel és érdemes elsőre egy egyszerűbb karaktert választani. 

2019_0625211826__mg_2490_copy.pngFotós: Pekarek István

Webhelyek: 

www.facebook.com/hinucosplay/

www.instagram.com/hinucosplay/

www.twitter.com/hinucosplay/

 

Fotós: Pekarek István

Webcím: 

www.stormbyte.hu

www.facebook.com/stormbyte/

 

loading...


Szólj hozzá Te is!