2021-10-24 04:59:49, Boldog névnapot Salamon !
Kereés az oldalon

Magyarországon van töklámpás!

Pásztor Dániel - 2019-11-05 10:00:00
Beszéljünk másról
halloween mindenszentek mesterséges hergelés vita kultúra

Magyarországon nincs Halloween? Nem is volt?

Vegyük csak sorra mi is lenne az a Halloween, és mi köze az ország területéhez?

2019_1029212207_tree-407256_1920.jpg

A Halloween eredete a kelta újév ünnepe, amikor beköszönt a hideg évszak. Ezt inszuláris kelta nyelveken Samhainnek, Samhuinnak, Sauinnak nevezzük. Ír, skót, és manx kelta nyelveken, de biztosan tudjuk, hogy minden kelta területen létezett valamilyen formában, így vélhetően az itt élő, leginkább a Dunántúlon sokáig élő keleti kelták kultúrájában is létezett. Már ez is értelmetlenné teszi a Halloween-nel való lövöldözést, hiszen az eredetét itt már korábban ünnepelték. Még az előtt, hogy amerikai formában (ami itt legfeljebb egy újabb jelmezbál) "visszatért volna".

Az ír, skót, walesi folklórban továbbélő hagyományok szerint, ilyenkor az élők és a holtak világa közötti ajtó megnyílik, és az elhunyt szerettek hazalátogatnak egy éjszakára. Ilyenkor az elhunytnak is jár a teríték és az étel az asztalnál, és természetesen töklámpással tartjuk távol a háztól a rossz szellemeket, amivel a kelta tudatú népek folklórja egyébként hemzseg. Ám a töklámpás például a magyar folklórnak is része Mindenszentek ünnepén. Minden kereszténység előtti kultúrában megtalálható egy őszi, téli idejű halottakkal, és ősökkel kapcsolatos ünnep. A rómaiaknál ilyen volt a Parentalia (parens= szülő, ős) ünnep, viszont azt februárra datálták, feltehetően innen ered keresztény átörökítéssel a farsang ünnep is. Továbbá a kereszténység térhódításával, nemhogy megszűntek volna ezen ünnepek, hanem beépültek, különösen a kelta szokások Szent Patrik révén az ír katolicizmusba is. Kvázi az ezzel a mémmel gerjesztett feszültség csak látszólag feloldhatatlan.

2019_1029212639_jack-o-lantern-1287381_1920.jpg

Miért akadunk bele mégis, ebből a frusztrációból született mémbe minden évben újra és újra? Talán állami ünneppé vált a Halloween? Nem. Különösebben ünneplik itt? Nem. Aljas nyugati értékfeloldó támadás elleni lázadás? Igen? Akkor miért nem lázadunk a McDonalds ellen is? Hiszen lehetnének ennél kézzelfoghatóbb dolgok ellen is tiltakozni. Például:

Magyarországon nincsen Reggeli McMenü! Hagymásrántotta van!

Magyarországon nincs bomberdzseki! Czifraszűr van!

Magyarországon nincsen Tesco! ABC Áruház van!

Magyarországon nincs Mountain Bike! Csepel bicikli van!

Magyarországon nincs Rambókés! Fejesgörbe bicska van!

Magyarországon nincs Bear Grylls! Matula bácsi van!

Magyarországon nincsen stand up! Hofi Géza van!

Magyarországon nincs lájk! Tetszikelés van!

Magyarországon nincs bourbon whiskey! Barackpálinka van!

Az ilyen, és ehhez hasonló gerjesztések egyáltalán nem a kultúra védelmét szolgálják a globális értékrelativizáló gonosz nyugati kultúra ellen, hanem csak ellentétek szítárása, és árnyékviták generálására alkalmas legfeljebb. Ne dőljünk be neki! Mindenki ünnepeljen békességben, ahogy szeretne.

 

loading...


Szólj hozzá Te is!